Echipează-ți locuința cu detectoare de fum

0

      detector_fum_2014 Sub sloganul DETECTORUL ÎȚI POATE SALVA VIAȚA! ISU Neamț a lansat o campanie care îndeamnă cetățenii să-și protejeje locuințele împotriva incendiilor prin montarea detectoarelor de fum. În cele mai multe cazuri, în incendii decesele se produc din cauza fumului. Conform literaturii de specialitate și a studiilor publicate, la cei mai mulți oameni decedați în incendii, pierderea vieții a survenit la persoanele surprinse în timpul somnului. Unii dintre acestia ar fi putut supravietui dacî ar fi avut locuința protejați cu un detector de fum. Un număr mare de oameni își pierd viața anual datorită incendiilor, alții sunt răniți grav sau răniți ușor, iar pagubele ating valori considerabile. 

      Detectoarele autonome sunt aparate pentru detectarea și alarmarea la incendiu, care funcționează pe principiul dispersiei luminii, transmisiei luminii sau al ionizării, pentru utilizarea în domeniul locuințelor sau altor aplicații asemănătoare. Parametrul supravegheat de regulă cu detectoarele autonome este fumul degajat la incendiile din locuințe. Rolul unui detector consta în a depista ți semnaliza cât mai repede incendiul. În caz de incendiu, detectorul autonom de fum emite semnale audibile de alarma (85 dB). În cazul în care tensiunea bateriei scade sub un anumit prag, care poate pune în pericol buna lui funcționare, se iniîiază o semnalizare audibilă printr-un semnal diferit de cel utilizat pentru alarma de incendiu.

Tipuri de detectoare de fum:

  • detector de fum cu cameră de ionizare: detector sensibil la produse de combustie capabile să afecteze curenții de ionizare din interiorul detectorului;
  • detector optic de fum: detector sensibil la produse de combustie capabile să afecteze absorbția sau difuzia unei radiații în domeniul infrarosu, vizibil și/sau ultraviolet spectrului al electromagnetic.

Modul de amplasare:

      Detectorul autonom trebuie amplasat la mijlocul camerei sau holului astfel încât să aibă o distanță de siguranță de cel putin 30 de cm față de pereți sau de sursele de lumină. 

       Detectoarele pot genera semnale de alarma numai dacă fumul intră în senzor, prin urmare orice fenomen care produce obturarea intrărilor la senzor, cum ar fi lucrări de zugravire, pozarea unor grinzi etc., pot împiedica funcționarea detectorului. 

      Detectorul autonom amplasat în încăperi pe tavan nu sesizează fumul care se propagă prin pereți, prin coșuri sau prin tavane și podele.

Mentenanță și reguli de bază

Curățați periodic de praf detectorul autonom de incendiu. În cazul în care carcasa acestuia nu se deschide, eliminați praful prin sită folosind un dispozitiv de aspirație.

  • Nu neglijați deteriorările de natură electrică, mecanică sau cele datorate condițiilor de mediu (umiditate, igrasie etc..), care pot surveni la o manevrare necorespunzătoare, la schimbarea bateriilor.
  • Nu amplasați detectorul autonom de incendiu pe perete, deoarece fumul se ridica iîntotdeauna către plafon!
  • Nu amplasați detectoarele autonome de incendiu în bucătărie, deoarece acestea se pot declanșa din cauza fumului de la gătit!

    Detectorul de fum autonom se poate achiziționa de la oricare producător de profil sau de la oricare operator economic care montează instalații de detecție și semnalizare antiincendiu. Pretul unui detector poate varia între 25 și 90 de RON. 

Anual în județul Neamț incendiile afectează 315 locuințe și generează 16 victime.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate