Festivalul „Ceaunul Fermecat”, mostră de tradiţie culinară locală

0

Târgunemţenii, locuitori ai altor localităţi nemţene şi turişti veniţi din toate colţurile ţării la poalele Cetăţii Neamţ în perioada 29 iunie – 2 iulie au făcut parte dintr-o poveste medievală bogată în manifestări cultural-artistice, cu ocazia Zilelor Cetăţii- MedievArtFest. Cele patru zile de sărbătoare au fost condimentate de Festivalul „Ceaunul Fermecat”, care a adunat laolaltă întreaga suflare a evenimentului.

Pe parcursul celor patru zile de sărbătoare, în parcul Cetate au ajuns mii de oameni. Niciunul dintre ei nu credem că a reuşit să reziste tentaţiei de a gusta din preparatele culinare ce le făceau cu ochiul din ceaunele fermecate sau de pe grătarele ce sfârâiau pe acordurile muzicii medievale din apropiere.

„La ultima ediţie a Ceaunului Fermecat şi-au prezentat produsele șase pensiuni și restaurante membre ale Asociației Valea Ozanei: Pensiunea Belvedere, Pensiunea Casa Afetelor, Pensiunea Eulor, Hotel&Restaurant Victoria, cafeneaua New Style și Refresh Cafe. Participanţii la eveniment au putut savura bunătăţi culinare precum sloi, sărmăluțe, viţel la protap, păstrăv în cetină, pui afumat, ciulama de pui, pui mănăstiresc, fasole cu ciolan, tochitura, tocăniță de pipote, alivenci, plăcinte, prăjitura de casă ş.a.”, ne-a precizat Daniel Gavriloaia, preşedintele Asociaţiei APDTN „Valea Ozanei” şi reprezentant al Pensiunii Cassandra din Târgu Neamţ.

Ediţia a VII-a a Festivalului Ceaunul Fermecat s-a dovedit a fi o încântare atât pentru papilele gustative, cât şi pentru ochi. Standurile participanţilor s-au evidenţiat printr-un desing elegant, spre deosebire de alte evenimente unde agenţii economici vin cu tarabe improvizate. Mesele au fost arhi-pline, în special după lăsarea serii, dovadă că atmosfera şi preparatele culinare au fost pe placul celor veniţi la festival.

Duminică, 2 iulie, bucătarii iscusiţi au participat şi la un concurs culinar. Juriul, format din căpeteniile cetelor de străjeri şi cavaleri a degustat bucatele pregătite cu migală de fiecare concurent în parte: miel jintuit (fiert în lapte şi zer), coastă de porc scăldată în miere şi sos de ardei iute, pui mănăstiresc, tochitură moldovenească, chiftea medievală. Pentru desemnarea câştigătorului, s-a ţinut cont de aspect, prezentare, textură şi gust. Cel mai aspectuos şi delicios preparat culinar s-a dovedit a fi coasta de porc scăldată în miere, cu sos de ardei iute, care a obţinut punctaj maxim. Astfel, Pensiunea Eulor a revendicat Trofeul Festivalului Ceaunul Fermecat, pentru al doilea an consecutiv.

 „APDTN Valea Ozanei a participat la organizarea Festivalului Medieval de la Târgu Neamț încă de la prima ediție a acestuia, din 2014. Pentru noi, membrii acestei asociații, festivalul este o acțiune aproape de sufletul nostru, în care ne implicăm cu toată inima și ne dorim să realizăm de la an la an evenimente cât mai reușite și mai bogate în manifestări culturale, dar și culinare.

Ca în fiecare an, în simbioză cu Festivalul Medieval, se desfășoară Festivalul Ceaunul Fermecat, marcă proprie a asociației noastre, ce a fost conceput și lansat tot în urmă cu trei ani și care a ajuns în prezent la cea de-a șaptea ediție. Putem spune ca a devenit deja o manifestare tradițională, unde toți amatorii de bucate bine gătite, în mod tradițional, vin să se delecteze cu preparatele la ceaun pregătite pe foc de lemne, în aer liber. Este un festival în care pensiunile și restaurantele se unesc pentru a crea si a aduce în prezent vechile tradiții culinare ale zonei.  Evenimentul se înscrie în seria acțiunilor de promovare a orașului Târgu Neamț pe care asociația noastră le organizează an de an”, a conchis Daniel Gavriloaia, preşedintele Asociației de Promovare și Dezvoltare Turistică Nemțeană „Valea Ozanei”.

De la an la an din ce în ce mai bine organizat, „Ceaunul Fermecat” devine un  festival care îmbunătăţeste oferta turistică a orașului Târgu Neamț, prin plasarea turismului de tip culinar în miezul strategiei turistice locale.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate