Colocviu la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamt: Un secol de la intrarea României în război

0

Pe 3 noiembrie este marcată Ziua Vânătorilor de Munte, iar Târgu Neamț are o legătură specială cu această componentă a Armatei Române. Pentru a celebra această zi, pe lângă alte activități care au fost organizate în orașul de la poalele Cetății Neamț, la Muzeul de Istorie și Etnografie a fost organizat un colocviu dedicat împlinirii a 100 de ani de la intrarea României în primul Război Mondial.  colocviu-muzeu-tg-neamt

Este binecunoscut faptul că în anul 1917, la Târgu Neamț a fost cantonat Batalionul Vânătorilor de Munte, care s-a remarcat în mai multe confruntări militare din primul Război Mondial. De asemenea, se știe că în cinstea eroilor căzuți în acele lupte a fost înălțat încă din 1936, în marginea orașului, pe capătul Culmii Pleșu, un mausoleu dedicat eroilor Vânătorilor de Munte.

Activitatea de la Muzeul de Istorie și Etnografie a avut rolul de evidenția faptele de arme din primul Război Mondial, dar și de a omagia vitejia Vânătorilor de Munte și sacrificiul acestora pe diverse fronturi. Tot cu acest prilej, pentru cei participanți la activitate, a fost amenajată o mică expoziție ce cuprinde decorații, fotografii cu soldați, brevete militare, arme și accesorii din cele două Războaie Mondiale.

,,Am preferat să depășim puțin cadrul strict științific al manifestărilor de acest gen și să venim în întâmpinarea elevilor cu date de istorie locală, care să fie pe înțelesul lor și care să le stârnească interesul într-o asemenea manieră încât să aprecieze mai mult sacrificiul făcut de înaintașii noștri pe diferite câmpuri de luptă”, a declarat muzeograful Roxana Diaconu.

14962457_1266523566711223_214239723_nLa manifestarea științifică au participat elevi și cadre didactice de la Colegiul Tehnic ,,Ion Creangă” Târgu Neamț care se simt legați de istoria Vânătorilor de Munte prin faptul că actuala instituție de învățământ funcționează pe locul unde a fost cantonat primul batalion al acestei arme.

,,Ne bucură faptul că elevii de la Colegiul Tehnic, coordonați de prof. Elena-Diana Spiridon și prof. Ioan Arsintescu,  s-au alăturat demersului nostru. Suntem siguri că în acest fel percep istoria într-o altă manieră, ușor diferită de ceea ce fac ei în mod obișnuit la școală. Tocmai de aceea, noi am încercat să valorificăm ceva din patrimoniul nostru muzeal și le-am făcut o prezentare a unor fotografii din perioada celor două războaie mondiale pentru a evidenția diverse aspecte legate de tehnica militară, echipament, ținută și chiar atitudinea soldaților în momentele din afara confruntărilor militare”  a precizat dr. Vasile Diaconu.

Activitatea, aflată sub egida Complexului Muzeal Județean Neamț a fost  realizată în parteneriat cu Colegiul Tehnic ,,Ion Creangă” Târgu Neamț.

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate