Punte educaţională peste Prut

0

În perioada 10-14 august a.c., 15 elevi si cadre didactice din Neamț s-au aflat la cea de a VI-a ediția a Școlii europene de instruire ASTRA de la Anenii Noi, R. Moldova.

Elevii au fost coordonati de către profesorii de istorie Gigel Bîrliba de la Liceul Tehnologic Oglinzi și de către Emanuel Bălan de la Liceul “Vasile Conta” Tîrgu Neamţ. Printre cadrele didactice şi lideri de asociații neguvernamentale amintim pe profesorii Simona Bălan, Emanuel Sandu si Anegroaei Florin și Alexandra Cătănoiu de la ADEPT Tîrgu Neamț.

Tabără a fost organizată cu sprijinul financiar al Consiliului raional Anenii Noi și al Ministerul Tineretului și Sportului.

Pe parcursul celor 5 zile, participanții au avut întrevederi cu Natalia Procopii-Scobioală, vicepreședinte al raionului Anenii Noi, dar și cu reprezentanți ai clasei politice de la Chișinău, amintindu-l aici pe Andrei Năstase. Au purtat discuții, au adresat întrebări (inclusiv provocatoare) și au primit răspunsuri, pentru a-și forma o închipuire de ansamblu asupra vieții politice și sociale din raion și din țară.

Programul de schimb de experiență a inclus participarea la un mare eveniment, organizat la Varnița de Ministerul Tineretului și Sportului, cu prilejul Zilei Internaționale a Tineretului. În cadrul evenimentului (care a cuprins expoziții în aer liber și evoluții muzicale ale artiștilor consacrați), titlul de ”Capitală a tineretului 2018” a fost transmis municipiului Cahul (în prezent acest titlu aflându-se în raionul Anenii Noi, în satul Varnița). Organizatorii școlii au prezentat participanților și câteva filme de scurt metraj și documentare realizate recent de echipa studioului cinematografic adevărulTV.

Programul cultural a fost unul complex. Oaspeții au vizitat muzeele din Chișinău (muzeul de artă și muzeul militar), muzeele din raion (muzeul de istorie și muzeul victimelor deportărilor din Mereni, muzeul de etnografie din Gura Bâcului), cetatea Soroca, monumentul ”Lumânarea recunoștinței”,dar și impresionanta mănăstire Curchi.

Nu au lipsit timpul liber, plimbările prin Chișinăul istoric și distracția din belșug, oferite de capitala R. Moldova – acolo unde au și fost cazați oaspeții pe durata aflării lor. In discuțiile cu autoritățile raionale, s-au identificat noi oportunități de înfrățire între comune din Neamț și comune din raionul Anenii Noi.

Pentru anul 2018, organizatorii școlii de vară intenționează să schimbe formatul activității, accentul urmând a fi pus pe invitarea profesorilor și funcționarilor publici din județele României, în special Neamț și invitarea la o Tabără de vară a profesorilor din Anenii Noi în Neamț în cadrul unui proiect inițiat de către APD Club Tîrgu Neamţ.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate