Casa Culturii din Târgu Neamț, la un pas de inaugurare

2

La Casa Culturii “Ion Creangă” Târgu Neamț se întâmplă un paradox greu de înțeles pentru cetățenii urbei. Data finalizării lucrărilor de reabilitare și modernizare a clădirii a fost ștearsă de pe panoul înțepenit în fața șantierului  în lucru. Verbal, redeschiderea Casei Culturii a fost anunțată în fiecare lună, pentru următoarea lună…

IMG_1934Chinurile facerii

Ultima renovare parțială s-a realizat în 1996 (scaunele vechi au fost tapițate, scena refăcută, cortinele schimbate) sub conducerea prof. Dorina Apetroaie. În anul 2000, acoperișul spart din cauza gheții si a frigului a fost înlocuit cu pluvitec, fiindcă ploua înăuntru. Casa Culturii nu a beneficiat de nicio altă renovare timp de mai bine de un deceniu.

Pe data de 12 aprilie 2012, în urma hotărârii luată de fosta conducere a Primăriei Târgu Neamț, Casa Culturii este închisă, pentru a intra în reabilitare totală. Cheile sunt predate constructorilor. Începea un drum anevoios, cu numeroase răsturnări de situație.Lucrările au fost temporar oprite. Ba nu avea Primăria Târgu Neamț banii pentru cofinanțare, ba nu intrau fondurile de la Compania Națională de Investiții (CNI), ba nu erau plătiți muncitorii, ba nu veneau în timp util materialele de construcție ș.a.m.d.

Proiectul inițial de modernizare și reabilitare a suferit și anumite modificări, pentru aducerea clădirii la standarde europene  și de bun gust (de exemplu, alegerea marmurei în loc de vopsea epoxidică, cum era stabilit în primă fază).

„La un momentdat am intrat în conflict cu cei de la construcții, care sunt nemulțumiți de faptul că merg și găsesc diverse lucruri care nu îmi plac, referitoare la calitatea lucrării sau a produselor folosite, referitoare la timpii stabiliți. E fustrant să vezi că lucrează numai un muncitor sau trei. Nu cred că această instituție poate fi dată în folosință foarte curând în astfel de condiții. Măcar acum, la final, îmi doresc ca lucrările de finisare să fie făcute cu grijă”, spune Margareta Mihăilescu, directoarea Casei Culturii.

Renovarea clădirii încă se află în chinurile facerii, deși termenul de 24 de luni după care urma să se redeschidă a expirat acum patru luni.

„E vorba de un proiect inițiat de Compania Națională de Investiții, la care și Primăria venea cu o parte din cofinanțare. Valoarea totală a proiectului este de 29 miliarde de lei, iar noi trebuia să venim cu 50% din valoare. În urma insistențelor avute la CNI și la Ministerul Dezvoltării Regionale si Turismului am reușit, împreună cu parlamentarul nostru, să diminuăm finanțarea noastră de la 50% la 18%. Sperăm că în luna aprilie sau cel târziu luna mai vom redeschide Casa Culturii”, afirma primarul Daniel Harpa în februarie 2014.

Un oraș cultural fără Casă de Cultură

Pentru a evita dispariția contactului dintre cultură și târg nemțeni, în ultima perioadă actele culturale s-au desfășurat în locuri neconvenționale: restaurant, parc, sala de ședințe a Consiliului Local. Deși dornici de spectacol, de acte culturale, târg nemțenii nu s-au inghesuit “la crâșmă “ să vadă, de exemplu, un concert susținut de Tudor Gheorghe sau Mircea Baniciu.

Am fost nevoită să mă duc cu lacrimi în ochi  în fața lui și să-i spun: >Atâtă lume a venit, atâția bani am<. M-a îmbrățișat și mi-a spus: >Voi reveni cu drag la Târgu Neamț și atunci când veți avea Casa Culturii și poate vor fi altele condițiile<”,mărturisea Margareta Mihăilescu după concertul lui Mircea Baniciu, desfășurat la Hotel Ozana în luna mai.

Totodată, și problemele financiare ale Casei Culturii s-au înmulțit, fiindcă în afară de onorariul artiștilor, a trebuit să achite sume colosale pentru spațiul închiriat în restaurante timp de câteva ore.

Expertul și-a spus părerea

IMG_3599„În jurul datei de 20 se face scrisoarea de înaintare către CNI pentru a se forma comisia de evaluare. Sper să vină comisia până pe 5 septembrie, pentru lucrările CNI-ului. Vor verifica dacă tot ce a fost prins în proiect s-a executat. Râmâne etapa a doua, când se dă clădirea în funcțiune. Asta depinde de conducerea Primăriei și conducerea firmei de construcție. Avem înaintate niște documente pentru plată. Dacă primăria are bani, cumpărăm ultimele materiale necesare și pornim la treabă. Dacă nu… mai așteptăm. A fost o subfinanțare totală… S-a făcut chiar foarte mult în raport cu banii alocați. Până atunci, putem monta toată gresia. Rămânem suspendați cu parchetul din sala de festivități și marmura pentru foaier și cafeneaua literară – modificările aduse de către Primărie proiectului inițial. S-a redus la începutul lunii iulie cam 60% din personalul muncitor, în ideea că vor veni firme de specialitate să execute lucrările. Acum suntem în august și nu a mai venit altă firmă, cu excepția celor care fac lucrările din exteriorul clădirii. Cu echipa mea actuală de trei muncitori, am putea finaliza toate lucrările în maxim o lună. Problemele financiare au fost cele mai mari”, afirmă inginerul Ion Zaharia, responsabil  pentru lucrările de reabilitare și modernizare a Casei Culturii „Ion Creangă” efectuate de firma de construcții Robson Holding Energy.

La un pas de inaugurare

Momentan, lucrările sunt gata în proporție de 99%. Drumul anevoios al modernizării Casei Culturii „Ion Creangă”se apropie de final. Și-ar putea deschide ușile cel mai curând la începutul lui septembrie. Pe șantierul unde lucrează cei trei muncitori l-am găsit pe city-managerul Vasile Apopei, care speră că târg nemțenii vor putea să intre în viitorul apropiat într-un sediu al culturii așa cum se cuvine.

Până atunci, locuitorii de sub poalele Cetății Neamt continuă să participe (sau nu) la evenimente culturale desfășurate în spații neconvenționale.

Andreea Trăsnea

2 Comentarii
  1. x spune

    felicitari
    se concretizeaza cate ceva

  2. george sebastian spune

    La cat mai multe spectacole cu Guta va urez.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate