Anestezie şi Terapie Intensivă, la Spitalul din Târgu Neamţ

7

Spitalul Orăşenesc „Sf. Dimitrie” din Târgu Neamţ are acum un compartiment de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI)! Structura modernizată la standarde europene, din cadrul Secţiei Chirurgie a fost inaugurată joi, 29 iunie.

La eveniment au participat primarul Daniel Harpa, viceprimarul Vasile Apopei, consilerii locali Gică Onu şi Ion Rucsăndescu, Octavian Bărbuleţ- consilier personal al preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Neamţ, directorul medical dr. Caesar Lucachi şi mare parte din cadrele medicale, inclusiv cei noi medici anestezişti recent angajaţi la unitatea spitalicească.

Cu acest prilej, părintele Emilian Creţu a oficiat o slujbă de sfinţire.

„Ne aflăm într-un aşezământ filantropic, unde se desfăşoară o activitate teandrică. Aici, prin binecuvântarea lui Dumnezeu, se întâlnesc trei factori: medicul, preotul şi pacientul. Fiecare se străduieşte ca să-şi facă datoria: medicul prin dăruire şi jertfelncie, preotul prin slujire, iar pacientul prin ascultare. Dacă nu există acest act sinergetic, nu există reuşită 100%.(…)

Domnule primar, mă bucur că aveţi în vedere spitalul nostru, în activitatea dumneavoastră. Când pierdem sănătatea, am pierdut sensul vieţii. Nu mai suntem în stare nici să ne bucurăm, şi nici să luptăm. De aceea avem nevoie unii de alţii. Trebuie să facem o echipă bună, pentru binele comun, spre slava Prea Sfintei Treimi şi spre mântuirea noastră”, a spus părintele Creţu, preot misionar la spitalul din Târgu Neamţ de 21 de ani.

A.T.I. a fost amenajat cu bani de la Ministerul Sănătăţii, prin Consiliul Judeţean Neamţ. Departamentul este compus din două saloane cu câte două paturi şi o rezervă. Este utilat cu aparatură medicală nouă şi, cel mai important, există doi medici anestezişti angajaţi, veni din Iaşi să profeseze la Târgu Neamţ. La intrarea în secţie este amenajat un spaţiu pentru a îmbrăca echipamentul de protecţie înainte de a intra în saloane.

„A fost o investiţie derulată în anul 2016 şi finalizată în anul 2017. Fondurile necesare pentru sala de terapie intensivă şi pentru sălile de operaţie au fost alocate de Ministerul Sănătăţii, prin CJ Neamţ.

Dorim ca anul acesta să terminăm de reabilitat întreaga secţie de Chirurgie. Sunt câteva lipsuri pe care le-am constat şi astăzi, de exemplu, aerul condiţionat. Sunt însă mulţumit că am reuşit să dotăm acest compartiment cu aparatură medicală modernă, nouă. ATI se încadrează acum în standardele europene. Mă bucură nespus faptul că avem doi tineri medici anestezişti angajaţi la spitalul nostru. Am garanţia că vor rămâne aici şi noi vom face tot posibilul să le asigurăm măcar contravaloarea chiriei, urmând ca în perioada următoare să găsim soluţii pentru a construi acele apartamente- locuinţe de serviciu pentru cadrele medicale din Târgu Neamţ”, ne-a declarat primarul Daniel Harpa.

Ionel Arsene a transmis, prin vocea consilierul său, Octavian Bărbuleţ, că va susţine în continuare sistemul medical din Târgu Neamţ în calitate de preşedinte a CJ Neamţ, aşa cum a făcut-o şi în calitate de deputat. Şi ştim foarte bine investiţiile în reabilitarea şi modernizarea spitalului, făcute în mandatul său de parlamentar.

A.T.I., „inima” spitalului

În toate ţările Uniunii Europene, anestezia şi terapia intensivă reprezintă nucleul central al activităţii medicale, în orice spital. Îngrijirea pacienţilor în secţia de A.T.I. a unităţii spitaliceşti din Târgu Neamţ este acum posibilă, la un nivel înalt de profesionalism, din toate punctele de vedere. Pacienţii pot beneficia acum de un suport uman şi tehnic fiabil şi performant.

„Consider că acest loc este unul performat, dotat cu aparatura medicală necesară şi cu cadre medicale profesoniste. Acest lucru nu ar fi fost posibil dacă toate dorinţele noastre nu ar fi fost auzite de cineva, dacă nu ar fi fost puse pe hârtie şi nu ar fi fost materializate. Eu am avut foarte mari emoţii astăzi. Cred că e un început bun pentru spitalul nostru. Multumesc tare mult domnilor doctori anestezişti. Le-am prezentat spitalul, colegii, ceea ce facem noi aici şi dorinţele noastre de îmbunătăţire. Ei au spus da, pas cu pas, din noiembrie 2016 şi până astăzi.

Consider că am avut norocul medicului radiolog care descoperă o leziune. Am avut norocul să cunosc aceşti oameni şi am reuşit să ii conving să vină la noi. Mulţumesc domnului primar, autorităţilor publice locale. De ceva ani încoace am trecut prin procesul de descentralizare, suntem aproape de administraţia publică. Ne aud mai repede dorinţele şi intenţiile. Doresc echipei chirurgicale, care este de foarte bună calitate, să continue ceea ce făcea acum 10 ani: operaţii la fel de complexe ca în marile centre universitare, poate mai puţin cele care se fac astăzi laparoscopic (…)

Multumiri întregului colectiv, care pune suflet ca secţia să obţină şi indicatori buni, astfel încât să obţinem finanţare si de la Casa de Asiguări, să ne putem susţine din punct de vedere financiar şi să ne îmbogăţim posibilităţile. Deja sala de operaţii s-a extins, domnul dr. Ciobanu (seful secţiei Chirurgie) a condus frumos toate aceste iniţiative şi le-a susţinut. Vă doresc o colaborare foarte bună cu celelalte specialităţi din spital. Să trimitem mai departe doar  cazurile care nu se pot rezolva în spitalele de gradul nostru. Celelalte să le rezolvăm noi aici, pentru că astăzi… avem cu ce!”, a spus dr. Gabriela Lucachi, fost director medical al spitalului.

Absenţa unui anestezist, problemă rezolvată

Așadar, departamentul A.T.I. este inima spitalului. Practic, fără ATI nu se poate desfăşura nicio activitate medicală de mare anvergură, în special în cazurile de o complexitate ridicată. Asta se întâmpla până acum, aici, la spitalul din Târgu Neamț. Neavând ATI-ist în permanenţă, medicii erau obligați să trimită mare parte din cazurile chirurgicale către alte spitale.  Acum, situaţia s-a schimbat. Prin prezenţa celor doi medici anestezişti, adresabilitatea spitalului din Târgu Neamţ va creşte.

„Am observat dorinţa doamnei director medical de a creşte. Suntem la început de drum şi o să creştem în continuare. De asemenea, aproape toate promisiunile făcute din noiembrie s-au concretizat. Drept urmare, astăzi )29 iunie- n.r.)i avem deschiderea secţiei de Terapapie Intensivă. Trebuie să ne dăm seama că cei mai importanţi oameni în acest spital sunt pacenţii. Noi… ne punem în slujba lor”, a declarat medicul anestezit George Carp.

„A fost un  drum un pic mai lung şi mai greuţ decât ne-am aşteptat, însă am avut parte de susţinerea factorilor de decizie. Asta a fost unul dintre principalele lucruri care ne-a determinat să venim aici. Noi suntem la început de drum. Poate că alţii nu ar fi acceptat această provocare. Ar fi preferat să ia totul de-a gata. Bazându-ne pe promisiunile celor de aici şi pe potenţialul de a creşte, am hotărât să venim la Târgu Neamţ şi să facem ceea ce se vede astăzi. Totul , cu un singur scop: de a asigura un plus pentru pacienţii noştri. De a face mai bine lucrurile, de a promova. Sper să realizăm ce ne-am propus”, ne-a spus medicul anestezist Constantin Plugaru.

Anestezia şi Terapia Intensivă (ATI) este specialitatea medicală care asigură, prin mijloace farmacologice şi tehnice specifice, condiţiile necesare pentru desfăşurarea actului chirurgical, a îngrijirii perioperatorii şi a altor proceduri diagnostice/terapeutice, dar şi suportul indispensabil pacientului critic pentru evaluarea şi tratamentul disfuncţiilor acute de organ care au risc vital.

Andreea Trăsnea

7 Comentarii
  1. ALEX.... spune

    IN SFARSIT…REDEVINE SPITAL….PANA ACUM….NUMELE A FOST SUPLINIT DE…MARI DOCTORI…

  2. eu spune

    DE CE NU AȚI PUBLICAT ARTICOLUL DESPRE tărăntuș /

    1. Andreea Trăsnea spune

      Numai dvs știți la ce vă referiți.

  3. eu spune

    SE VEDE CĂ CINEVA NU VĂ DĂ VOIE SĂ PUBLICAȚI
    AR TREBUI SĂ VĂ SCHIMBAȚI MOTTO-UL

    1. Andreea Trăsnea spune

      Toate comentariile dvs. sunt aprobate.

  4. AR spune

    Cum este Truta doctor,Tarantus consilier in NIMIC,tot asa e si ATI-UL ASTA ATI! CINE NAIBA A VAZUT ATI CU DRAPERII DE PANZA SI COS DE GUNOI LANGA CHIUVETA?

  5. eu spune

    CE ROL ARE LINGUȘITOTORUL tărăntuș INTRE ANGAJAȚII SPITALULUI ? SPONSORIZEAZĂ DIN BANII FURAȚI ?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate