Astăzi este Ziua Bâlbâielii

0

La data da 22 octombrie este marcată Ziua Internaționlă a Balbuției sau, în termini populari, bâlbâiala.balbaiala

Balbuția alterează fluiditatea cuvintelor și implicit a comunicării. Bâlbe face tot omul din când în când, dar sunt și persoane în cazul cărora balbuția este o caracteristică a debitului verbal mai tot timpul. Afectează 4-5% dintre copii, dispărând  de obicei la vârsta adultă.

Cu toții cunoaștem cel puțin o persoană care se bâlbâie, iar „Ziua internaţională a balbuţiei” constituie o bună ocazie pentru a cunoaşte mai bine acest impediment de vorbire. Nu tine de nivelul de inteligență. Potrivit specialiștiilor în domeniul neuroștiințe, Cauza primară a acestei afecțiuni este legată de capacitatea creierului de a trata vorbirea și limbajul’, explică Luc de Nil, profesor la Departamentul pentru patologia vorbirii și limbajului din cadrul Universității din Toronto. Astfel, s-a putut constata: creierul persoanelor bâlbâite prezintă diferențe în același timp anatomice și funcționale comparativ cu cel al persoanelor nebâlbâite.

Experţii susţin că prima cale spre vindecare este ca pacientul să depăşească stresul şi jena pe care o dezvoltă adesea din cauza acestei probleme.

De remarcat este faptul căcei care ce se bâlbâie pot să cânte, să şoptească, să-şi vorbească lor înşişi sau animalelor lor de companie, să spună ceva în cor sau să imite pe cineva bâlbâindu-se foarte puţin sau poate chiar deloc.

Majoritatea adulților cu această problemă se simt complexați, dar, să recunoaștem: asta îi face unici și memorabili.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate