Cercetare pluridisciplinară asupra unor obiecte preistorice din județul Neamț

0

logoÎn cadrul activității muzeale, cercetarea științifică ocupă un loc important, atât în ceea ce privește organizarea sau reorganizarea expozițiilor permanente și a celor temporare, dar mai ales în munca de valorificare a patrimoniului muzeal prin intermediul lucrărilor și a studiilor de specilitate.

fig. 2Pentru că la Muzeul de Istorie și Etnografie din Târgu Neamț am încercat să acordăm o atenție cuvenită cercetării arheologice, ne-am propus și o analiză multidisciplinară a unor loturi de obiecte preistorice. Scopul acestor analize a fost acela de a obține un set de informații ce nu pot fi dobândite printr-o simplă studiere bazată doar pe principiile arheologiei. În acest sens am încheiat o colaborare cu cercetători din cadrul Universității ,,Al. I. Cuza” Iași și de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj, cu sprijinul cărora au putut fi studiate, prin metode moderne, mai multe artefacte preistorice. Având în vedere costurile unor astfel de analize, dar și timpul necesar efectuării lor, am beneficiat de un set de investigații pe obiecte de bronz, din piatră și ceramică. S-a putea pune întrebarea de ce sunt necesare astfel de analize? Ele sunt utile, în primul rând, pentru comunitatea științifică, dar, implicit, se reflectă și în activitatea muzeală pentru că avem anumite certitudini legate de proveniența, datarea și utilizarea acestor obiecte. În contextul în care cercetările de acest fel încă sunt puține în România, este necesar să subliniem importanța lor. Astfel, au putut fi bine argumentate anumite elemente legate de tehnologia preistorică a bronzului și a ceramicii, precum și diverse surse de materii prime pentru anumite categorii de obiecte din piatră. Dincolo de relevanța acestor rezultate, trebuie reținut faptul că toate aceste date au fost valorificate științific prin comunicări la manifestări naționale și internaționale, dar și prin publicarea unor studii de specialitate în reviste științifice de o înaltă ținută și cu o bună circulație în mediile academice.

Redactarea și publicarea studiilor de specialitate este o altă manieră de a face vizibilă instituția muzeală și de a-i spori prestigiul.

fig.1

Dr. Vasile Diaconu

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate