Festivalul Obiceiurilor și Tradițiilor de Anul Nou

1

Vineri, 2 ianuarie, a avut loc cea de a treia ediție a Festivalului Obiceiurilor și Tradițiilor de Anul Nou de la Târgu Neamț. Evenimentul a debutat cu parada mascaților, un alt obicei străbun în orașul de la poalele Cetății Neamț. Ca în fiecare an, mii de oameni s-au adunat pe bulevardul Ștefan cel Mare,  atrași de larma, dansul, cântecul și glumele creaturilor fantastice.IMG_1525

Timp de aproximativ cinci ore, cetele de colindători, plugari, sorcove, stea, jieni, capră, ursari, mascați din toate zonele etnofolclorice ale județului Neamț, dar și din județele Bacău, Suceava și Botoșani, au oferit privitorilor un adevărat spectacol de sunet, culoare și mișcare.

La festivalul- concurs din acest an au participat 20 de formații, care au reușit să respecte condițiile impuse de organizatori. Au reprezentat cu brio, atât prin costumație, cât și prin autenticitatea repertoriului, cel mai frumos obicei de iarnă din zona de proveniență următoarele grupuri: Plugul de la Humulești, Grupul folcloric „Bogdana” din Bogdănești – Suceava, Ansamblul „Poienița” din Poiana Vorona – Botoșani, Arnăuții de la Răucești, Școala Bălțătești – Valea Seacă, Arnăuții de la Urecheni, „Ceata moșnegilor” din Scorțeni- Bacău, Ursul de la Drăgănești, Ansamblul „Grădinarul” din Bălțătești, Banda lui Bujor din Vânători, Arnăuții din Filioara, Alaiul de la Timișești, Buhaiul de la Boiștea- Petricani, „Sumanarii” din Triftești, Arnăuții din Barieră, Cerbul de la Oglinzi, Arnăuții Răuceștii de Jos. Cu o idee originală a intrat în program și Asociația „Valea Ozanei”, cu „Măscuțele” de la Parcul Vânători- Neamț și arnăuții de la Oglinzi, grupuri formate doar din copii.

Pe parcursul spectacolului, juriul a apreciat ineditul obiceiurilor prezentate, originalitatea costumelor și a recuzitei utilizate de către membrii grupurilor (cetelor) și a jocurilor, măiestria privind adaptarea și prezentarea lor scenică. De asemenea, pentru desemnarea câștigătorilor a fost luat în calcul și nivelul de influențare a tinerei generații prin practicarea datinilor și obiceiurilor de iarnă preluate de la străbuni. Juriul festivalului a fost alcătuit din următorii membri: Margareta Mihăilescu- director al Casei Culturii „Ion Creangă” (președinte), Maria Paraschiv –iubitor și creator de port popular, Daniel Gavriloaie de la Asociația „Valea Ozanei”, Constantin Gavriluță- referent cultural la Casa Culturii și city- managerul Vasile Apopei, iar președintele de onoare a fost primarul Daniel Harpa.

Alexandru Mărian, micuțul arnăut de la Humulești, a primit premiul pentru cel mai tânăr reprezentant, iar la polul opus (cel mai în vârstă reprezentant) s-a aflat Ion Albu din Alaiul de la Timișești.

„Sumanarii” de la Trifești, jud. Neamt au fost premiați pentru autenticitatea costumului, în timp ce Plugul de la Humulești a atras atenția juriului cu cea mai frumoasă urătură. Banda Ursului de la Drăgănești a câștigat premiul pentru cel mai bun joc al ursului, iar premiul pentru cel mai bun joc al caprei a mers la Răucești.

În ceea ce privește jocul arnăuților, cei din Filioara s-au remarcat în mod special, iar premiul pentru cel mai bun joc al căiuților a fost câștigat de Ansamblul Folcloric Poienița din Poiana Vorona- Botoșani.

Serena Andrei, câștigătoarea concursului Târgnemțenii au talent la secțiunea muzică populară, a câștigat aprecierea juriului, cu o sorcovă specială (Să ningă,/ Să plouă,/ Să picure rouă(…).

Câștigătorii au fost premiați cu diplome și bani, iar fiecare bandă participantă a primit câte un album foto cu poze din timpul festivalului.

În cadrul Festivalului Obiceiurilor și Tradițiilor de Anul Nou, artiștii din Ceata de la Boroaia, județul Suceava au pregătit un moment – surpriză, însoțiți de binecunoscutul interpret de muzică populară Călin Brăteanu. Veniți pentru prima dată la Târgu Neamț, artiștii au susținut un program complet, cu plugușor tradițional, urătură, capră, jocul ursului și sorcova. Călin Brăteanu a interpretat câteva piese de muzică populară, prin care a reușit să pătrundă în sufletele celor prezenți.

Organizat de Casa Culturii „Ion Creangă”, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local al orașului Târgu Neamț, Festivalul Obiceiurilor și Tradițiilor de Anul Nou reprezintă un motiv de mândrie pentru toți locuitorii din Târgu Neamț și din zonele învecinate. Evenimentul, organizat anual, este o dovadă vie că datinile străbunilor noștri sunt transmise din generație în generație, deși suntem într-o continuă schimbare. Festivalul și-a atins scopul inițial, și anume descoperirea celor mai valoroși purtători și continuatori ai tradițiilor și obiceiurilor de iarnă din această mirifică zonă a țării, valorificarea cântecului, dansului și portului popular românesc și introducerea lor în circuitul valorilor spirituale.

Frumusețea datinilor, a costumelor cu întreaga lor recuzită, spectaculozitatea și ineditul au făcut din acest program un veritabil eveniment cultural. Toate acestea, la Târgu Neamț!

Andreea Trăsnea

1 Comentariu
  1. uncetatean spune

    Am inteles. Deci , Ceata de la Boroaia a intrat la categoria momentelor supriza , nu si in cadrul concursului.
    Felicitari oricum pentru acest grup. Iar pe Calin Brateanu sa.l invitati mai des pe la noi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate