Cetatea Neamț, promovată printr-o nouă apariție editorială

0

Recent, a ieșit de sub lumina tiparului o nouă lucrare dedicată Cetății Neamț. Este vorba despre o broșură apărută sub egida Complexului Muzeal Județean Neamț și editată de către dr. Vasile Diaconu, de la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț.  

Volumul reprezintă editarea unui studiu al preotului Constantin Matasă, intitulat ,,Cetatea Neamțului” și publicat în revista ,,Boabe de grâu” din anul 1934. Este, probabil, una dintre primele lucrări de popularizare dedicate monumentului medieval de lângă Târgu Neamț. La momentul când a apărut pentru prima dată acest studiu, cetatea era în ruină, iar publicarea lui a avut un posibil rol în luarea unor măsuri, măcar în ceea ce a privit cercetarea arheologică a fortificației, începută după numai 5 ani. Fără să fie un text științific, articolul preotului Constantin Matasă are o structură logică, pornind de la elemente ale cadrului natural, detalii istoriografice referitoare la cetate, aspecte legate de modul de construcție și arhitectură, precum și evenimentele în care a fost implicată. Textul original era completat și cu câteva fotografii din acea perioadă, realizate de binecunoscutul fotograf Adolf Chevalier.

Pentru o mai bună punere în valoare a acestui text al preotului Matasă, editorul a adăugat un rezumat al textului în limba engleză și franceză, precum și un set de imagini vechi cu Cetatea Neamț.

,,Am considerat necesară editarea studiului semnat de preotul Constantin Matasă sub forma unei broșuri pentru o mai bună promovare a Cetății Neamț. Pentru că este cel mai vizitat monument istoric din județul Neamț, este mereu nevoie de reclamă, iar aceasta o putem face inclusiv prin lucrări cu caracter științific dedicate marelui public. Nu întâmplător am ales pentru valorificare acest studiu, chiar dacă el a apărut acum aproape opt decenii, ci pentru că prezintă monumentul într-o manieră accesibilă, care îmbină datele istorice cu legenda. Am adăugat textului original un set de 20 de imagini vechi cu cetatea tocmai pentru a oferi celor interesați o imagine cât mai variată a acestei importante fortificații medievale”, a declarat dr. Vasile Diaconu.

Broșura va fi lansată în cadrul activităților organizate cu prilejul Zilelor Cetății Neamț.

S.B.


Reclama sponsorizata
-Ziar Neamt, Articole, Cultura, Stiri de ultima ora, Stiri locale, Targu Neamt

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. *

Stiri de ultima ora

Ramofarm Târgu Neamț

Pelerinaje și excursii

megatravel

Mersul trenurilor

Spatiu publicitarReclama sponsorizata
Reclama sponsorizata

Publicitate

monumente

cetate

cuiejdel

humulesti

neamt

bacau

harghita

roman

roznov

piatra

neamt news

seosite

romaniahost

einstein

Editie print