Experiență multiculturală inedită, la Târgu Neamț: Festivalul Internațional de Folclor „Ceahlăul”

0

Sâmbătă, 6 august, locuitorii orașului Târgu Neamț au avut parte de o experiență multiculturală inedită: Festivalul Internațional de Folclor „Ceahlăul” a poposit la poalele Cetății, cu ansambluri folclorice din România, Serbia, Egipt, Bulgaria și Macedonia.

În jurul orei 18.30, formațiile de dans popular au defilat pe centrul orașului. Diversitatea și frumușețea costumelor populare au stârnit curiozitatea târg nemțenilor, care, cu mic, cu mare s-au adunat pe trotuare pentru a admira această parade a portului popular. Cei care locuiesc pe Bulevardul „Ștefan cel Mare” au ieșit la balcon, atrași parcă de ritmurile inedite ce acomaniau parada.
IMG_1597444444444JPG

În fața scenei instalate în Piața „Adormirea Maicii Domnului”, sute de târgnemțeni așteptau nerăbdători să înceapă spectacolul. Festivalul a debutat cu cuvântul de deschidere rostit de către Carmen Năstase, directorul Centrului pentru Cultură și Arte Carmen „Saeculare” Piatra Neamț (organizatorul evenimentului): „Bine v-am regăsit! Suntem la a XIX-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor Ceahlăul și ne bucurăm că să fim din nou la poalele Cetății Neamț, să aducem folclorul autentic aici, cu sprijinul dumneavoastră, în primul rând, care ne chemați în fiecare an. Mulțumesc Primăriei Târgu Neamț, domnului primar Harpa, fiindcă el ne-a fost alături în 2013, să ne primiti în casa dumneavostră. Mulțumim și Consiliului Județean, fără sprijinul căruia nu am fi putut organiza acest festival”, a spus Carmen Năstase.

Alături de dânsa, a urcat pe scenă și Daniel Harpa, edilul de Târgu Neamț. Amintim că acest festival itinerant a poposit pentru prima dată sub Cetate in decursul primului său mandat, în anul 2013. „Vă mulțumesc pentru că ati dat curs invitației noastre. A dat Domnul ca și Târgu Neamț să fie pe harta orașelor unde se desfășoară acest minunat eveniment. Din 2013, am reușit să convingem Consiliul Județean și pe doamna director să vină să ne încânte și pe noi cu acest festival extraordinar. Sper ca în continuare să o ținem tot așa”, a spus Daniel Harpa în cuvântul de deschidere.

DECHIDEREJPG

Startul spectacolului de muzică și dans popular a fost dat de „Floricică de la munte”, ansamblul folcloric al Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare”. Cu o vechime de peste 44 de ani, grupul conservă în cel mai înalt grad formele tradiţionale ale folclorului românesc. În fața unui public numeros, membrii ansamblului nemțean au „bătut” scena cu patimă pentru muzica și dansul popular, dovedind că județul Neamț are un specific traditional care nu merită să se piardă în negura uitării.

floricicaJPG

Mai apoi, a fost rândul Egiptului să facă cunoscute târgnemțenilor ritmuri tradiționale de la mii de kilometri depărtare. Grupul de dansuri populare „Qena” venit din partea superioară a Egiptului a surprins sutele de spectatori cu unicitatea și frumusețea dansurilor specifice țării de proveniență.

egiptJPG

Alături pe Ansamblul „Floricică de la Munte” din Piatra Neamț și de Grupul de dansuri populare „Qena” din Egipt, alte 8 formații din țară și din străinătate au scris istoria ediției din 2016 a Festivalului Internațional de Folclor „Ceahlăul”, prezentându-și tradițiile autentice și apropiind culturile participanților: Ansamblul folcloric „Ognenite” din Busmantici- Bulgaria, Ansamblul folcloric „Filigrani”, Ohrid- Macedonia) , Ansamblul folcloric „Kud Soko din Bujanovac- Serbia, Ansamblul Folcloric Aromân „DOR” de la Sarighiol de Deal, Tulcea, Ansamblul „STRĂJERII” din Dolheștii Mici, Suceava, Ansamblul folcloric tătăresc „QARADENIZ” Constanța; Ansamblul „FLORI DE ROMANAȚI” din Dobrosloveni, Olt și Ansamblul folcloric tătăresc „QARASU”, Medgidia. Rând pe rând, aceștia au acaparat scena, uimind publicul prin frumusețea costumelor, exuberanța interpretării dansului, autenticitatea instrumentelor musicale și a tehnicii de dans.

Festivalul Internațional de Folclor „Ceahlăul” este organizat de Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare”, sub patronajul Consiliului Județean Neamț. Aflat la cea de a XIX-a ediție, evenimentul este unul itinerant, iar anul acesta se desfășoară în perioada 5- 10 august, în principalele localități ale județului Neamț: Piatra Neamț, Târgu Neamț, Stațiunea Durău, Roznov (8 august) și Bicaz (9 august). Manifestarea a fost creată în 1991 cu scopul de a celebra bogătia si frumusetea traditiilor adânc înrădăcinate în cultura diverselor popoare.

Festivalul nu are echivalent în zona Moldovei, ci și o istorie de iniţiere a legătu­ri­lor bazate pe parteneriat între au­to­rităţile județene și cele locale, Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Seaculare” și ansamblurile din țară și de peste hotare.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate