În curând, Festivalul „Dragoș Vodă în Ținutul Zimbrului” (ediția I)

0

UPDATE: Festivalul a fost amânat, urmând a se desfăşura la o dată stabilită ulterior.

ŞTIRE INIŢIALĂ:

Un nou spectacol de muzică populară se va desfășura în curând la poalele Cetății Neamț.

Este vorba despre Festivalul „Dragoș Vodă în Ținutul Zimbrului”, organizat duminică, 26 februarie de Primăria orașului Târgu Neamț, Casa Culturii „Ion Creangă” și Asociația „Ansamblul Ozana”.

festival dragos voda tg neamt2Manifestarea va oferi o șansă de afirmare tinerilor care iubesc muzica populară, scopul organizării acestui festival fiind stimularea cercetării folclorului autentic zonal, păstrarea și valorificarea tradițiilor muzicale ale folclorului românesc.

Festivalul se adresează îndeosebi soliștilor vocali și instrumentali, propunându-și să descopere tinere talente din domeniul interpretativ – vocal și instrumental, și, totodată, să promoveze cântecul popular și folclorul autentic din regiunea Moldovei.

„Evenimentul are ca scop conștientizarea de către tineri a faptului că muzica tradițională reprezintă o valoare identitară importantă ce formează un patrimoniu al țării și care la rândul său trebuie conservat. Totodată, se dorește ca interesul culegerii și interpretării muzicii populare, să fie prezent astăzi în rândul tinerilor interpreți”, spun organizatorii.

Festivalul de muzică populară pentru copii și tineret ”Dragoș Vodă în Ținutul Zimbrului” se desfășoară pe doua secțiuni:

  1. Secțiunea ”Muzică tradițională românească în cadrul căreia participanții vor prezenta două piese:
  • O doină sau o baladă, prezentate și interpretate a capella
  • Interpretarea unui cântec propriu-zis adecvat zonei din care provin
  1. Secțiunea ”Instrumente populare” (vioară, acordeon, ţambal, clarinet, trompetă, fluier, cobză, nai), în cadrul căreia, participanții vor prezenta două piese din folclorul românesc diferite ca gen, caracter şi stil:
  • Doină sau piesă de factură lirică
  • Piesă de virtuozitate

Juriul festivalului este alcătuit din personalități ale folcloristicii moldave și specialiști de prestigiu ai instituțiilor de profil din județul Neamț. Criteriile de evaluare se vor plia pe autenticitatea și originalitatea pieselor muzicale prezentate în concurs, calitatea interpretării soliștilor și prezența scenică.

Premiile constau în diplome, medalii, trofee și cadouri din partea organizatorilor tuturor participanților.

Soliștii vocali și instrumentali care doresc să participe în festival trebuie să completeze fișa de înscriere până la data de 19 februarie și să o expedieze la adresa de e-mail: [email protected]. Tot aici, pot primi și informații suplimentare  despre regulamentul concursului. Menționăm că se acceptă concurenți cu vârsta cuprinsă între 14 – 20 de ani.

Festivalul se va desfășura la Casa Culturii ”Ion Creangă” din Târgu Neamț pe 26 februarie,  începând cu ora 10.00. Vor fi prezenți, ca invitați speciali, îndrăgiții interpreți de muzică populară Grigore Gherman și Călin Brăteanu.

Andreea T.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate