Consilierii locali, de două ori împotriva unui proiect european. Reacții din Italia: “Ne facem de râs la nivel înalt. Să nu se plângă după aceea că nimeni nu vine să investească la ei în oraș”

7

Consilierii locali au avut o a doua șansă pentru a aproba participarea orașului într-un proiect european, prin care cinci tineri din Târgu Neamț s-ar fi putut specializa în străinătate ca manegeri de evenimente, iar calitatea evenimentelor la nivel local s-ar fi îmbunătățit substanțial. Pentru un oraș turistic era un proiect frumos și necesar. S-ar fi organizat și un eveniment nou în oraș, care să ne mărească vizibilitatea la nivel național și internațional.

Deși au primit pentru a n-a oară lămuriri de la Geanina Fedeleș- consilierul personal al primarului, majoritatea aleșilor locali nu au stat pe gânduri și au votat împotriva proiectul ”privind participarea UAT Târgu-Neamț, alături de Sistema Ambiente SRL Unipersonale din Perugia și Asociation Juvenil Socio Cultural Trotamundos din Madrid, Spania, la elaborarea și depunerea proiectului GEM (Green Event Manager), finanțat prin Programul Erasmus+. Mandatarea Sistema Ambiente SRL Unipersonale pentru a transmite cererea de finanțare a proiectului GEM din cadrul Programului Erasmus la AgenziaNazionaleGiovani din Italia”.

Nu au enumerat motivele plauzibile care stau la baza deciziei luate, nu au explicat cu ce anume ar dezavantaja, din punctual lor de vedere, acest proiect european orașul Târgu Neamț. Doar apropo-uri ambigue și o frază care mi-a rămas și acum întipărită în minte: „Ce să-i școlim pe bani europeni, ei oricum pleacă din oraș” (acum, rostită de Maria Vrânceanu, în urmă cu aproximativ o săptămână spusă de Traian Humulescu).

Ok, cinci tineri (încă neselectați) au ratat o șansă. N-ar părea mare lucru, numai că refuzul consilierilor de a aproba demararea unui proiect european ar putea deveni o pată neagră pentru orașul de sub Cetate în fața partenerilor din străinătate (Italia și Spania).  Aceștia au fost anunțați că se renunță la colaborare, iar răspunsul lor vine din partea doamnei Elena B. – o româncă stabilită în Italia, care lucrează pentru partenerul italian din proiect și care s-a ocupat de traducerea și transmiterea documentelor. Doamna nu este de origine din Târgu Neamț, dar a plecat din zona Moldovei.  Iată declarațiile dumneaei:

 • 17 decembrie:

„Mi  se pare ciudat că nu au votat pozitiv. Care au fost totuși motivațiile? Le-au prezentat înainte de a vota, bănuiesc. Nu știu cum voi da vestea partenerului italian. Încă o data românii nu s-au dezmințit prin a refuza o oportunitate extraordinară  care nu se întâlnește a doua oară în viață. Ca de obicei ne facem de râs la nivel înalt. Să nu se plângă după aceea că nimeni nu vine să investească la ei în oraș.
Din păcate am refuzat celelalte două orașe. Nici nu mai avem timp. Transmiteți din mea un Crăciun cu gânduri mai clare și mai eficiente domnilor consilieri!”

 • 18 decembrie:

„Vreau să vă spun că partenerul Italian nici nu m-a mai contactat. Cred că sunt atât de furioși și dezamăgiți că nu mai vor să audă de romani. Și au dreptate. Aproape mereu se fac de râs. Mă doare sufletul când mă gândesc cât efort depunem o parte din noi să schimbăm imaginea României și cei care sunt în drept să o facă sunt dotați doar cu incultură și incompetență.

Credeam că între timp s-a mai schimbat ceva în mintea românului, dar îmi dau seama că se merge din rău în mai rău.Vă rog să transmiteți mai departe consilierilor ca sunt acolo pentru a apăra interesele cetățenilor și acest proiect făcea parte din acest lucru. Mai transmiteți-le că lucrurile se fac cu sufletul și cu inima, nu pe criteria politice și pentru bani.

Acest partener avea intenții să investească în orașul dvs. și în România. Am muncit mult pentru a-i convinge,  pentru că aveau oportunități și în alte țări (…)

Proiectul de cooperare europeană intitulat Green Event Management (G.E.M.) presupune calificarea a 5 tineri din TârguNeamț, 5 din Italia și 5 din Spania ca manageri de evenimente. Cei de la poalele Cetății Neamț și-ar fi putut mai apoi găsi un job în domeniu, sprijinind astfel un  obiectiv prioritar pentru orașul TârguNeamț, și anume dezvoltarea turismului de calitate.

Voturile consilierilor locali:

Pentru proiect: Aliss Chidovăț, Mihaela Marian, Viorel Marian, Vasile Timișescu, Vasile Dron, Costel Șoldan,Vasile Luculescu pentru

Împotrivă: Traian Humulescu, Maria Vrânceanu, Aurel Aciocârlănoe, Mihai Stoica, Ioan Burlacu, Luca Dorica, Boca Ioan Doinel, Daniel Cozma, Mihai Buruiană (cu toții aparțin PNL- PDL)

Abțineri: Daniel Turluianu, Gheorghe Trofin

Reporter/ Editor montaj: Andreea Trăsnea

Operator imagine: Dacian Aniței

7 Comentarii
 1. cetateanul nemtean spune

  sa va fie rusine !!! zdrentelor care v-ati cumparat voturi pentru a ajunge unde sunteti , in frunte cu cucoana aia din dreapta primarului , tocmai ati dat cu piciorul la un proiect foarte bun pentru orasul Tg.Neamt , oras turistic . Nu va pasa de viitorul orasului , important e sa sugeti voi cat puteti atata timp cat stati pe scaunele alea din primarie . Cum ati auzit ca trebuie sa faca cofinantare ati sarit de ‘cur-in-sus’ , vreti numai sa vi se dea , cum auziti de parteneriate unde trebuie sa se faca cofinantari sariti imediat si spuneti Nu ! ca nu cumva sa nu mai aveti voi de unde linge … bani care oricum se reintorceau in bugetul local ! RUSINE !!!

 2. kik spune

  fara cuvinte!aceeasi gandire mediocra de acum 25 de ani!replica de la final spune totul!rusine!

  1. Cetatean neafiliat politic spune

   Aveti dreptate ca este o gandire mediocra ca in trecutul apropiat al orasului. Atunci s-au vandut pe nimic unor dubiosi investitori italieni industria orasului ( ex: Fabrica de mobila – ajunsa o ruina si altele). Acum era o buna ocazie sa dam o noua oportunitate economica unui „investitor italian ” sa investeasca”. In acest sens sageata italianului , doamna Elena B. are motive sa fie suparata.

 3. Cetatean indignat spune

  Sunt dezgustat de cei care au votat împotriva. Nu fac nimic ca sa țină tineretul in oraș . Niște lași parveniti ce-si urmăresc interesele personale.

 4. Cetatean neafiliat politic spune

  Articol partinitor instigator si evident manipulator.
  Mulțumim pentru aprecieri, alea de mai sus le postăm, însă nu facem reclamă altor publicații
  Despre firma italiana se cunoaste ca este o firma de consultanta care opereaza in sectoarele de sănătate și securitate la locul de muncă, protecția mediului și educație. Este specializata in:
  Deșeuri – consiliere cu privire la completarea formularelor de identificare a deșeurilor; păstrarea înregistrărilor de încărcare și descărcare a deșeurilor; Prepararea noroi; Analiza chimică a deșeurilor; practici de prelucrare de autorizare la recuperarea deșeurilor în procedură simplificată și obișnuită;
  Protecția apei – prelucrare practici pentru obținerea autorizației pentru evacuarea apelor uzate; Analiza chimică a apelor uzate; monitorizarea stațiilor de tratare a apelor uzate; plângeri de puțuri de apă desen pentru procese de producție.
  Oare care este legatura acestor specializari cu managementul evenimentelor turistice??

 5. DIme spune

  intr-un final vor ramane doar ei cu ei si intre ei, :)))))noi tinerii ne vom intoarce atunci cand va fi nevoie de oameni pentru funeraliile lor , Pacea!

 6. cr spune

  CRED CA CEI CARE DAU AICI CU PAREREA ,NU STIU PE CE LUME TRAIESC.EU NU AM INTELES DE CE E MUSAI SA FIE SCOLITI IN STRAINATATE PE BAI PUBLICI ,NISTE PERSONAJE CARE NU AU CONFIRMAT NICAIERI NIMIC sa divedeasca CA S-AR PRICEPE SA ORGANIZEZE EVENIMENTE.Si asa festivalul CEAUNUL FERMECAT se poate organiza si fara specializare in strainatate.FELICIT PE CEI CARE AU VOTAT CONTRA ACESTUI FURTISAG DE BANI CHELTUITI AIUREA.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate