În curând, Zilele Eminescu

0

Recitindu-l pe Eminescu ne reîntoarcem, ca într-un dulce somn, la noi acasă.

(Mircea Eliade)

 

15 ianuarie 1850 – ziua când, din veşnicia timpului şi a spaţiului „De la Nistru pân’ la Tisa… Din Hotin şi pân’ la Mare” a apărut, în această lume, la Ipoteşti, în casa lui Gheorghe Eminovici şi a soţiei sale Raluca, al şaptelea copil: Mihai. Mihai Eminescu.

Nu există român care să nu fi învățat la școală măcar o poezie scrisă de poetul nepereche și nici vreun îndrăgostit care să nu se regăsească măcar în două versuri din lirica eminesciană.

În perioada 14- 16 ianuarie, cu prilejul împlinirii a 167 de ani de la nașterea Luceafărului poeziei românești, Casa Culturii „Ion Creangă” din Târgu Neamț vă propune manifestarea culturală intitulată „Eminescu- Lamură de veșnicie”.15967022_1527443133952296_1047543416_o-1

Sâmbătă, 14 ianuarie, iubitorii de cultură sunt așteptați la Casa Memorială „Veronica Micle” din Târgu Neamț, unde, începând cu ora 16.00, va avea loc Serata literar muzicală „Dulcea mea doamnă...”. Grupul A.T.O.R. Târgu Neamț, coordonat de pr. Marian Filip și prof. Elena Filip, va încerca să aducă un elogiu iubirii, în casa muzei eminesciene, cea care este predominant regăsită în opera celui mai mare poet român.

Data de 15 ianuarie, aniversarea naşterii lui Mihai Eminescu a fost legiferată din 2011 drept Ziua Culturii Naţionale. Dacă nu aveți planuri pentru seara de duminică, ușile Casei Culturii din Târgu Neamț vi se deschid gratuit, pentru a participa la Momentul Eminescu „Pe lângă plopii fără soţ”. De la ora 17.00, Gabriela Secheșanu va susține un spectacol de romanțe, iar cunoscutul actor Liviu Pancu vine în fața nemțenilor cu un recital de poezie.

Pe parcursul zilei de luni, 16 ianuarie, puteți vizita standul de carte Mihai Eminescu, la Biblioteca Orășenească „Ion Creangă” din Târgu Neamț. Acolo, Lidia Richter va prezenta opera eminesciană elevilor unităților de învățământ din oraș.

Mihai Eminescu a fost „cel mai mare poet pe care l-a ivit pământul românesc”, după cum îl aprecia și George Călinescu). Să-i (re)citim opera și să ne bucurăm, descoperind mereu noi înțelesuri și unice sclipiri de geniu.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate