Elevii unui liceu din Neamț, AMENDAȚI pentru „obrăznicie” și „chiul repetat”

1

În contextul proiectului Școli Curate, Societatea Academică din România atrage atenția că la Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” din Piatra Neamț conducerea unității de învățământ a găsit o metodă cel puțin interesantă și ilegală de sancționare a elevilor, și anume aplicarea de amenzi pentru „abateri de la Regulamentul de ordine interioară”.

Din păcate, înțelegerea greșită a ceea ce unitatea de învățământ poate sau nu poate face este un fapt întâlnit des în școlile din România. Interesant este totuși modul în care agentul constator, rol jucat aici profesor, descrie întâmplările care au dus la aplicarea „amenzii” – „obrăznicie”; „chiul repetat”. Dacă „obrăznicia” este ceva de natură subiectivă, pentru absentarea de la orele de curs există instrumentul absenței, care are tocmai rolul de a consemna lipsa elevului de la orele de curs. De asemenea, conform Statutului Elevului, acumularea unui număr de 10 absențe nemotivate într-un semestru atrage după sine scăderea unui punct la purtare.

Faptul că prin regulamentul intern școala a decis aplicarea de sancțiuni pecuniare încalcă art. 16, alin. (4) din Statutul Elevului, precum și art. 2, alin. (1) și (2) din OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, Guvernul sau administrația publică locală fiind singurele în măsură să stabilească amenzi contravenționale. De asemenea, comunicările scrise către elevi prevăd faptul că neplata în termen de maximum 3 zile a amenzii va conduce la exmatricularea elevului. Or, exmatricularea este o sancțiune care poate fi aplicată doar începând cu clasa a XI-a și trebuie în mod obligatoriu să fie însoțită de un preaviz de exmatriculare, conform dispozițiilor Statutului Elevului.

Asistăm la un caz clasic de „stat în stat”, care poate fi stopat doar prin intervenția celor din comunitatea școlară, la firul ierbii. Societatea Academică din România a cerut deja Colegiului Tehnic „Gheoghe Cartianu” regulamentul intern, potrivit legii privind accesul la informații de interes public, solicitând modificarea acestuia în conformitate cu prevederile legale. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, vom cere anularea regulamentului în instanță, spune Constantin-Alexandru Manda, expert în politici educaționale în cadrul proiectului Școli Curate.

Urmând exemplul Colegiului Tehnic „Gheorghe Cartianu” Piatra Neamț, care și-a arogat capacitatea de a amenda elevii pentru aberații precum „obrăznicie”, de astăzi voi amenda liceele și școlile care funcționează pe principiul „stat în stat”, ignorând drepturile elevilor și un set minimal de valori. Vă invit pe toți să „amendăm” școlile și liceele care promovează rele-practici. Cum? Scoțând în evidență acele probleme și rezolvându-le!, declară Petru Apostoaia, președinte al Consiliului Județean al Elevilor (CJE) Neamț.

Comunicat de presă

1 Comentariu
  1. Ell spune

    FELICITĂRI INIȚIATORILOR MĂSURILE TREBUIE APLICATE ABSOLUT IN TOATE UNITĂȚILE DE ÎNVĂȚĂMÂNT ! OBRĂZNICIE E PUTIN SPUS – IMPERTINENTA – !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate