Centenarul uneşte în cuget şi simţiri elevi din Târgu Neamţ şi Donduşeni

0

„Degeaba a venit libertatea, dacă fraţii nu se cunosc între ei”, spunea Grigore Vieru.

În anul Centenarului Marii Uniri, Târgu Neamț a primit vizita unei delegații din orașul Dondușeni, R. Moldova.

Alături de secretarul orașului, un profesor și un consilier local, 17 elevi ai Liceului Teoretic „Alexei Mateevici” din Dondușeni au petrecut patru zile de emoție în comunitatea de la poalele Cetății Neamț a lui Ștefan cel Mare.

În perioada 1-4 martie, gazde primitoare le-au fost elevii Colegiului Național „Ștefan cel Mare” (CNSM) Târgu Neamț. Elevii de peste Prut au fost repartizaţi în familiile elevilor de la CNSM, reușind astfel să lege o legătură specială, să vorbească despre România si Republica Moldova din propria experientă si nu din ce s-a spus la televizor sau ce au auzit de la vecini.

Vineri, 2 martie, circa 300 sute de elevi ai CNSM s-au adunat în sala de festivități a instituției școlare pentru a-i primi în mod oficial pe elevii din Basarabia.

„Suntem în plină desfăşurare a manifestărilor care ţin de Centenarul Marii Uniri. Într-o astfel de întâmplare fericită, suntem datori să ne găsim unii cu alţii, toţi cei care sărbătorim acest Centenar, şi să  facem în aşa fel încât să ne adunăm acasă, câţi suntem între graniţe şi dincolo de ele. Oaspeţii noştri speciali sunt colegii voştri de la Liceul Alexei Mateevici, din oraşul Donduşeni, R. Moldova”, a spus prof. Adina Margine, directorul CNSM.

A fost o întâlnire caracterizată de o emoție aparte. La manifestarea inclusă în proiectul educativ „Să se cunoască frații” au participat și viceprimarul Vasile Apopei, pr. Antistescu de la Timișești, dar și reprezentanți ai ISJ Neamț și ai Fundației Culturale „Ion Creangă”, prof. Elena Preda și consilierul local Vasile Luculescu. Manifestarea a debutat cu intonarea celor două imnuri de stat, după care, sub coordonarea prof. Luminița Manole și Elena Ioniță, elevii de la CNSM au susținut un scurt program artistic dedicat fraților de peste Prut.

Unii elevi s-au pregătit în mod special şi i-au primit pe moldoveni îmbrăcaţi în straie tradiţionale, cu poezii și cântece menite să trezească sentimentul de patriotism și dorința de unire împărtășită de românii de pe ambele maluri ale Prutului.  Adevăr au grăit, precum adevărata istorie a Basarabiei, pământ românesc. Printre ei, s-au numărat şi elevi cu cetăţenie moldovenească, bursieri ai statului român care învaţă la CNSM Târgu Neamţ.

S-a simtit emoţie în glasurile lor, şi speranţa într-un viitor unit.

La rândul lor, cei 17 elevi ai Liceului Teoretic „Alexei Mateevici” din Dondușeni au transmis un mesaj elevilor nemțeni.

– Fratele rămâne frate,
Cât la Putna, clopot bate!

– Cât în cetate la Alba,
Vin români cântând din Oarba.

Ţara-i mare, şi frumoasă,
Şi suntem la noi acasă.
Un neam dintr-o rădăcină,
Dumnezeu Sfântul ne ţină!

 

Cei 17 elevi din Dondușeni au participat și la manifestările din cadrul Zilelor „Ion Creangă”. De asemenea, n-au plecat din Târgu Neamț fără a vizita Cetatea Neamț, a cărei epocă de glorie corespunde cu domnia voievodului Ștefan cel Mare.

Felicitări CNSM Târgu Neamț și liceului din Donsușeni, pentru favorizarea acestor întâlniri între tinerii de astăzi, din România și R.Moldova!

Așteptăm cu emoție și alte manifestări din cadrul proiectului educational Centenar 2018 CNSM, „România tuturor românilor”.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate