Categoria părinților – încurcă trafic

12

În rutina zilnică a traficului auto din Târgu Neamț a intrat pe nesimțire nesimțite problema legată de blocajele de circulație înregistrate în zona instituțiilor de învățământ.rsz_img_3919

În zilele noastre, „puișorii” trebuie duși musai de mânuță până la ușa clasei, deoarece ei nu sunt în stare să meargă pe propriile picioare singuri 100 de metri. Așa se face că sute de părinți își duc și își iau copii de la școală cu mașina, iar acest obicei are capacitatea de a „îngheața” traficul rutier în zona școlilor, în fiecare zi din anul școlar, în anumite intervale orare.

Un exemplu elocvent este modul de desfășurare a traficului pe strada Radu Teoharie în jurul orelor 8.00 sau 12.00, în zonă fiind Liceul „Vasile Conta”. Tabloul zilnic este dezolant: zeci de părinți se înghesuie în apropierea unității de învățământ și își parchează autoturismele pe unde apucă în așteptarea copiilor, chiar și pe trecerea de pietoni. Mașinile lor blochează banda de circulație, iar ceilalți conducători auto sunt nevoiți să… înghită în sec. Traficul se desfășoară lent, pe ritmul claxoanelor, pe un singur sens de mers.

Printre cei care se înghesuie cu mașinile la școli sunt cetățeni care nu locuiesc în apropiere, însă ar fi putut să își înscrie copilul la unitatea școlară la care sunt, teoretic, arondați. Dacă vorbim despre elevii care provin din comunele limitrofe, majoritatea folosesc autobuzul ca mijloc de transport, deci 99% dintre părinții din mediul rural sunt excluși din categoria părinților „încurcă trafic”. Desigur că există și o categorie aparte, a părinților snobi care stau la 10 minute depărtare de școală și totuși folosesc mașina pentru a-și duce copilul la ore.

img_3922Ciudat este că nu am observat niciun polițist rutier în zonă, care să dirijeze circulația și să aplice amenzile corespunzătoare.

Deoarece situația se înrăutățește de la an la an și numărul părinților snobi este în creștere (deși natalitatea e în scădere) poate ar fi bine ca autoritățile locale să se gândească de acum să construiască școli pentru copiii snobilor în afara orașului, cu o parcare mare (ca la un supermarket), unde părinții cu fițe să își care copiii dimineața fără să paralizeze toată circulația în oraș.

 

N-ar strica nici o campanie de informare și conștientizare a părinților asupra respectului pe care îl datorează celorlalți participanți la trafic. Acesta este oare exemplul pe care dorim să îl oferim copiilor? Aglomerație, stres, nervi și înjurături? Dacă într-o zi imaginară toate autoturismele dispar, ce-ar face copiii?! Ar abandona școala doar pentru că nu-i duce mama sau tata cu mașina?!

Andreea Trăsnea

 

12 Comentarii
  1. Anton Lacramioars spune

    Situatia e discutabila. La toate scolile din oras e la fel dar eu ,din cate vad in fiecare zi, soferii se inteleg pana la urma. Nu aveti inca copii asa ca nu intelegeti de ce sunt dusi cu masina la scoala.
    Si apoi, cine e vinovat ca vin copiii din afara orasului?
    Mai pun o intrebare si ma opresc: ce cauta masinile de tonaj mare prin mijlocul orasului?
    Cred ca snobismul e in alta parte.
    Va multumesc!

    1. uncetatean spune

      „nu intelegeti de ce sunt dusi cu masina la scoala.”
      De curiozitate – puteti sa ne spuneti care e motivul ?

  2. Ion spune

    E un moft faptul ca părinții își aduc odraslele la oraș. Părinți de doi lei cu figuri. Când o sa învețe sa se se descurce singuri când se căsătoresc? ? Luați exemplu de la sistemul japonez. Nu învață nimic dar ei sunt aduși cu mașina dacă se poate pana în clasa dragi părinți unii dintre ei cu accent italian

  3. Alex spune

    Probabil pentru ca aia e varianta pentru masini de tonaj, nicidecum loc in care sa parcati dvs. pe trecere…

  4. only me spune

    Nu am copii, sunt sofer, deci da, ma incomodeaza si pe mine parintii care isi duc copii cu masina la scoala. Dar am caine, si fac sacrificii mari pentru el. Asa ca imi e simplu sa imi imaginez, ca atata timp cat imi voi permite (timp, bani) sa imi „cocolosesc” copilul, o voi face cu orice pret… asa ca ar fi tare bine daca toti carora ne place sa comentam, am arunca o privire in „orgada” noastra mai intai…. si sa ne punem in postura celui pe care il criticam, evident, cu cat mai multa obiectivitate…

  5. Alina spune

    Si eu sant un parinte „snob”. Eu va antreb pute-ti merge pe vremea asta sau cand e ger si ninge ,pe jos 500 de metri !? Acea strada este ruta ocolitoare ptr tot felul de masini. Si pe langa asta sant copii mici care chiar nu pot fi lasa-ti singuri sa se duca la scoala ca au 6 ani.

    1. golanul spune

      mai bine mergeti la scoala din nou pt a invata sa scrieti cat de cat corect romaneste. rar mi-a fost dat sa vad atatea greseli gramaticae in cateva propozitii/fraze

    2. Maria spune

      Limba noastra-i o comoara…in adancuri scufundata….

  6. AR spune

    NU EXISTA SOLUTIE ! ORI S E LARGESC DRUMURILE DE 3-4 ORI..ORI RADIEM DIN CIRCULATIE 50-60% DIN MASINI CEL PUTIN. altfel nu aerisim drumurile.NU VAD CUM!!

  7. Mihai spune

    Am mai spus-o si o s-o mai spun, poate o sa va intre bine in cap : pana cand Primaria nu va construi soseaua de centura a orasului, centrul va fi permanent sufocat…..ce cauta TIR-urile in tranzit, camioanele cu lemne si basculantele cu pietris/nisip prin centrul orasului ? De ce nu se cheltuiesc cu folos banii de la bugetul local, alocandu-se sume imense pentru proiecte fanteziste ce vor umple buzunarele smecherilor cu bani dar si pe ale celor care aproba asemenea proiecte ( Statiunea Oglinzi, Parc Cetate etc) ? Primarul, Viceprimarul si Consiliul local au impresia ca orasul asta este locuit numai de oameni tampiti, care nu vad ca toata activitatea celor alesi este guvernata de SFANTUL PARAINDARAT ?

  8. Cris spune

    Domnule primar Harpa, ai lucrat la Politia de circulatie Tg. Neamt, cunosti situatia circulatiei din oras si te rugam dispune:
    1. semafor inteligent in intersectie la Humulesti cu verde intermitent pe toate directiile.
    2.interzisa oprirea si parcarea pe traseul intersectie Humulesti-cap pod Ozana
    3.traseu pod Ozana pe dig la fosta fabrica de volvatir pentru masinile de tonaj, de aici cumparat o bucata de pamant pana pe islaz si facut drum spre Suceava, Falticeni,OK!

  9. Pavel Gheorghe spune

    Acesti parinti contribuie din plin la ridicarea unei generatii de trântori.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate