Credințe populare, de Sfântul Ilie

0

Creştinii ortodocşi îl cinstesc în fiecare an la 20 iulie  pe Sfântul  Prooroc Ilie Tesviteanul, făcător de minuni, considerat ocrotitorul recoltelor și sfântul care aduce ploaia în perioada de secetă.

Sfântul Ilie este prezentat ca mergând pe cer într-un car cu roți de flăcări, tunând și lovind diavolii cu biciul de foc. Se mai spune că este aducător de ploaie și că poate provoca furtuni puternice. Multe legende spun că Sfântul Ilie nu și-a încheiat misiunea pe pământ. S-a ridicat la cer și acolo așteaptă sfârșitul lumii, pentru a se lupta cu căpetenia diavolilor.

De ziua Sfântului Ilie se leagă multe tradiții și obiceiuri, proorocul fiind sărbătorit ca patron al verii caniculare si al frământărilor meteorologice.

În dimineața zilei de 20 iulie se culeg plante de leac, mai ales busuioc. Acesta este pus la uscat, apoi sfințit la biserică. Se consideră că este util în scopuri terapeutice, în special dacă cenușa rezultată din arderea acestor fire de busuioc.

Oamenii evită să lucreze în această zi, fiindcă altfel va ploua cu grindină. Sfântul Ilie este cel care decide unde și când va cădea grindina.

Dacă în ziua de Sfântul Ilie este furtună, nu se deschid ușile și ferestrele casei, ca nu cumva să intre vreun diavol ce fuge de furia proorocului. În cazul în care tună, livezile vor avea viermi și toate alunele vor seca.

Tot astăzi, ne amintim de sufletele morţilor, în special de sufletele copiilor decedați. Se dau mere de pomană, însă numai după ce sunt sfințite (ce crede că vor deveni de ur, pe lumea cealaltă). Se fac praznice, iar bisericile sunt pline. Oamenii vin și sfințesc bucatele, pentru pomenirea morților (moșii de Sânt-Ilie). Tot la 20 iulie, strânge mierea din stupi, se duc fagurii la biserică spre binecuvântare şi se împart de pomană.

Una dintre superstiţiile legate de Sfântul Ilie este aceea că dacă tună şi fulgeră oamenii trebuie să îşi facă semnul crucii, cu mâna sau cu limba. Asta îi va păzi, fiindcă Dumnezeu i-a dat voie Sfântului Ilie să lovească orice pentru a doborî demonii, mai puţin crucea.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate