Este bine sau nu ca Cetatea Neamțului, Casa Memoriala Ion Creangă, Casa Memoriala Veronica Micle si Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț să intre în administrarea primăriei Targu Neamț?

muzee-targu-neamtEste bine sau nu ca Cetatea Neamțului, Casa Memoriala Ion Creangă, Casa Memoriala Veronica Micle si  Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț să intre în administrarea primăriei Targu Neamț? 

Stelian Irimia – candidat independentStelian-Irimia

Administrația locală Tg Neamț nu-i capabilă să administreze serviciile publice de apă și canalizări, față de care locuitorii au fost jefuiți pe rupte. Aceste monumente sunt f. bine administrate așa sub CONSILIUL JUDEȚEAN. Celor din Tg. Neamț le trebuie mai multă minte la cap, în niciun caz așa belea. Prea le pute ciolanul !!!

baltatescu-viorel-300x292 Viorel Bălțătescu – ALDE
Cetatea Neamțului, Casa Memorială Ion Creangă și Casa Veronica Micle, trebuie urgent  să treacă în administrarea  primăriei  orașului Tg. Neamț.
În primul rând, aceste  edificii  sunt pe  teritoriul  administrativ  al  orașului Tg. Neamț, ele sunt parte  componentă a orașului  nostru.
Când  spui Cetatea Neamțului, Casa Memorială Ion Creangă, Casa Veronica Micle, SPUI DE FAPT, TÂRGU NEAMȚ, SPUI  OZANA  CEA  LIMPEDE ȘI LIN  CURGĂTOARE, SPUI  ȘTEFAN  CEL MARE ȘI  SFÂNT, SPUI MIHAI EMINESCU. Ele  sunt  strâns  legate între ele  de  sute  de ani și nimeni nu are dreptul  să le despartă. Așa le-am primit  moștenire de la străbunii noștri și așa trebuie să le  lăsăm  nepoților noștri.
Proiectul pentru reabilitarea Cetății Neamțului s-a încheiat, deci Consiliul Județean trebuie să semneze documentul de  reîntoarcere a acestora, ȘI SCRIPTIC, acolo unde le este locul.
Administrația orașului Tg. Neamț  asigură  întreținerea și toate utilitățile până la aceste edificii, cum ar fi curățenia, toaletarea copacilor și a vegetației, curentul electric stradal, întreținerea parcărilor și altele, fără să primească nici un ban. Sunt încasări destul de mari din biletele  de intrare, care pot asigura întreținerea exterioară cât și interioară a acestora. Va asigur că nu va fi o povară intrarea în administrarea  orașului a acestor edificii, ci dimpotrivă, vor fi și sume de bani consistente, care vor intra în bugetul local și vor putea fi direcționate către alte  destinații.
     RESPECT ȘI  DRAGOSTE  PENTRU OAMENI, DAR  ȘI  PENTRU MONUMENTELE  ISTORICE . 
harpa-danielDaniel Harpa, PSD

Turismul a devenit un sector important, cu impact major asupra dezvoltării economiei unui oraș. Pentru multe localități din Europa este cea mai importantă sursa de bunăstare. Capacitatea economiei de a beneficia de turism, depinde de disponibilitatea investițiilor, dezvoltarea infrastructurii necesare și de capacitatea de a satisface nevoile turiștilor.
Orașul Tîrgu Neamț deține un potențial ridicat de dezvoltare prin turismul cultural. Astfel, în vederea dezvoltării unei Strategii Culturale și Turistice în Tîrgu Neamț este absolut necesară preluarea în administrare a patru unități muzeale aflate pe raza orașului: Muzeul „Cetatea Neamț”, Muzeul Memorial „Ion Creanga” Humulești, Casa Memorială „Veronica Micle” și Muzeul de Istorie și Etnografie. În acest moment cele patru muzee se afla în administrarea Complexului Muzeal Județean Neamț, instituție în subordinea Consiliului Județean Neamț.

Administrația orașului Tîrgu Neamț a intreprins în ultimii patru ani activități de promovare a acestor obiective turistice în cadrul evenimentelor culturale organizate la nivel local: Zilele Orașului, Zilele Cetății, Conferința Națională „Orașele de azi, orașele de ieri; rolul monumentelor istorice în dezvoltarea acestora”, Zilele Creanga, Zilele Eminescu, Festivalul de Datini și Obiceiuri etc., dar și la cele mai importante târguri de turism naționale.

Oraşul Târgu-Neamţ a devenit oraş turistic datorită unei axe valorice care are la bază cultura, spiritualitatea şi istoria. Valenţele unei astfel de axe valorice nu pot fi decât complementare culturii şi istoriei naţionale şi universale. În această conjunctură şi în acest spaţiu geografic promovarea turismului de calitate trebuie să fie o prioritate a societăţii civile, a autorităţilor şi a tuturor factorilor responsabili de dezvoltarea pe termen mediu şi lung a urbei de la poalele Cetăţii Neamţ. Evenimentele și activitățile inițiate în acest sens sunt de mare amploare și de un real impact local, regional, național și chiar internațional:

  • Zilele Cetății, MedievArt Fest Tîrgu Neamț – Prin activitățile acestui proiect cultural, timp de trei zile, Cetatea Neamț își recăpăta spiritul de odinioară, iar orașul devine un centru de spiritualitate medievală. Locuitorii orașului, cei din împrejurimi, precum și un număr mare de turiști de toate vârstele care tranzitează an de an orașul, au parte de spectacole și de animație, menite să recompună atmosfera medievala.
  • Conferința Națională „Orașele de azi, orașele de ieri; rolul monumentelor istorice în dezvoltarea acestora” (iulie 2015) Lucrările acestei conferințe au vizat evidențierea rolului fundamental al patrimoniului în definirea identității locale, județene și naționale în circuitul cultural, la nivel european, precum și identificarea de soluții concrete pentru o bună guvernanță în domeniul patrimoniului cultural. Evenimentul s-a bucurat de o participare de prestigiu, oameni de cultura și specialiști în domeniu.
  • Înființarea Asociației de Promovare și Dezvoltare Turistica Locala “Valea Ozanei”, în anul 2013 – a avut rolul de de a aduna factorii de interes de la nivel local, agenți economici și administrații publice locale în scopul promovării și dezvoltării potenţialului turistic și al patrimoniului zonei, meșteșugăresc tradițional, cultural, a punctelor de atracţie turistică existente în Tîrgu Neamț și în arealul adiacent orașului, respectiv comunele limitrofe, prin creşterea fluxului turistic, crearea și dezvoltarea de facilități turistice şi prin asigurarea unei interacţiuni armonioase între sectorul turistic şi factorii de ordin social şi de mediu.
  • “Străjerii Cetății Neamț” – proiect care urmărește punerea în valoare a monumentului istoric Cetatea Neamț, prin înființarea și dotarea cu costumații a unei trupe de străjeri, actualmente în grija ONG-ului ATOR.
  • Târgul de Turism al României de la Romexpo – în anii 2014, 2015 orașul Tîrgu Neamț a participat la acest târg cu un stand expozițional în forma Cetății Neamț, reprezentare care s-a bucurat de un real succes și standul din 2016 – Târgu Neamț, poarta de intrare în Ținutul Zimbrului.
  • Carnavalul Personajelor lui Creangă – proiect în care au fost implicați elevii și cadrele didactice din școlile târgnemțene, cu manifestări stradale și spectacole în sala Casei Culturii “Ion Creangă”, ce au atras mulți localnici și turiști.
  • Festivalul “Ceaunul Fermecat” – eveniment dedicat promovării tradițiilor culinare etc…

Acestea, și multe alte evenimente culturale locale vor avea continuitate și în următorii ani și au drept scop punerea în valoare și promovarea monumentelor istorice/ muzeelor de pe raza orașului, atât la nivel național, cât și internațional. Considerăm că administrarea acestora de la nivel local, ne-ar permite o mult mai bună și eficientă dezvoltare a acestui segment cultural/ turistic/ economic, al orașului nostru.

Este important de menționat faptul că, la acest moment, utilitățile aferente acestor unități muzeale sunt plătite de orașul Târgu Neamț. De asemenea, se constată diverse deficiențe de infrastructură la aceste unități, deficiențe care pot fi mult mai ușor identificate și rezolvate de la nivel local. Ca și exemple:

Muzeul Memorial „Ion Creangă” necesită refacerea gardului ce împrejmuiește proprietatea, fiind foarte deteriorat ca urmare a precipitațiilor. În perimetrul livezii ar trebui construită o clădire destinată birourilor pentru specialiști, o sală de prezentări, depozite, bibliotecă, sală de expoziții temporare etc. Considerăm oportună dezvoltarea unui proiect cu finanțare europeană în jurul poveștilor lui Creangă, dar și a tradițiilor și obiceiurilor care încă se mai păstrează în această zonă. Precizăm cu această ocazie faptul ca, proiectele culturale ale orașului sunt invariabil legate și de directa administrare a acestor monumente istorice, fie că este vorba de investiții direct în infrastructură, fie că vorbim de orice alte activități culturale.

Muzeul „Cetatea Neamț” a fost restaurat din fonduri europene, printr-un proiect realizat de Consiliul Județean Neamț și redat circuitului turistic începând cu anul 2009. S-au realizat lucrări de restaurare a întregului ansamblu arhitectonic, iluminarea căilor de acces şi a monumentului care să satisfacă cerinţele funcţionale şi de amenajare de parcări moderne în apropierea cetăţii.
În acest moment, muzeul are serioase probleme cu infiltrațiile datorate precipitațiilor și dacă nu se intervine în timp, o parte din investițiile realizate pot fi compromise.
De asemenea, schema de personal actuală din cadrul acestor muzee nu acoperă necesarul de specialiști și personal de supraveghere, iar în timpul sezonului turistic, fluxul de turiști este condiționat de disponibilitatea îndrumătorilor. În această direcție s-ar putea iniția colaborări cu Universități de profil din țară, invitând studenți în practică.

Casa Memoriala „Veronica Micle” este a treia unitate ca și număr de vizitatori după Cetatea Neamțului și Muzeul Memorial „Ion Creanga”, dar activitatea în cadrul acesteia este asigurată de un singur supraveghetor. Una din săli a fost sacrificată din spațiul expozițional, fiind amenajată ca birou/ bibliotecă pentru personal.
Pentru canalizarea fluxului de turiști spre Muzeul de Istorie și Etnografie și Casa Memorială „Veronica Micle”, obiective aflate chiar pe traseul dintre Muzeul „Cetatea Neamț” și Muzeul Memorial „Ion Creangă” (unitățile muzeale cu cel mai mare trafic de turiști), este oportună introducerea biletului unic, ofertă pentru toate muzeele din Tîrgu Neamț, având o valoare ce ar include prețul biletelor pentru trei muzee.
Pentru a anima interesul publicului care vizitează aceste unități muzeale, sunt necesare măsuri de îmbunătățire a inventarului muzeelor. În ultimii ani, numărul bunurilor culturale mobile intrate în patrimoniul acestora a fost foarte redus.

Având în vedere toate cele descrise mai sus, avem convingerea că printr-o administrare de la nivel local a unităților muzeale descrise mai sus, putem remedia aceste deficiențe de funcționare și putem identifica mult mai repede, atât problemele cât și soluțiile, pentru o administrare eficientă.

 

HumulescuTraian Humulescu – PNL

Consider că răspunsul la această întrebare nu poate fi dat decât după realizarea analizei SWOT şi a studiului de impact asupra problemei .
Numai concluziile analizei realizate de specialişti vor putea determina adoptarea unei atitudini legale, în cunoştinţă de cauză cu privire la aceste monumente istorice.
Personal, în abordarea acestei probleme consider că lucrurile nu trebuie privite doar prin prisma raţiunilor  economice sau de imagine, implicaţiile fiind mult mai profunde pe linia protejării şi valorificării patrimoniului muzeal.
Preluarea acestor monumente, care până acum nu au fost în proprietatea oraşului, atrage după sine necesitatea  existenţei personalului de specialitate în domeniul întreţinerii şi organizării expoziţiilor, în laboratorul de conservare-restaurare, iar lucrările de reabilitare implică efortul conjugat al autorităţii publice şi al specialiştilor în domeniu.
În măsura în care concluziile analizei SWOT şi a studiului  de impact vor da un răspuns pozitiv şi vor evidenţia oportunitatea acestui demers, problema transferului dreptului de proprietate va fi inclusă în lista cuprinzând obiectivele ce reprezintă o prioritate a administraţiei publice locale şi de îndată vor fi îniţiate  procedurile necesare de transfer.

adrian mironeasaAdrian Mironeasa – candidat PMP

Dacă e bine sau nu ca Cetatea Neamțului, Casa Memorială Ion Creangă, Casa memorială Veronica Micle, Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț, să intre sub administrarea Primăriei Târgu Neamț? E ca și cum am întreba dacă este normal ca familiile să-și crească copii, dacă este normal să ne aducem aminte de părinți și bunici sau dacă este firesc să nu ne uităm istoria.
Aceste obiective turistice sunt pe lista noastră de priorități și vom face toate demersurile ca ele să se întoarcă la ele acasă, acolo unde le este locul. Dacă ne uităm în trecut, denumirea de ,,cetate”era atribuită totalității locuitorilor unui oraș împreună cu așezarea propriu-zisă. Ori actualmente ce se întâmplă? Vine cineva în cetate și ia cetatea, o ocupă, este un nonsens.
Casa Memorială Ion Creangă, pe lângă ea trece Ozana, face parte din ,,Cetate”, la fel Casa Memorială Veronica Micle.
Haideți să observăm cum își are denumirea muzeul: ,,Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț”  din însăși denumirea sa rezultă că este muzeul orașului nostru și reprezintă istoria locului, istoria Cetății.
Într-un cuvânt, aceste obiective ne aparțin! Nu mai vorbim de latura economică, avem statistici care arată că numai în a doua zi de Paști, Cetatea Târgu Neamț a fost vizitată de peste 3500 de turiști, plus celelalte obiective. Sunt bani pierduți de către primărie și implicit oraș.
Suntem convinși că prin acțiunile noastre, aceste obiective  vor ajunge în patrimoniul Primăriei Târgu Neamț.

 

Comentariile sunt închise

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate