O picătură de sânge salvează vieți. Vino și donează!

0

Spitalul Orășenesc Târgu Neamț face apel către toți cei care vor să ajute la salvarea unei vieți, să doneze o picătură de sânge.

Acțiunea de donare are loc marți, 26 august, de la ora 8.00. Cei care doresc să facă acest gest umanitar se pot prezenta pe parcursul zilei la Punctul de Transfuzii al spitalului (la parterul secției de Boli Infecțioase).

„Datorită anunțurilor repetate transmise cu ajutorul mass mediei atât de  către Minister, cât și de către diferite spitale din țară, dar și din cauza deficitului de sânge în unitățile sanitare am hotărât ca, împreună cu Centrul de Transfuzie Sanguină din Piatra Neamț, să devansăm campania trimestrială de donare de sânge care are loc la Târgu Neamț și să o organizăm mai devreme, pe 26 august. Sperăm că de data aceasta vor fi și mai mulți donatori de sânge decât de obicei”, spune Florin Apostoaie, managerul Spitalului Orășenesc „Sfântul Dimitrie” Târgu Neamț.

 Traseul Donatorului de sânge

Pentru a putea dona sânge, o persoană trebuie să îndeplinească următoarele condiții: vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, să nu fie anemici, să aibă puls regulat (60-100 bătăi/minut), să nu fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele șase luni. Nu pot dona sânge femeile însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală. De asemenea, o altă măsură impusă este să nu fi consumat băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării.

Donatorii nu trebuie să nu sufere de următorele boli: HIV/SIDA, sifilis, cancer, malarie, epilepsie sau alte boli neurologice, hepatită (de orice tip), tuberculoză, diabet zaharat, boli psihice, bruceloză, ulcer gastro- duodenal, boli de inimă sau de piele, miopie forte peste (-)6 dioptrii.

Persoanele care îndeplinesc condițiile de mai sus și vor să doneze sânge, se pot prezenta la spital cu actul de identitate. După completarea unui chestionar, urmează triajul medical. În funcție de rezultatul analizelor, li se comunică dacă pot sau nu dona sânge.

După faptă și răsplată

Pe lângă bifarea unei fapte bune, donatorii de sânge primesc pe loc tichete de masă în valoare de 63 lei. În cazul salariaților, aceștia beneficiază și de o zi liberă din partea angajatorului. Un alt avantaj este faptul că analizele medicale făcute înainte de a dona sânge sunt gratuite (RH, grupa sangvină, Hepatita B, C, leucemie, sifilis, probe hepatice).

imagesO picătură de sânge salvează vieți

Mulți oameni au motive reale și nu pot dona sânge, însă există și persoane care găsesc diferite scuze.

Dacă îți este frică de ace, de sânge sau pur și simplu nu suporți mirosul de spital, amintește-ți că nimeni nu își dorește să ajungă acolo, pe patul de spital, dar uneori, viața ne joacă feste.

Dacă te gândești că te duci la donare sănătos și te întorci bolnav, dacă nu ai încredere în sistemul medical românesc, stai cu ochii în patru și asigură-te că seringa și celelalte instrumente medicale sunt sterile. Măcar încearcă. Nu-ți convine… pleacă!

Îți spui că ești prea ocupat? Nu donezi sânge zilnic… Bărbații pot dona maxim o dată la 70 de zile, iar femeile o dată la 90 de zile. Nu ai timp marți? Ok, fă-ți timp altădată și du-te să donezi. O picătură de sânge salvează vieți. Și stai liniștit, nu ți se ia decât o „priză” de 450 ml.

Andreea Trăsnea

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate