Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
Search
luni 21 ianuarie 2019
  • :
  • :

Elev al Seminarului de la Mănăstirea Neamţ, premiul I la Olimpiada NAŢIONALĂ de limba greacă

Dimitrie Dalidis, licean la Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, este performerul olimpiadei naţionale de limba greacă veche, o disciplină nu foarte căutată de elevi. 

Prin perseverență, pasiune și multe ore de studiu, coordonat cu măiestrie de pr. prof. Ilarion Argatu, Dimitrie Dalidis a obținut premiul I la etapa națională a olimpiadei.

Mama lui este cea care i-a insuflat pasiunea pentru limba greacă veche. „Inițial, eram doar entuziasmat că învăț ceva nou, față de ceea ce învățam în școala generală. Nu mi-am propus să merg așa de departe. Mama m-a încurajat și m-a îndrumat să studiez această limbă, ea studiind-o și fiind atrasă de ea în timpul Facultății de Teologie. Îmi spunea că este o materie foarte importantă , dacă vreau să merg pe drumul teologiei. Așa am început să învăț partea introductivă, încă dinainte să vin la seminar”, ne-a spus Dimitrie Dalidis.

Acum este elev în clasa a XI-a la Seminarul de la Mănăstirea Neamț, unde are oportunitatea de a desluși frumusețea și înțelesurile cuvintelor în limba greacă veche.

„Aici, la seminar la Mânăstirea Neamț, am progresat și am aprofundat limba greacă veche, cu ajutorul și îndrumarea pr. Prof. Ilarion Argatu. Acum este o plăcere pentru mine să încerc să traduc din textele scriitorilor clasici greci și ale Sfinților Părinți pentru că în limba originală găsim bogăția și frumusețea cuvintelor scriitorilor, pe când în limba română nu poate fi redată această frumusețe în totalitate”, ne povestește elevul olimpic.

Pe viitor, Dimitrie Dalidis își dorește să urmeze Facultatea de Teologie, precum și cea de Litere, Limbi Clasice, cu ajutorul lui Dumnezeu. Între timp, va reprezinta România la Concursul Internațional de limba greacă veche, CERTAMEN VITERBIENSE DELLA TUSCIA, care va avea loc în Italia.

Din lotul județean la olimpiada națională de limba greacă au făcut parte și alți doi elevi ai Seminarului Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț. Tot sub coordonarea pr.prof. Argatu Ilarion, elevii Andrei Cristian Carp (clasa a IX-a) și Modest Chihaia (clasa a X-a) au obținut Mențiune MEN.

La etapa naţională a Olimpiadei de limba latină, toţi cei patru elevi nemţeni participanţi au obţinut Premiu special.  Printre ei, și două eleve de la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Târgu Neamț, Mihaela Secrieru și Elena- Georgiana Bălănescu.

Felicitări și mult succes în continuare!

Andreea Trăsnea
2 comentarii la “Elev al Seminarului de la Mănăstirea Neamţ, premiul I la Olimpiada NAŢIONALĂ de limba greacă

  1. Mercaș Alina

    Colega mea de clasă, Georgiana, ar fi trebuit să primească mențiune, dar mențiunile de la clasa ei au fost date la o altă clasă, încălcându-se regulamentul. A fost favorizat un elev al unui inspector din Arad, locul unde s-a desfășurat olimpiada. Felicitări, Georgiana, mergi înainte și nu te lăsa învinsă de nedreptăți! Felicitări tuturor participanților!

    Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *