ALARMĂ! Incendiu de proporții la Mănăstirea Neamț

3

Marți, 18 noiembrie, în jurul orei 18.00 un călugăr anunța izbucnirea unui incendiu de proporții la Mănăstirea Neamț.

Flăcările se extindeau pe acoperiș și în incinta mănăstirii, iar printre posibilele victime se număra și clopotarul, aflat la aproximativ 25 de metri înălțime. Ținând cont de dimensiunea dezastrului, echipajele de militari de la Detașamentul de Pompieri Târgu Neamț au intervenit cu trei autospeciale de lucru cu apă și spumă și un echipaj SMURD. Ajunși la fața locului, pompierii târgnemțeni au solicitat sprijinul Detașamentului de Pompieri Piatra Neamț pentru salvarea unor vieți omenești aflate la mare înălțime.

Acesta este scenariul care a stat la baza unui exercițiu de amploare desfășurat de pompierii târgnemțeni la Mănăstirea Neamț. Lt. Col. Dumitru Gavrilescu, comandantul Detașamentului de Pompieri Târgu Neamț l-a dorit a fi un test pentru militari, iar aceștia nu au știut detaliile privind conceptul și tematica exercițiului decât în momentul derulării.

IMG_0150Ajunși la fața locului, pompierilor le-a fost comunicată prima situație tactică: incendiul se manifesta pe 30% din acoperișul clădirii, inclusiv clopotnița, iar o persoană era surprinsă la incendiu la primul etaj. Echipa de căutare – salvare  a intrat în clădire și a salvat persoana folosind scare de acces a obiectivului, timp în care celelalte două echipaje au acționat pe tri direcții pentru localizarea și lichidarea incendiului.

La predarea victimei către echipajul de paramedici, echipa de căutare – salvare este anunțată că o altă persoană este surpinsă de flăcări la primul etaj și nu se poate folosi scara de acces a mănăstirii. Pompierii acționează și salvează persoana folosind o scară manuală.

La sosirea autoscării din Piatra Neamț, echipajul a fost anunțat că două persoane sunt surprinse la un balcon exterior, în apropierea clopotniței. Echipajul a preluat cele două persoane, le-a predat echipajului de paramedici, apoi a stins incendiul care se manifesta la acoperiș.

Ultima situație tactică a constat în salvarea unei persoane de la etajul superior al clopotniței, de către pompierii alpiniști.

„Exercițiul desfășurat astăzi în cadrul obiectivului Mănăstirea Neamț a avut drept scop, în primul rând, verificarea modului de pregătire a primei intervenții de către personalul monahal din cadrul mănăstirii și, în acelaș timp, antrenarea  personalului Detașamentului de Pompieri Târgu Neamț în colaborare cu colegii de la Piatra Neamț pentru lucrul la înălțime, pentru salvarea persoanelor prinse în diferite medii ostile, folosind diferite metode și procedee de salvare, apoi acordarea primului ajutor medical”, precizează comandantul subunității.

IMG_0055Exercițiul de la Mănăstirea Neamț  a durat aproximativ o oră și 45 minute, timp în care militarii au reușit să treacă testele cu brio.

„Din punctul meu de vedere, mai sunt unele carențe, dar sunt minore și dacă lucrăm continuu, se vor rezolva. Având în vedere este un obiectiv de patrimoniu, că în incinta Mănăstirii Neamț nu se poate intra cu autospecialele avute în dotare și că exercițiul s-a desfășurat pe timp de noapte, în condiții în care lumina este foarte scăzută aici, consider că exercițiul și-a atins scopul și obiectivele pentru care a fost planificat. Suntem pregătiți să intervenim în orice situație ostilă, dar în același timp pregătirea trebuie să continue permanent, pentru că orice intervenție are specificul ei și putem să ne întâlnim cu neprevăzutul”, spune lt. Col. Dumitru Gavrilescu.

Deși suntem în postul Crăciunului, personalul monahal s-a mobilizat, a anunțat incendiul care a fost simulat în situația tactică la 112, precum și persoanele din conducerea obiectivului.

„Ferească Dumnezeu să se întâmple într-adevăr un incendiu. Suntem și noi pregătiți pentru prima fază, dar fără ajutorul pompierilor nu putem face prea multe. Pompierii vin și ne avertizează la toate sărbătorile. Neglijența unora provoacă astfel de incendii. S-a întâmplat chiar la Mănăstirea Sihla, când cineva a pus o lumânare într-un pahar și a plecat la biserică. Lumânarea s-a topit si din această cauză a ars întreaga clădire în urmă cu 10 – 12 ani. Noi am luat măsuri în privința materialelor combustibile, am făcut clădiri din cărămidă, din beton. Acoperișul este din lemn, dar am eliminat pe cât posibil sursele inflamabile care pot genera un incendiu”, spune părintele stareț Benedict Sauciuc.

IMG_0118În această simulare au fost implicați 20 de subofițeri, dintre care doi alpiniști de la Târgu Neamț și doi alpiniști de la Piatra Neamț, trei autospeciale de lucru cu apă și spumă din dotarea Detașamentului de Pompieri Târgu Neamț, un echipaj SMURD. A fost folosită și noua achiziție a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Petrodava” Neamț, o autoscară de intervenție pentru salvare de la înălțimi, venită din Piatra Neamț special pentru acest exercițiu.

„Mulțumim părintelui stareț și preacucernicilor părinți pentru faptul că ne-au sprijinit și ne-au îngăduit să desfășurăm acest exercițiu în cadrul acestui obiectiv de patrimoniu, cu valori inestimabile. Am verificat astfel nivelul de pregătire al pompierilor, dar și al personalului monahal, care asigură prima intervenție”, menționează comandatul Detașamentului de Pompieri Târgu Neamț.

Orice incendiu poate fi stins cu o cană de apă sau după două trei zile. Totul depinde de momentul când izbucnește incenciul, când este observat și cum este asigurată prima intervenție.Trebuie să existe o colaborare între pompieri și cetățeni, în așa fel încât pagubele să fie cât mai mici.

Andreea Trăsnea

3 Comentarii
  1. segfsgsfd spune

    pacateleeeeeeeeeeee……. va bate Dumnezeu!!!

  2. George Sebastian spune

    Mega stire. Cand va fii adevarat, sa nu mai scrieti.

  3. ionut78 spune

    MEGA jurnalisti!Poate ar trebui sa fiti mai decenti nu gen gandul

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate