„Ars Oeconomica”- un simpozion cu formă și fond, la Liceul „Vasile Conta”

0

Vineri 15 aprilie, la Liceul „Vasile Conta” s-a desfășurat cea de a IV-a ediție a simpozionului regional „Ars Oeconomica”- manifestare datorită căreia unitatea de învățământ a fost premiată în anul 2015 de Ministerul Educației și Cercetării Științifice la categoria Științific din cadrul competiției „O activitate de succes în săptămâna Școala Altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun”.

Cu acest prilej, în sala de festivități a liceului s-au reunit zeci de elevi, profesori, părinți și invitați speciali: city-managerul Vasile Apopei, prof. Elena Laiu- inspector general adjunct al ISJ Neamț, consilierii locali Mihaela Marian și Ion Burlacu, profesori universitari din Bacău și Suceava, arhim. Mihail Daniliuc- egumenul Schitului Vovidenia și omul de afaceri Florin Cucu (Sofiaman).

După alocuțiunile invitaților, simpozionul a continuat cu promovarea experiențelor economice, sociale și culturale, produse artistice ale elevilor. Proiectul a vizat două direcții de acțiune: Patrimoniul Economic și Patrimoniul Cultural.

Atât elevii, cât și cadrele didactice au participat la prima categorie a simpozionului, împărțită pe mai multe secțiuni. Parterul Liceului „Vasile Conta” a fost invadat de zeci de pasionați în ale economiei. Profesorii au prezentat diverse comunicări științifice centrate pe cunoașterea noilor practici de marketing, contabilitate, finanțe ș.a. Elevii de liceu și-au verificat cunoștințele în cadrul concursului interdisciplinar Enomomia Contează! și și-au demonstrat priceperea de creare a celui mai bun plan de afaceri. De asemenea, organizatorii le-au dat ocazia de a-și prezenta lucrările pe teme de economie și de a participa la un târg al firmelor de exercițiu.

Ce-a de-a doua parte a simpozionului – Patrimoniul Cultural – a demonstrat pentru a n-a oară că elevii Liceului „Vasile Conta” din Târgu Neamț au talent, dar și abilitatea de a obține ropote de aplauze la sfârșitul programului artistic pregătit.

Unii elevi, binecuvântați cu harul poeziei, au creat versuri sau proză, cum mulți adulți și-ar dori să o facă dar nu reușesc, și au premiați la categoria Ars Litterae. Alții,au avut inspirația să surprindă într-o fotografie sau un desen frumusețea lumii în care trăim și au fost răsplătiți cu câte un premiu la categoria Ars Photographica. Cei mici, din clasele primare, s-au străduit să realizeze diferite lucrări artistice plecând de la meșteșurugile tradiționale din Ținutul Neamțului, iar efortul lor le-a fost răsplătit în cadrul secțiunii Ars Ludica. Organizatorii i-au premiat și pe cei care încearcă să tragă un semnal de alarmă și să protejeze mediul înconjurător, pentru ei fiind concepută secțiunea Ars Ecologica.

Potențialul artistic al elevilor a fost scos la iveală în cadrul secțiunii Ars Dramatica. Dacă anul trecut Ștefan cel Mare a fost personalitatea în jurul căreia s-a creat programul artistic, în ediția de anul acesta evenimentul s-a coagulat în jurul marelui povestitor Ion Creangă. Zeci de copii și adolescenți au evoluat pe scena Liceului „Vasile Conta” oferind un adevărat regal cultural, iar fiecare moment artistic a reușit să smulgă din partea audienței un zâmbet… o lacrimă.


Juriul a hotărât cine s-a evidențiat în mod deosebit la fiecare dintre secțiuni, iar simpozionul regional „Ars Oeconomica” ediția a IV-a s-a încheiat cu festivitatea de premiere:

Proiectul inițiat de Liceul „Vasile Conta” este unul dintre cele mai complexe manifestări cu și pentru elevi, iar punctul său forte ar putea fi considerat faptul că încurajează schimbul de idei, creativitatea, spiritul antreprenorial și rigurozitatea științifică- toate înglobate într-o manifestare anuală cu formă și fond.

Andreea TRĂSNEA

Operator imagine/ Editor montaj: Dacian ANIȚEI

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate