Daniel Movilă din Târgu Neamț, pe podium la Finala Internațională a Concursului Odysseus

0

Un tânăr din orașul Târgu Neamț a obținut premiul al III-lea la Finala Internațională a Concursului Odysseus- concentrat pe științe spațiale.

Este vorba despre Daniel Movilă, fost elev al Colegiului Național “Ștefan cel Mare” din Târgu Neamț, actual student la Universitatea Tehnică ‘’Gh. Asachi’’ Iași, Facultatea de Arhitectură ‘’G.M. Cantacuzino’’.

A proiectat o aşezare umană pe planeta Marte

Competiția inedită a avut loc la Toulouse, Franța, în perioada 3- 7 iulie a.c.  și a reunit elevi și studenți din țările europene, interesați de explorarea spațială. Daniel Movilă a participat la categoria Exploratori, adresată studenților, cu un proiect original în domeniul spațial:

“Proiectul meu, premiat cu al treilea premiu, a constat în proiectarea unei așezări umane pe planeta Marte, utilizând energia geotermală ce studiile arată că poate fi găsită acolo şi tehnologia printării 3D. Printarea 3D cu ajutorul unor diverse materiale de construcţii sau amestecuri de materiale este o tehnologie demonstrată cu succes în forma printării 3D a caselor. Deja multe companii dezvoltă un astfel de concept şi cu rezultate surprinzătoare. Inspiraţia a venit de la firma ApisCor ce reuşeşte să printeze structuri folosind o imprimantă alcătuită dintr-un pilon central şi un braţ robotic ce gravitează în jurul acestuia printând layer cu layer.

Un proiect interesant dezvoltat de Markus Kaiser, un designer german reuşeşte să utilizeze numai energia solară şi nisipul pentru a printa structuri 3D. O astfel de tehnologie a fost propusă şi în proiectul meu, imprimanta 3D urmând a folosi materiale locale- regolithul (praful marţian) extras din forajul pentru sursa de energie geotermală. Astfel, este printată suprastructura aşezării”, explică Daniel Movilă.


Proiectul tânărului Daniel Movilă a reușit să impresioneze membrii juriului, personalităţi renumite din domeniu spaţial: Claudie Haigneré (prima femeie astronaut franceză), Gil Denis din partea AIRBUS sau Jan Kolar din partea Biroului Spaţial Ceh. Criteriile care au dus la stabilirea câştigătorilor au fost: excelență academică, relevanța temei, abilitaţi de a rezolva probleme, originalitate, relevanță socială, prezentare, valoarea tehnică, abilități practice, durabilitate și conștientizare cu privire la mediu. Premiul I a fost obţinut de  Catarina Alves şi Tomás Silva (Portugalia), iar premiul al II-lea, de Aleksander Knutsen (Norvegia). Un moment emoţionant atât pentru Daniel Movilă, cât şi pentru familia şi prietenii lui, care urmăreau live competiţia, a fost cel când numele său a fost strigat, fiind chemat să urce pe scenă, castigator al premiului III.

Studiu ştiinţific şi experienţă practică

Pasiunea pentru științele spațiale i-a insuflat-o Mihaela Beca, profesor de  matematică la Colegiul Naţional “Ştefan cel Mare” Târgu Neamț și cea care deschide noi orizonturi elevilor interesați de astonomie. De altfel, deși Daniel este acum student, prof. Mihaela Beca i-a fost coordonator în competiția Odysseus, o aventură care i-a dat ocazia târgunemțeanului să combine învăţarea ştiinţifică şi experienţa practică.

“Experienţa în Toulous, Franţa este de neimaginat. Am avut şansa să stau două săptămâni în Cité de L’espace, un muzeu al activităţii spaţiale. Acolo, am întâlnit studenţi veniţi de la diferite Universităţi de prestigiu din Polonia, Scoţia, Portugalia, Franţa şi Norvegia. Împreună, am vizitat Muzeul Aerospacia, am putut vedea două din cele 20 de avioane Concorde- avioane comerciale supersonice, avionul Bellunga ce poate transporta piese a altor avioane spre linii de ansamblare şi o întreagă istorie a aviaţiei.

De asemenea, vizita la AIRBUS- linia de ansamblare plasată lângă aeroportul Toulouse Blagnac- a fost o experienţă unică… am văzut noile avioane A380 cu dublă punte şi cu o capacitate maximă de 800 oameni la bord. Sunt foarte încântat, de asemnea, de excursia în munţii Pirinei la Observatorul Pic du Midi sau de vizita în fabrica Thales Alenia, compania ce produce sateliţi ce urmează a fi lansaţi în spaţiu.

Mediul este unul motivant. Eu… nu pot decât să sper că profesia mea mă va readuce în acest oraş al industriei spaţiale- Toulouse”, a conchis Daniel Movilă.

Felicitări şi mult succes în continuare!

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate