Cercetător japonez în vizită de lucru la Muzeul de Istorie și Entografie Târgu Neamț

0

În cursul săptămânii trecute, Muzeul de Istorie și Etnografie din Târgu Neamț a avut un oaspete mai deosebit, în persoana cercetătorului dr. Masao Semmoto de la The Ancient Orient Museum (Tokio).

16736426_1372169196146659_84995740_nArheologul japonez a venit în România pentru a susține o conferință științifică la Iași, dar și pentru a studia vestigii preistorice aflate în colecțiile muzeelor din Moldova.

„În virtutea bunei colaborări pe care o avem cu Institutul de Arheologie Iași, al cărui oaspete este dl. Semmoto timp de aproape două săptămâni, am fost de acord să-i permitem acestui cercetător accesul la colecțiile preistorice din instituția noastră, mai ales că dânsul este interesat și de cultura Cucuteni, iar noi deținem un patrimoniu impresionant al acestei vechi civilizații”, a declarat dr. Iulian Ghercă, directorul Complexului Muzeal Județean Neamț.

Cercetătorul japonez a vizitat și Muzeul de Istorie Roman, dar la Târgu Neamț a venit special pentru a studia mai multe mărturii arheologice descoperite în această zonă. Preocupările sale sunt legate de ceramica de la sfârșitul eneoliticului și de la începuturile epocii bronzului, iar în colecția muzeului din Târgu Neamț a putut analiza o serie de artefacte interesante.

16729902_1372169159479996_1032092731_n„Vizita dl. Semmoto face parte dintr-un stagiu de documentare în România, prin care dorește să studieze realitățile de la începuturile epocii bronzului în spațiul est-carpatic. Cercetătorul japonez este destul de familiarizat cu preistoria zonei de sud-est a Europei, mai ales că a participat la săpături arheologice și în Bulgaria. Pentru noi este onorantă o astfel de vizită și confirmă faptul că o parte a patrimoniului arheologic descoperit în ultimii ani prezintă interes și pentru comunitatea științifică internațională. Pentru că subiectul cerectetărilor sale îl reprezintă ceramica șnurată și cea decorată cu impresiuni, de la sfârșitul eneoliticului și începuturile epocii bronzului, am putut să-i punem la dispoziție o serie de materiale descoperite chiar în zona orașului Târgu Neamț”, a declarat dr. Vasile Diaconu.

De altfel, vizita cercetătorului japonez nu este una singulară și amintim aici că anul trecut, un alt cercetător japonez, Takamune Kawashima, de la Universitatea Yamaguchi a venit la muzeul din Târgu Neamț pentru a se documenta în legătură cu exploatările preistorice de apă sărată.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate