Costul resuscitării Spitalului din Târgu Neamț

3

Joi, 11 februarie, la Primăria Târgu Neamț a avut loc o conferință de presa susținută de primarul Daniel Harpa, acompaniat de o parte din echipa sa (consilierul personal Geanina Fedeleș, city- managerul Vasile Apopei, consilierul local Vasile Dron, Carmen Tănase –Biroul Contabilitate și Gabriel Curcă- Biroul Taxe și Impozite).tg neamt

În cadrul conferinței, primarul a vorbit și despre investițiile făcute la Spitalul Orășenesc Sfântul Dimitrie din Târgu Neamț prin diverse finanțări, care au dus la mult- așteptata acreditare a unității spitalicești.

Unitatea spitalicească deservește locuitorii orașului și oamenii din 15 comune învecinate. Totuși, în 2012 nimeni nu i-ar fi dat șanse reale de acreditare, ținând cont de aspectul general al clădirilor, aparatura medicală  învechită și colectivul de cadre medicale nu prea bine închegat. Situația s-a schimbat în bine, cu ajutorul autorităților locale care s-au zbătut alături de personalul spitalului pentru obținerea acreditării.

În anul 2013, Consiliul Județean (C.J.) Neamț a alocat suma de 500.000 lei pentru suștinerea lucrărilor de anvelopare a clădirii care găzduiește secțiile de Pediatrie și Cardiologie și pentru extinderea și modernizarea structurii de urgență a spitalului.

În anul 2014, s-au primit 120.000 lei de la C.J., bani folosiți pentru reabilitarea de urgență a acoperișului pavilionului central. La sfârșitul anului 2014 s-a primit finanțare și pentru lucrările de schimbare a tâmplăriei exterioare- investiție realizată cu suma de 454.000 lei (431.000 lei de la Ministerul Sănătății și 23.000 lei din bugetul local).

page3În 2015- anul acreditării spitalului de sub Cetate-,  primăria a încheiat o asociere cu C.J. Neamț în vederea realizării unor lucrări de investiții fără de care toate eforturile cadrelor medicale și a administrației locale ar fi fost fără rezultatul dorit, și anume acreditarea unității. 780.000 lei s-au cheltuit pe parcursul anului trecut pentru anveloparea unor clădiri și refacerea instalației sanitare și a grupurilor sanitare din secția Boli Infecțioase, achiziționarea și montarea unei centrale termice, inclusiv execuție instalație gaz metan și incinta pavilionului unde funcționează secția Chirurgie Generală, CPU și Ambulatoriul de specialitate. Din suma de mai sus, 30.000 lei a costat sistemul de alarmare pentru cadrele medicale (condiție impusă pentru acreditare). Cu 250.000 lei s-au realizat lucrări de reparații capital (tâmplărie pvc cu geam termopan la clădirile unde-și desfășoară activitatea ambulatoriul de specialitat și la pavilionul administrativ.

Tot în 2015, Ministerul Sănătății a aprobat repartizarea sumei de 1.396.000 lei, de la bugetul de stat pentru finanțarea aparaturii medicale la Spitalul Orășenesc. Cu aceste fonduri și 10% -partea de cofinanțare de la bugetul local s-au achiziționat următoarele echipamente medicale:

  • aparat radiologie complet ( finanțat 2016) – 491.450 lei
  • ecograf (2 bc.)- 281.232 lei
  • aparat de ventilat – 73.594 lei
  • defibrilator cardiac -49.960 lei
  • masă de operație 74.400 lei
  • lampă de operație (2 bc.) – 131.998 lei
  • aspirator chirurgical -8.761 lei
  • analizator automat de biochimie – 71.970 lei
  • trusa laparoscopie -249.694 lei

Potrivit edilului, investițiile vor continua la Spitalul Orășenesc, fiind o unitate de maximă importanță pentru locuitorii zonei. Printre cele mai urgente aspecte de rezolvat se numără asigurarea rezervei de apă și atragerea de medici tineri- o prioritate pentru administrația publică și conducerea spitalului, ținând cont că peste 90% din cadrele medicale existente au peste 60%. În acest sens, se vorbește despre acordarea unor facilități acelor specialiști care aleg să profeseze la unitatea spitalicească din Târgu Neamț.

Andreea TRĂSNEA/ Imagine: Dacian ANIȚEI

3 Comentarii
  1. Georgiana Dunca spune

    Rezultatul obtinut in urma vizitei de acreditare se datoreaza mai ales muncii salariatilor. 8 luni de zile s-a muncit in ritm demential. 8 luni de zile nu am avut familii. Am format cu totii o echipa extraordinara, lucru care a fost sesizat si de comisia de evaluare.

  2. Daniel Harpa spune

    Cu siguranta asa este. Am precizat acest lucru si in conferinta de presa. Tin sa felicit inca o data echipa din cadrul Spitalului orasenesc care s-a implicat in pregatirea procesului de acreditare si pe d-na dr. Antohi, care a coordonat aceste activitati! Tot respectul pentru felul in care v-ati mobilizat si ati lucrat in echipa.

  3. sasu spune

    GEORGIANA a-i pus punctul pe „I” , FELICITARI ! -in rest ,edililor sa le fie ” gura aurita ” .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate