Daniel Corbu, un poet de onoare

1

Pentru întreaga activitate literară, pentru contribuția adusă la dezvoltarea culturii în Târgu Neamț, în semn de respect și apreciere, poetul şi eseistul Daniel Corbu a fost declarat Cetățean de onoare al orașului de la poalele Cetăţii Neamţ.

În ședința ordinară de luni, 28 august, consilierii locali au aprobat în unanimitate proiectul de hotărâre inițiat în acest sens de primarul Daniel Harpa.

Daniel CORBU s-a născut la 7 aprilie 1953, în Târgu Neamț. Este absolvent al Facultății de Filologie, Universitatea București, și Doctor în știinte filologice, titlu oferit de Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași în urma susținerii tezei „Rostirea postmodernă. Generația poetică ’80 în literatura română”.

Din anul 1990 este membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Iaşi. Este considerat de academicianul Mihai Cimpoi ca fiind „liderul generației de poeți optzeciști„. Criticul literar Theodor Codreanu îl consideră unul dintre „bacovienii” generației ’80, iar poetul George Vulturescu afirmă că „poetul nemțean este cel mai orfic dintre poeții optzeciști”.

Selectiv, iată câteva din activitățile sale cu implicații culturale cu perpetuare în timp, preluate din raportul de specialitate la proiectul de hotărâre privind acordarea titlului de cetățean de onoare al orașului:

Ca instructor de teatru și poezie la Casa de Cultură din Târgu Neamț (perioada 1980 – 1990) a organizat serii de manifestări pentru public de toate vârstele. Dintre ele s-au remarcat:

  • Cenaclul literar-artistic ”Ion Creangă”, unde s-a format ceea ce criticii literari au numit Școala de poezie de la Târgu Neamț, cuprinzând poeții: Nicolae Sava, Aurel Dumitrascu, Adrian Alui Gheorghe, George Calcan, Gheorghe Simon, Viorel Grigore, Radu Florescu.
  • Spectacolul de muzică și poezie ’’Puncte cardinale”, cu valorificarea forțelor artistice locale – Formația Cardinal. Interpreți folk, recitatori, umoriști cu reprezentații timp de 6 ani (1994 -1989) în toată Moldova.
  • Daniel CORBU și-a adus în anii 1981-1982 o contribuție esențială la păstrarea și mai apoi consolidarea Casei „VERONICA MICLE” în vederea constituirii unui muzeu dedicat poetei. Mai precis, s-a opus categoric darîmării și dispariției totale a acestei case unde a copilărit poeta. Pentru că în planul de sistematizare al orașului casa era sortită dispariției, iar pe locul ei era proiectată construcția unui bloc, cele două articole de pledoarie din revista ’’Flacăra” însoțite de fotografii ale casei, precum și solicitarea de către poetul târg-nemțean a intervenției poetului Adrian Păunescu (aflat în grațiile președintelui de atunci) au reușit să schimbe optica și planurile activiștilor de la Comitetul Județean Neamț. Datorită implicării și susținerii prin toate argumentele, orașul Târgu Neamț beneficiază astăzi de acest unic lăcaș de cultură dedicat poetei Veronica Micle.
  • Realizarea a 10 ediții și tradiționalizarea manifestării ’’Zilele Ion Creangă”, cu invitați deosebiți de la o ediție la alta (scriitori, profesori universitari, actori), precum și cu un Concurs de proză și poezie pentru elevi, care a impus câteva nume în literatura de azi (între ele, Constantin Acozmei, Rodica Potoceanu).
  • Intre anii 1984 – 1993 inițiază și organizează la Târgu Neamț zece ediții ale Colocviilor Naționale de Poezie, manifestare de disidență culturală în acei ani, cu profund impact intelectual.
  • La Casa de Cultură din Târgu Neamț, în regia lui Constantin Ghenescu, lui Daniel Corbu i s-a pus în scena prima sa piesă de teatru. Trenul care aduce dragostea, o piesă poetică inspirată de momentul unei investiții așteptate de locuitorii zonei și anume calea ferată Pașcani – Târgu Neamț, un eveniment deosebit al acelei perioade. De asemenea, la propunerea regizorului Popel Moscu, inspirat din piesa cu același nume, Studiourile de film ”A1.Sahia”’, au realizat filmul de scurt metraj TRENUL CARE ADUCE DRAGOSTEA, ce poate fi vizionat în acest moment și pe Youtube.
Daniel Corbu a publicat în România, începând cu anul 1984, 18 cărți de poezie, 4 cărți de proză, 7 cărți de eseuri, 8 cărți traduse în limbi străine.

Târguneamţeanul a publicat între anii 1990-2014 aproximativ 600 de eseuri, articole si studii privind fenomenul literar românesc, literatura veche, postmodernismul, globalizarea, generația literară ’80, precum și portrete literare, în revistele: România literară, Convorbiri literare, Poesis, Dacia literară, Hyperion, Tomis, Oglinda literară, Flacăra lașului, Porto Franco, Cafeneaua literară, Cronica, Vatra, Tribuna, Feed Back.

În 2004, Președinția României l-a distins pe Daniel Corbu cu Medalia Ordinul Meritul Cultural în Grad de Cavaler acordat de Președinția României în anul 2004, pentru întreaga activitate literară.

Și Președinția Republicii Moldova îl premiază pe poetul din Târgu Neamț, în 2011, cu Ordinul Cultural „Mihai Eminescu”, a doua medalie ca importanță în stat. De asemenea, în 2011, Academia Română i-a conferit lui Daniel Corbu Premiul pentru Poezie „Mihai Eminescu”, cea mai înaltă recunoaștere în Romania pentru opera unui poet român.

Decernarea titlului « Cetăţean de onoare al oraşului Tîrgu Neamţ » se va face în cadrul manifestărilor prilejuite de Zilele Orașului, ce se vor desfășura în perioada 8-10 septembrie a.c.
Daniel Corbu este, într-adevăr, un poet de onoare!

 

 

sursa foto: daniel-corbu.blogspot.ro

 

1 Comentariu
  1. AR spune

    ..Cred ca nu stiu eu ce inseamna CETATEAN DE ONOARE!! ONOAREA acestui domn autodenumit Corbu..pe nume Tanase din Vanatori Neamt a cam disparut prin anii 92-94 cand a suferit o condamnare pentru ciordeala.Pe vremea aceea CJ- NEAMT era condus de dl,inginer Bobeanu.Isi mai aminteste cineva de situatia de atunci?? NU DE ALTA DAR VLASOV CONDAMNATU NU E SINGURUL CETATEAN DE ONOARE AL TARGULUI ..MAI VINE SI TANASE ZIS CORBU! Domn primar…..TREZESTE-TE! ITI PLAC ASA DE MULT CONDAMNATII DE-I TOT ONOREZI CU TITLU ASTA ??CRED ca cine nu e condamnat nu e demn de acest titlu.A INNEBUNIT LUPU!!!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate