Search
vineri 25 mai 2018
 • :
 • :

ACȚIUNE DE CAPTURARE A MAIDANEZILOR DE PE STRĂZILE ORAȘULUI TÂRGU NEAMȚ

Ultimatumul dat de primarul Daniel Harpa se pare că a avut efect. Hingherii Centrului de Întreținere Urbană (CIU) din Târgu Neamț s-au apucat serios de strâns câinii maidanezi de pe străzile orașului.

Marți 13: Ghinion la prins câinii fără stăpân

Acțiunea a început însă cu stângul, în după-amiaza zilei de marți, 13 iunie. Din cauza temperaturilor ridicate, câinii vagabonzi nu au fost găsiți „acasă”. Nici urmă de ei în zonele cunoscute ca fiind preferate de haitele de maidanezi (fosta fabrică de mobilă de vizavi de Liceul ‘Vasile Conta”, parcuri, în spatele Sălii de Sport de la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” ș.a.). Doar una, două săgeți cu tranchilizant au tras hingherii. Unul dintre câinii prinși a fost însă „furat” de sub privirile lor de către un cetățean al Târgului, care a afirmat convingător că animalul nu este agresiv, apără perimetrul de altă amenințare (de etnie rromă…) și dânsul îi oferă în schimb hrană și iubire. Doar că nu îl poate lua acasă, fiindcă locuiește la bloc…

Maidanezii, prinși cu noaptea-n cap

Acțiunea a continuat în dimineața zilei de miercuri, 14 iunie.  În două ore (4.30- 6.30) nu mai puțin de 10 câini fără stăpân au fost ridicați de pe străzile Târgului de către angajații de la ecarisaj. Animalele, toate de talie mare, au fost capturate folosind săgeți cu tranchilizant, apoi, cu ajutorul echipamentelor din dotare, hingherii i-au urcat în dubă și i-au dus la padocul recent extins, de la ieșirea din oraș spre Suceava.

„Actiunea vizează zonele unde a fost deja anunțată prezența mai multor câini fără stăpân, pe lângă școli și în locații abandonate. Maidanezii capturați sunt cazați în adăpost timp de cel puțin 14 zile. Acolo beneficiază de hrană, vaccinare, deparazitare, microcipare, sterilizare (pentru a evita înmulțirea necontrolată). În termen de 14 zile oricine poate veni să-i revendice sau să-i adopte. Din păcate, astfel de cazuri nu sunt foarte dese. Noi îi ținem în padoc cât de mult putem, în funcție de fonduri. Conform legii, eutanasierea este ultima soluție legală și suntem nevoiți să apelăm la ea, în special în cazul câinilor agresivi sau bolnavi”, ne-a explicat Andrei Grădinaru, directorul CIU.

Mai multe locuri la adăpostul pentru câinii fără stăpân

Recent, padocul din Târgu Neamț a fost extins. Dacă până acum adăpostul avea 30 de locuri, în prezent poate caza 62 de maidanezi. Potrivit administratorului firmei, padocul respectă toate condiţiile prevăzute de lege.

„Abia am primit noua autorizație de funcționare a padocului. Am avut controale, a durat până să obținem noua autorizație, necesară fiindcă am suplimentat locurile. Din această cauză, nu am avut dreptul, legal vorbind, de a strânge maidanezi în ultimile două luni.  Padocul a funcționat la capacitate maximă, adăpostind în tot acest timp 30 de câini capturați de pe străzi”, ne-a explicat Andrei Grădinaru.

Menționăm că acțiunea de prindere a maindanezilor va continua și joi, 15 iunie. În prezent, sunt 40 de câini în padoc, așadar 22 de locuri sunt libere în boxele special amenajate.

Adoptați de străini

Din cei 30 de maidanezi care și-au petrecut ultimile două luni la padocul din Târgu Neamț, trei au primit șansa la o viață mai bună. În curând, vor fi adoptați și își vor răsplăti noii prieteni cu afecțiune necondiționată.

„Sunt persoane care donează hrană pentru câinii din adăpostul aflat în subordinea noastră. De asemenea, datorită unor iubitori de animale care într-adevăr se implică, mai mulți câini comunitari prinși de noi au fost adoptați de persoane din străinătate. Îi așteptăm și pe târgunemțeni să ia legătura cu noi dacă vor să adopte”, ne-a spus directorul CIU.

Puțini câini comunitari au acest noroc. Fie își continuă viața pe străzile orașului, blamați de cetățenii care s-au săturat să le fie frică de ei, fie sunt eutanasiați. Nu există alte variante. Ți-e milă de ei, dar parcă ți-e mai milă de oamenii care riscă în orice moment să fie mușcați pe stradă…

Iubiți și câinii vagabonzi!

CIU a început să-și îndeplinească principalul obiect de activitate, dar fenomenul câinilor comunitari nu poate fi stârpit fără ajutorul și implicarea cetățenilor. În locul celor capturați, vor veni alții.

Din acest motiv, este necesar ca locuitorii orașului să contribuie ei înșiși la rezolvarea acestei probleme. Iată câteva recomandări:

 • dacă vedeți vreun vehicul care transportă câini și îi abandonează în zonele periferice, anunțați imediat Poliția Locală (telefon 0233 790 245) și rețineți numărul de înmatriculare
 • dacă vedeți o haită de maidanezi umblând pe străzile orașului și vreți să nu o mai vedeți și a doua oară, nu e suficient să postați o fotografie pe facebook. Sunați la Poliția Locală sau contactați CIU
 • nu mai abandonați puii nedoriți. Încercați să le căutați un cămin
 • dacă iubiți un anume câine comunitar, adoptați-l! Îl puteți salva!
 • dacă nu aveți un loc unde să îl țineți, căutați o altă variantă. Asigurați-i hrana și tratamentele periodice și găsiți-i un adăpost. Locul lui nu e pe stradă!

Andreea Trăsnea

ziar piatra neamt10 comentarii la “ACȚIUNE DE CAPTURARE A MAIDANEZILOR DE PE STRĂZILE ORAȘULUI TÂRGU NEAMȚ

 1. Anonim

  Stiu din surse sigure ca maidanezii care nu sunt ridicati de catre proprietari de la centru sunt dusi la Suceava omorati apoi incinerati. Nu pot spune decat atat: Dumnezeu sa va ierte!

  Raspunde
   1. 13 cu ghinion

    Desigur ca exista, dar a fost votata si marti, 13 iunie, si miercuri 13 iunie ( concomitent cu actiunea de prindere a cainilor vagabonzi, relatata in articolul de mai sus)!

    Raspunde
 2. bombonel

  langa piata bistrita p.nt pe cand se vor colecta???? sunt care stau pe langa blocuri, vina fiind a iubitoriilor de cainii care nu ai iubesc chiar cat ar merita, iubesti cainii, foarte bine iai acasa nu ai lasa pe strada.

  Raspunde
  1. un cetatean

   Dumneata crezi ca iubitorii de animale i-au lasat pe strada? Va inselati !E ca si cum ti-ai abandona propriul copil .Care face asta nu e iubitor de animale si daca cineva hraneste un catel si nu il ia,e pentru ca doar atat poate face.Nu mai judecati inutil !

   Raspunde
 3. amarei manuela

  Cred ca este necesara o campanie de sensibilizare a cetatenilor….in supermercate puncte de racolta alimente, pusculite pentru mici donatii in favoare…intalniri pe tema chiar si cu cei mici…in fond cainele e cel mai bun si fidel prieten al omului.Stiu ca nu e placut sa te gasesti cu „haita”seara pe strada…dar pozitionare telecamere in puncte asa zise „strategice”pentru a depista dubele,a obtine colaborarea cetatenilor in acest sens.Dupa mine…daca nu ar avea „colaboratori”platiti in oras nu ar sti unde sa-i descarce deci depistare aceste persoane care castiga din aceasta „afacere”.

  Raspunde
 4. Eu

  Bine ca pt oamenii care stau prin canale si pe strazi, nu se pot strânge bani sau crea adăposturi. Despre copiii parasiti la nastere si lasati in spitale plângând si neavând parinti, la fel. De ce nu iesim in strada pt binele lor? Dimpotrivă. Iesim in strada si facem mitinguri pt caini, pt homosexuali si pt tot ceea ce nu ne este de folos etc. Iubesc si eu cainii, dar atâta timp cât ei nu au adăpost, nu se poate sa traim ca in savana mereu cu teama ca poti fi mancat. Oricine vrea caine, sa îi ia acasa.

  Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *