Spitalul „Sfântul Dimitrie” din Târgu Neamț merge încet dar sigur pe drumul spre închidere

1

      Anual Casa de Asigurări de Sănătate face o evaluare calitativă a furnizorilor de servicii medicale din județul Neamț. În urma evaluărilor de anul acesta, conform punctajelor obținute se pare că Spitalul „Sfântul Dimitrie” Târgu Neamț se află cu mult în urma clinicilor private în ceea ce privește calitatea serviciilor medicale oferite târgnemțenilor. Dintr-un total de 18 furnizori de sevicii de servicii medicale paraclinice, radiologie și imagistică, unde au fost luate în calcul capacitatea tehnică, resursele umane și logistica, Spitalul Orășenesc Târgu Neamț s-a clasat pe locul 10. Cele trei criterii de evaluare au situat pe primele locuri următorii furnizori:

1. SC Centrul Medical Antares SRL
2. SC Clinica de Diagnostic Phoenix SRL Piatra Neamț
3. SC Centrul Medical Antares CT SRL
4. Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț
5. SC Micromedica SRL Piatra Neamț
6. SC X-Med Center SRL Târgu Neamț (pct. Lucru Piatra Neamț)
7. SC Micromedica Roman SRL
8. SC ScanExpert SRL Roman
9. SC Micromedica Târgu Neamț SRL
10. Spitalul Orășenesc „Sf. Dimitrie” Târgu Neamț

     După cum se observă din clasamentul realizat de CAS pentru anul 2014, nici Spitalul Județean nu se regăsește în primele trei rânduri atunci când vine vorba de calitatea serviciilor medicale oferite nemțenilor. Însă partea cu adevărat dezamăgitoare în cazul Spitalului „Sfântul Dimitrie” reiese din evaluările făcute furnizorilor de servicii paraclinice de laborator, adica a analizelor medicale. Unitatea spitalicească ce deservește comunitatea orașului Târgu Neamț, dar și comunele limitrofe, nu a obținut un punctaj suficient de bun încât să apară pe lista celor 13 furnizori calificați. Doar Spitalul Județean se clasează, de această dată, pe locul 12.

1. Centrul Medical Micromedica SRL
2. Biomedica SRL
3. Centrul Medical Popârlan SRL
4. Medirom SRL
5. Euromed SRL
6. Katimed SRL
7. Central Clinic SRL
8. Erm SRL
9. Fundația ,,Speranța bolnavilor ‘’
10. Centrul Medical Sf. Elena SRL
11. Centrul Medical Sf. Andrei SRL
12. S.J.U. Piatra Neamț
13. S.M.U. Roman

       Așadar, în funcție de calitatea serviciilor medicale puse la dispoziție de către furnizorii nemțeni, pacienții își pot alege în cunoștință de cauză, în ce spital să se trateze și unde să apeleze pentru efectuarea unor analize medicale, mai ales că serviciile medicale oricum trebuiesc plătite, dacă nu integral măcar în parte. Aceste evaluări nu sunt o glumă. Așa a pățit și spitalul din Bicaz care deservea 50.000 de oameni și a fost inchis pentru că cei care il conduceau au crezut ca merge treaba oricum și ca evaluările rămân pe hartii fără să fie băgate ăn seamă de cineva.
Poate ar fi cazul ca frumoasa conducere a spitalului din Târgu Neamț să organizeze o conferință de presă sau să participe la una organizată de primarie și să explice cetățenilor cum stau lucrurile și ce planuri există pentru remediere. Să nu uităm că și cei care conduceau spitalul din Bicaz spuneau că nu se va închide niciodată, și că dacă asta s-ar întâmpla nemțenii de pe valea muntelui ar trebui să facă 100 de km până la cel mai apropiat spital, adica la Piatra Neamț ….și totuși au fost închiși. Deci, riscul să ne trezim într-o dimineață cu un lacăt pe ușa spitalului din Târgu Neamț este cât se poate de real, iar motive pentru aceasta decizie se pot găsi oricând .

Viorela Gherasim

1 Comentariu
  1. pisu spune

    nici nu se mai poate asa ceva…sa stai in spital sa cumperi medicamente de la farmacie …e timpul sa se trezeasca cei care conduc asa zis spitalul Tg NT

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate