Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
Search
miercuri 23 ianuarie 2019
  • :
  • :

Drum lin, Dumitru Grumăzescu!

Vineri, 8 iunie, Dumitru Grumăzescu a plecat într-o călătorie fără întoarcere, după o grea suferință.

Originar din Târgu Neamț, Dumitru Grumăzescu a fost cel mai cunoscut anticar din Iași și cel mai mare colecționar și posesor al manuscriselor lui Mihai Eminescu, din Europa.

A lăsat în urmă o avere inestimabilă- cărți rare, manuscrise originale și inedite, volume cu autograf, cărți liliput (3/3 mm) ș.a.,  pe care le-a adunat întreaga viață cu pasiune, migală, dăruire și bucurie.

“Am plecat din Târgu Neamț spre Iași prin 1958. Întotdeauna când am posibilitatea să vorbesc despre Târgu Neamț, o fac cu mare plăcere. N-am uitat orașul niciodată și nici n-o să-l uit. Mă apropii și eu de o vârstă… Trebuie să fim conștienți de ceea ce am făcut toată viața, să lăsăm ceva în urma noastră”, mărturisea Dumitru Grumăzescu într-un interviu acordat ZiarTârguNeamț în 2013.

Tot atunci, își arăta intenția de a dona orașului natal parte din bogăția sa, și anume circa 10.000 de exponate legate de viaţa şi opera lui Mihai Eminescu- cea mai mare colecție particulară din România,  pentru înființarea unui Muzeu de literatură şi artă care să fie dat în grija Colegiului Național „Ștefan cel Mare” din Târgu Neamț. “Doresc ca întreaga donaţie să fie în patrimoniul oraşului, iar numele meu să nu apară pe nici o placă, frontispiciu, pe nicăieri, doar pe documentele doveditoare de realizarea acestui edificiu”, preciza, atunci, colecţionarul.

După 72 de ani pe pământ, Dumitru Grumăzescu a lăsat în urmă mai mult decât o colecție impresionantă… A lăsat amintiri frumoase tuturor celor care au avut onoarea să îl cunoască. Prin vorbele și sfaturile sale poate a schimbat vieți.  Fiindcă a fost un păstrător de istorie culturală moldavă, un susținător al manifestărilor culturale, un  încurajator al tinerilor talentați. Un OM.

Anticariatul său de pe strada Lăpușneanu era unul dintre cele mai cunoscute și mai vizitate locuri din Iași. „Strada Lăpușneanu și Iașul sunt mai sarace din această dimineață. Anticarul Dumitru Grumăzescu a murit. În memoria lui, mica piațetă din fața anticariatului unde și-a lăsat sufletul îi va purta numele”, a anunțat primarul de Iași, Mihai Chirica, pe Facebook.

„Dumitru Grumăzescu, cel mai cunoscut anticar al Iașului și un bun prieten al orașului său natal, Tîrgu Neamț, s-a stins din viață, lăsând amintiri și urme care nu pot fi șterse vreodată. Suntem alături de toți cei dragi domniei sale în aceste momente triste! Sincere condoleanțe familiei îndurerate! Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a scris, pe facebook, primarul de Târgu Neamț, Daniel Harpa.

Drum lin, spre veșnicie, maestre Dumitru Grumăzescu (22 octombie 1945- 8 iunie 2018)!

Dumitru Grumăzescu în Salonul Eminescu de la Casa Culturii Târgu Neamţ, octombrie 2014
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *