Expoziție temporară la Muzeul de Istorie și Etnografie: „Rarități foto-documentare referitoare la Ion Creangă”

0

Vineri, 12 decembrie, a avut loc vernisajul expoziției temporare Rarități foto- documentare referitoare la Ion Creangă. Activitatea s-a desfășurat la Muzeul de Istorie și Etnografie, în cadrul Zilelor „Ion Creangă”.

Detalii despre obiectele expuse ne-a oferit Vasile Diaconu, muzeograf în cadrul Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț:

„Încercăm să aducem în atenție câteva obiecte pe care le avem în colecția muzeului. Rarități, într-adevăr. Unele sunt unicate, sunt piese de patrimoniu foarte valoroase.

M-aș referi aici la câteva manuscrise care poartă semnătura lui Creangă și sunt piese rare, care nu au fost cunoscute până acum. Printre altele, este vorba de o recomandare  semnată de Ion Creangă, dar și un angajament pe care acesta l-a semnat în 1874, angajament prin care își propunea să predea lecții de limba română la Școala de Adulți din Iași.

Un alt document interesant este o convocare redactată la patru zile după decesul scriitorului, prin care inclusiv fiul său și o serie de intelectuali ieșeni își propuneau să se adune și să facă demersurile necesare pentru editarea operei lui Ion Creangă”.

Un alt segment al expoziției este dedicat părții fotografice. Sunt expuse fotografii cu Ion Creangă și rude ale sale, colegi de școală: „Avem câteva fotografii cu fiul său, Constantin Creangă, atât în anii tinereții, cât și adult. Avem o fotografie cu fratele lui Ion Creangă, Zahei, dar este o reproducere și o fotografie interesantă cu Smărăndița din Amintiri din copilărie. Era însă adultă, căsătorită cu preotul Focșa”, precizează Vasile Diaconu.

Sunt expuse și două pagini de ziar: Minerva, din 1910, cu o serie de articole referitoare la Ion Creangă, la Popa Duhu – învățătorul său și Straja Moldovei, din perioada interbelică, unde se face referire la aspecte interesante, cunoscute sau mai puțin cunoscute, ale activității lui Ion Creangă.

Un ultim segment al expoziției este dedicat activității Societății Ion Creangă, societate care  s-a înființat în anul 1937 și care a stat la baza constituirii muzeului. „Avem fotografii cu câțiva membri marcanți ai societății, câteva discursuri susținute atunci. Printre altele, avem și o telegramă trimisă de Casa Regală în 1937 prin care se aducea mulțumiri pentru invitația care fusese făcută familiei regale și erau încurajați inițiatorii manifestării de atunci să-și continue demersurile astfel încât casa în care s-a născut Ion Creangă să fie transformată în muzeu”, a conchis Vasile Diaconu.

Până la sfârșitul săptămânii viitoare, cei interesați  de viața și opera marelui scriitor născut la Humulești pot admira o serie de obiecte care, prin valoarea lor istorică, reușesc să compenseze numărul redus.

Andreea Trăsnea

Vizualizați în continuare o parte din fotografiile și documentele expuse temporar la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț:

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate