42 de ani de când părintele Nicodim Măndiţă a trecut la cele veşnice, la Mănăstirea Agapia

0

Astăzi, 6 iulie, se împlinesc 42 de ani de când părintele Nicodim Măndiță, unul dintre cei mai renumiți călugări misionari din Moldova, a trecut la cele veșnice.

Mare duhovnic şi scriitor al românilor creştini, Protosinghelul Nicodim Măndiţă (din botez, Nicolae)  a văzut lumina zilei în anul 1889, în satul Bunești, județul Argeș.

În 1911, se înrolează în armată. Participă la campania din anul 1913 din Bulgaria și la bătăliile purtate în Primul Război Mondial. După încheierea conflagrației mondiale, a ales calea monahismului, călugărindu-se în 1920 la Schitul Măgura din Bacău, cu numele Nicodim. Datorită evlaviei și pregătirii duhovnicești deosebite, primește în același an și harul preoției.

„În anul 1921, după ce am fost făcut Preot, am fost trimis în această calitate prin mai multe localităţi ca: Vâlcele, în apropiere de Târgu Ocna, Schitul Frumoasa jud. Bacău, Mănăstirea Giurgeni jud. Neamţ, în comuna Pâclişa jud. Alba, Hăşmaşul Ciceului, Leurda Gârboului şi Simişna jud. Cluj.” (Spicuiri din Procesul Verbal de anchetă, din 17 august 1964)

Timp de 40 de ani, a fost duhovnic la mănăstiri de maici de pe plaiuri nemțene, la Agapia (1935 – 1945), la Văratec (1945 – 1962) şi din nou la Agapia (1962 – 1975), primind rangul monahal de protosinghel.

În perioada regimului comunist (1948 – 1964), protosinghelul Nicodim Măndiță a scris cărţi de învăţături duhovniceşti, care erau multiplicate de colaboratori şi distribuite credincioșilor. A publicat peste 150 de broșuri de îndrumare duhovnicească, multe dintre ele reeditate după 1989.

Acuzat de „infracţiunile de răspândire de publicaţii interzise“, a fost judecat la Târgu Neamț și condamnat de comuniști la 8 ani de închisoare corecţională. Părintele a fost încarcerat la Penitenciarul Aiud, iar cărţile confiscate au fost trimise la topit. După un an şi jumătate de închisoare, i-a fost anulat restul de pedeapsă şi i s-a permis să revină la Mănăstirea Agapia, în anul 1962, potrivit creștinortodox.ro.

Aici și-a petrecut ultimii ani din viață, în liniște și rugăciune. La 6 iulie 1975, la vârsta de 86 de ani și după 55 de ani de slujire preotească, părintele Nicodim Măndiță și-a dat sufletul în mâinile Domnului. La mormântul său, în cimitirul Mănăstirii Agapia, vin și acum numeroși preoți și pelerino pentru a-l cinsti pe cel care le-a fost duhovnic, mare povăţuitor, prieten, preot paroh . Pe cel care a salvat cărţile sfinte de la ardere şi a îndemnat pe toată lumea: „Ia şi citeşte!”.

Părintele Protosinghel Nicodim Mândiţă mărturisea Ortodoxia nu numai cu cuvântul ci şi cu fapta. Că era un adevărat ucenic al lui Iisus Hristos. La cuvintele şi scrierile sale părinteşti adăuga multă milostenie, rugăciuni cu lacrimi de zi şi de noapte, bunătate, răbdare, adâncă smerenie şi totodată dragoste. Prin acestea toate covârşea inimile credincioşilor, câştiga pe cei slabi în credinţă, ruşina pe hulitori şi semăna peste tot bucurie, unitate şi nădejde de mântuire”. (Arhimandrit Ioanichie Bălan).

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate