„Dumnezeu citește din cartea vieții”, de Gheorghe Simon

0

Unul dintre cei mai distinşi şi mai profunzi intelectuali nemțeni,un suflet de o rară modestie, poetul Gheorghe Simon a lansat volumul Dumnezeu citește din cartea vieții. Într-un cadru stilat și primitor, oameni de cultură și profesori din Târgu Neamț și împrejurimi s-au reunit în Salonul Eminescu de la Casa Culturii „Ion Creangă”  pentru a-i fi alături. Dintre participanți, îi amintim pe Lidia Richter – directoarea Biliotecii Orășenești, Dumitru Grumăzescu – cărturar, deținător al unui tezaur de carte rară, Geta Brașoveanu –realizator tv, Elena Preda – inspector școlar.

Evenimentul s-a desfășurat pe 24 octombrie, fiind inclus în manifestările organizate cu ocazia inaugurării Casei Culturii de la Târgu Neamț. „Este o primă lansare de carte petrecută în Casa Culturii după redeschidere. Ne-am dorit din toată inima ca această lansare să fie făcută de un suflet drag,  profesorul Simon Gheorghe”, spune Margareta Mihăilescu, directoarea așezământului cultural.

IMG_7828Reflecțiile poetului de la Agapia, cum mai este numit Gheorghe Simon, se citesc cu mare interes, deoarece denotă un sistem de gândire limpede care merge la esențe, precum și o erudiție rar întâlnită.

Dumnezeu citește din cartea vieții este una dintre cele patru cărți gândite initial ca un manuscris. „Sunt patru cărți cu titluri diferite. Inițial a fost un manuscris, dar cartea era prea voluminoasă, de 600 de pagini. Prima a fost Dialoguri la Agapia și cea de astăzi, Dumnezeu citește din cartea vieții. Urmează spre Crăciun încă două, Jurnalul unei asceze și Nume și chipuri, unde sunt câteva impresii de lectură pentru prieteni, pentru cărțile care au fost aproape de sufletul meu.

Este rodul unor lecturi și, cum sufletul e rodnicie, cuvântul vine de la sine. Zona Târgu Neamț a fost supranumită Școala de Poezie, pentru că erau prea mulți poeți pe metru pătrat (…).  Noi începem ca scriitor și terminăm ca cititor. Este mai greu actul lecturii, decât actul scrierii. O literă poate distruge un om, așa cum un cuvânt poate distruge o lume (…) Dumnezeu nu a făcut cu noi o experiență. Nimic nu este întâmplător. Orice semn de pe pământ are un rost, trebuie doar să-l citești, să-l intuiești. El ne lasă pe noi să fim cititori și arată cuvțntul potrivit celor care știu să citească. El tace, ca să ne lase pe noi să vorbim. Dacă nu învățăm tăcere de la El, vom încurca semnele”, spune poetul Gheorghe Simon.

„Cuvine-se cu adevărat să recunoaștem că între poezie și muzică există o mare dragoste. Nu ca în Romeo și Julieta, dureroasă, tristă, ci o dragoste împărtășită, plină de bucurie”, spunea Margareta Mihăilescu în cadrul evenimentului. De aceea, la finalul lansării de carte, tânărul Flavia Vârtea a făcut legătura între poezie și muzică prin câteva melodii la pian.

Simon Gheorghe s-a născut pe 27 martie 1950 la Mănăstirea Agapia, județul Neamț. A absolvit Liceul „Ștefan cel Mare” în 1969, după care a urmat Facultatea de Litere a Universității „Al. I. Cuza”. Înainte de repartiția în învățământ, în ședința Rectoratului Universității, este propus pentru învățământul superior și cercetare. Refuză și se întoarce în satul natal, Agapia, ca profesor de limba franceză  la Școala  „Nicolae Grigorescu”. A fost unul dintre membrii fondatori și redactor – șef adjunct  al revistei ieșene Opinia Studențească. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România şi delegat pentru România din partea Asociaţiei Europene François Mauriac.

Gheorghe Simona debutat ca poet în ziarul Ceahlăul, în 1969, iar editorial cu volumul Fulgere captive (poeme), în 1984, la Editura Junimea. A publicat Viața după Iisus, Duminica absențelor, Ardere de tot, Amin Agapia, Fractalia, Dialoguri la Agapia.

Pentru cei interesați, Dumnezeu citește din cartea vieții poate fi achiziționată online la un preț nesemnificativ, ținând cont de conținutul paginilor. „Eu nu mă pricep să vând cărți, eu le dăruiesc cititorilor cu suflete frumoase”, spune poetul.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate