Despre Humulești – câteva date din Dicționarul Geografic al Județului Neamț

0

În ,,Dicționarul Geografic al Județului Neamțu”, întocmit de C. Gheorghiu și publicat la București în 1895, există câteva mențiuni despre Humulești, pe care le vom reda în cele ce urmează, din dorința de a aduce în atenția publicului un set de informații, mai puțin cunoscute, despre această localitate.

,,Sat în comuna Humulești, plasa de Sus-Mijlocul, numit astfel din pricina terenurilor sale cari presintă straturi groase de humă ce ies la iveală în năruiturile dealurilor din apropiere; este așezat pe valea pârâului Neamț (căruia în această parte i se mai zice și Ozana) spre sud la 1 km depărtare de orașul Neamț (și spre nord la 37 km de orașul Piatra), mărginit la apus cu satul Vânătorii și la sud cu satul Săcălușești, cu cari stă în comunicațiune cu șoselele naționale județene.

Suprafața sa, împreună cu țarinele locuitorilor, e de 936 ha (655 fălci) și are o populație de 243 familii.

În sat se află: 2 biserici (1 de lemn, situată spre apusul satului și alta de piatră), 1 fabrică de spirt. Școală nu a posedat până anul acesta și copii, numai cei care erau mai apropiați, mergeau în urbea Neamț, acum însă are o populație de 58 de elevi.

Numărul contribuabililor – 225.

Locuitorii se ocupă exclusiv cu agricultura și creșterea vitelor, al căror număr e de 1260 de capete, dintre care: 430 vite mari cornute, 42 de cai, 83 de porci, 640 de oi, 65 junci.

Satul Humulești este străbătut prin mijloc de calea județiană Piatra-Neamț, care împreună cu șoselele județiene Humulești-Monastirea Neamțu, Humulești-Grumăzești-Oșlobeni, formează un cruciș cu centrul ocupat de vatra satului.

În această localitate s-a născut I. Creangă în anul 1837”.

Chiar dacă această voce din dicționarul dedicat Județului Neamț nu este una foarte amplă, ea reliefează niște realități care existau în localitatea respectivă la sfârșitul sec. XIX. În fond, reprezintă o bază documentară care poate fi integrată într-o analiză mai amplă, prin studierea unor surse istorice diverse.

V. Diaconu

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate