Cine va câștiga șefia PNL? Ludovic Orban, primit cu simpatie în Neamț

0

Dezbatere la nivel înalt în PNL, campania pentru alegerile interne e în toi, iar Ludovic Orban, candidat la funcția de președinte al Partidului Național Liberal, și-a început turul prin țară la organizațiile locale.

Din Maramureș a sosit astăzi la Neamț pentru a susține candidații PNL la algerile locale parțiale la primăriile Roman, Pipirig și Bălțătești, după care, la Hotel Ceahlău, Ludovic Orban și-a prezentat moțiunea în fața colegilor liberali din Neamț, a simpatizanților și a presei. Printre liderii care i-au fost alături lui Ludovic Orban la Piatra-Neamț se numără deputatul Mugur Cozmanciuc, deputatul Laurențiu Leoreanu, senatorul Eugen Țapu Nazare, primarul Dragoș Chitic,  Virgil Guran, deputatul Nini Săpunaru, Cristian Barbu, deputatul Ioan Balan.

Programul lui Ludovic Orban este construit în jurul conceptului „Forța Dreptei” și are ca scop resuscitarea valorilor liberale și ancorarea partidului în principii identitare clare. Ținta lui Ludovic Orban este transformarea PNL în cea mai puternică forță politică din România, iar principalele obiective sunt câștigarea alegerilor prezidențiale, câștigarea alegerilor locale și parlamentare, precum și formarea Guvernului de către PNL.

Ludovic Orban a avut la Piatra-Neamț un discurs extrem de coerent și bine ancorat în ideologia liberală, iar atitudinea și viziunea de lider îi oferă toate șansele să câștige nu doar șefia PNL, ci și simpatia celor care și-au pierdut încrederea în „Forța Dreptei”, mai ales că în ultimii ani liberalii au întregistrat un declin îngrijorător în încrederea populației.

În ceea ce privește moțiunea lui Ludovic Orban, punctăm o serie de elemente care, dacă vor fi implementate, vor readuce forța Partidului Național Liberal pentru a reprezenta în mod demn electoratul de dreapta. În moțiune se vorbește, așadar, despre o doctrină liberală pentru viitor în direcția limitării intrevenției statului în societate și economie, pentru un stat minimal, atât în sensul restrângerii fiscalității, cât și în sensul combaterii fenomenului suprareglementării.

Una din preocupările lui Ludovic Orban va fi procesul de desăvârșire a fuziunii PNL-PDL prin dispariția etichetării şi discriminării între membrii PNL.  „Despre fuziunea celor două mari partide, PNL si PDL, se va mai discuta doar la trecut, ca despre un moment politic istoric, când două forţe politice de dreapta s-au unit pentru a împiedica acapararea întregii Românii de către PSD. Fuziunea trebuie înţeleasă ca un proiect de succes care a oferit României echilibrul instituţional atât de necesar, prin alegerea primului preşedinte liberal, în contextul unui Parlament şi al unui Guvern controlate autoritar de către PSD.”, se arată în moțiune.

Alegerile interne în partid sau alegerile pentru desemnarea reprezentanţilor PNL în diferite funcţii de demnitate vor fi organizate cu respectarea strictă a exigenţelor democratice. Manipularea normei de reprezentare, selectarea după preferinţe sau criterii personale a delegaţilor, încălcarea secretului votului, împiedicarea reprezentării organizaţiilor incomode, manipularea bazelor de date cu membri nu vor mai fi tolerate.

Fiecare nou membru al PNL va primi la înscriere un exemplar din statut şi regulamente pentru a-şi cunoaşte drepturile şi pentru a putea să şi le exercite. Conducerea PNL va fi un garant al respectării statutului şi va sancţiona orice încălcare a acestuia, indiferent cine o comite.

Promovarea la „excepţional”, aducerea traseiştilor pe final de mandat, apariţia de „prospături” din afara partidului la momentul întocmirii listelor cu candidaţi, trimiterea de la centru a unor candidaţi de tip “Agamiţă Dandanache”, numirea sau susţinerea de demnitari străini partidului sunt practici care vor dispărea din viaţa PNL, în viziunea lui Ludovic Orban. Resursa umană internă trebuie cultivată, fidelizată şi dezvoltată.  Între diferitele organizaţii locale, respectiv judeţene va fi dezvoltat un mecanism de comunicare pe orizontală pentru cunoaşterea mai bună între membri şi liderii partidului la nivel local si judeţean, pentru schimburi de experientă, pentru generalizarea experienţelor pozitive.

Partidul Naţional Liberal trebuie să formeze caractere, oameni politici dedicaţi interesului public, oameni de stat, cu curaj şi viziune, care să se lupte pentru interesele fundamentale ale naţiunii române.Modestia, bunul simţ, decenţa, onestitatea, empatia, corectitudinea, competenţa sunt trăsături care trebuie să caracterizeze oamenii politici ridicaţi dintre liberali. Politica nu trebuie concepută în afara moralitaţii. Oamenii politici trebuie să devină modele de conduită socială. „Trebuie să revenim la exigenţele stabilite de mai marii noştri înaintaşi, precum Ion I.C. Brătianu, care a definit ştacheta sub care nu ne este permis să coborâm în activitatea noastră politică: <<Cei mai mulţi îşi inchipuie că politica este un fel de distracţie cu foloase şi onoruri. Politica este ceva grav, grav de tot. Ai în mâna ta viaţa şi viitorul ţării tale … pentru un om iubitor de ţară şi conştient de răspunderile sale, politica este un şir neîntrerupt de griji şi jertfe, un drum pe care eşti sortit să culegi mai multă nedreptate decât răsplată>>”, se mai punctează în moțiune.

Mai multe detalii aici: Moțiune Ludovic Orban – Forța Dreptei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate