Inaugurarea Casei Culturii „Ion Creangă”

6

Agitație, emoție, dor, curiozitate. Vineri, 24 octombrie, Casa Culturii „Ion Creangă” Târgu Neamț și-a deschis ușile pentru public. După mai bine de doi ani și jumătate, locuitorii orașului, oamenii de cultură și oficialitățile locale și județene au pășit în așezământul cultural proaspăt reabilitat și modernizat.

Slujba de sfințire

De la ora 12.00, un sobor de peste 20 de preoți din oraș și din comunele limitrofe au oficiat slujba de sfințire a așezământului cultural. Așa cum informa directoarea Margareta Mihăilescu, printre preoții care au săvârșit ceremonia religioasă s-au numărat părintele protopop Ioan Dogaru și  arhimandritul Mihail Daniliuc – egumentul Schitului Vovidenia. Cel din urmă a observat că redeschiderea Casei Culturii are loc în aceeași zi în care sunt comemorați doi mai oameni de cultură, Gheorghe Tătărăscu și Andrei Mureșan.

Primul rând, rezervat oficialităților

Primul rând de scaune a fost ocupat de oficialitățile nemțene. Au răspuns pozitiv invitației deputatul Ionel Arsene, prefectul de Neamț – Vlad Angheluță, vicepreședintele Consiliului Județean Neamț – Dan Manoliu, Iftime Petrariu – șeful Gărzii de Mediu, Elena Laiu – inspector școlar general adjunct și consilieri locali.

IMG_7717Vizibil emoțional și, probabil, fericit că stresul numit renovarea Casei Culturii a luat sfârșit, primarul Daniel Harpa a spus: „Astăzi, orașul nostru este în sărbătoare. Au trecut doi ani de când am preluat conducerea Primăriei Târgu Neamț, împreună cu o echipă minunată. Au venit alături de mine oameni noi, oameni de cultură din oraș, și aici mă refer la actualul director al Casei Culturii- doamna Margareta Mihăilescu. Nu mă așteptam ca astăzi să fie ocupate toate cele 308 de locuri și să mai fie și persoane în picioare. Tot ce am făcut este pentru dumneavoastră, cetățenii din Târgu Neamț, ca să beneficiați de un așezământ cde cultură, să vă bucurați de evenimentele organizate. Nu vreau să uit drumurile făcute la Bucurețti pentru a obține finanțările. Alături de mine, pe lângă Consiliul Local, viceprimarul Traian Humulescu și doamna Margareta, a fost domnul deputat Ionel Arsene, cu care am mers  la Ministerul Dezvoltării pentru a obține finanțarea lucrărilor. Cu ajutorul bunului Dumnezeu și al Guvernului Ponta, am reușit să finalizăm această investiție și vă asigur că vor urma și altele”.

Romașcan fiind, vicepreședintele CJ, Dan Manoliu, a remarcat cu o oarecare invidie că târgnemțenii au acum o „bijuterie arhitectonică„.  Elena Laiu, inspector școlar general adjunct a vorbit despre rolul Casei Culturii în educația și formarea tinerilor. În discursul său, Dumitru Grumăzescu a numit Casa Culturii din Târgu Neamț „templu al culturii și al spiritualității românești”.

„Cred că, după Casa Culturii va urma și Biblioteca Orășenească. Mulțumesc pentru toate aceste realizări oamenilor de bine din orașul nostru. Trebuie să mulțumesc deputatului Arsene că a făcut posibilă reducerea contribuției  financiare a Primăriei de la 49% la 18% (…)’, a spus viceprimarul Traian Humulescu.

IMG_7706După ceremonia religioasă, deputatul Ionel Arsene a avut amabilitatea să transmită cateva cuvinte celor care nu au putut fi prezenți la inaugurare: „Am participat astăzi la redeschiderea Case Culturii din Târgu Neamț – un eveniment extrem de important pentru cetățenii orașului. Mă bucur și sunt onorat că am putut să fiu alături de marea familie a orașului Târgu Neamț. Este un edificiu cu care ar trebui să ne mândrim, o poartă spre cultură, care ne face cinste. Pentru a fi posibilă redeschiderea acestui așezământ cultural, a trebuit să ajung la Primul Ministru al României, domnul Victor Ponta, care, prin Compania Națioanlă de Investiții și prin Ministerul Dezvoltării Regionale, a făcut posibilă această investiție. Vreau să îi mulțumesc domnului Victor Ponta fiindcă a demonstrat că Târgu Neamț, respectiv județul Neamț reprezintă un punct important din România pentru Guvern, că este un om serios și se ține de cuvânt”.

În finalizarea lucrărilor de reabilitare și modernizare, un rol important l-a a avut Vasile Apopei, city managerul orașului. „Târgu Neamț chiar avea nevoie de Casa Culturii. Sper că de acum înainte evenimentele culturale vor fi în număr cât mai mare. Am pus suflet la tot ceea ce s-a făcut aici, am avut momente când credeam că n-o mai scoatem la capăt. Dar problemele s-au rezolvat și cred că este cea mai frumoasă casă a culturii din Moldova”, ne mărturisește Vasile Apopei.

Casa Culturii are casă

Felul în care arată acum  Casa Culturii „Ion Creangă” se datorează, bineînțeles, multor persoane care s-au implicat in acest proiect. Însă în ultimul an, cea care s-a zbătut, cea care a țipat că vrea cultură, cea care a insistat la ușile oficialităților locale pentru a-i impulsiona să facă imposibilul este Margareta Mihăilescu – directoarea Casei Culturii „Ion Creangă” Târgu Neamț.

Cu un sediu provizoriu în clădirea Clubului Sportiv Școlar, cu lipsuri financiare și patru oameni în subordine, Margareta Mihăilescu a încercat să mențină viu actul cultural în Târgu Neamț. Deși multe persoane nu au agreat ideea, spectacolele s-au desfășurat în spații neconvenționale, precum săli de restaurant. Acum… nu mai există scuză.

margaAm avut mari emoții. Efortul dinaintea inaugurării a fost mai mare decât emoțiile de astăzi. Sala de spectacol a fost arhi plină! Este cea mai mare mulțumire sufletească pentru mine. Târgnemțenii mi-au confirmat astfel dorința de a avea o casă a culturii, unde să vină, să stea comfortabil, să participe la un eveniment cultural. Greul de acum începe. Dacă până acum spuneam că nu am o locație și nu pot organiza, de acum nu mai am scuze și va trebui într-adevăr să arăt tuturor că putem!

În primul an de conducere a Casei Culturii nu am avut o viziune foarte deschisă asupra evenimentelor culturale. Dar, pentru că  nu am avut spațiu , nu am putut să mă desfășor așa cum mi-aș fi dorit, mi-am dat seama de cât de mult pot să fac dacă am o casă a culturii.

Nu este însă suficient să ai doar sala de spectacol. Munca într-o casă a culturii este alta: de a atrage oamenii către cultură, de a crea evenimente culturale. Vreau să facem spectacol pentru toate categoriile de vârstă, pentru toate categoriile sociale sau etnice. Aș vrea ca spectacolele să aibă prețul diferențiat,  astfel încât și persoanele cu o situație financiară precară să vină la noi, dacă își dorește un act cultural”, precizează Margareta Mihăilescu.

Manifestări culturale la inaugurare

După ceremonia religioasă, târgnemțenii au putut participa la vernisajul expoziției de sculptură „Tainele Lemnului”, realizată de Mircea Mihăilescu. Acesta a explicat semnificația fiecărei lucrări în parte și a intrat în dialog direct cu persoanele interesate de tainele lemnului.IMG_7828

Seria manifestărilor culturale a continuat cu lansarea volumului intitulat „Dumnezeu citește din Cartea Vieții„, scris de îndrăgitul poet Gheorghe Simon. La prima lansare de carte din noul sediu au participat oameni de cultură, dintre care îi amintim pe Dumitru Grumăzescu, Lidia Richter, Elena Preda, Geta Brașoveanu și profesori târgnemțeni, precum Ingrid Karina Cojocaru sau Adina Timofte.

De asemenea, publicul a putut admira expozițiile de pictură realizate de profesorii Țârdea și Ciubotaru. Una dintre încăperi a găzduit „Credința și Poporul’ – o expoziție de picturi religioase realizate de elevii Seminarului Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț,  pusa față în față cu portul tradițional românesc.

Seara, târgnemțenii au răspuns pozitiv primului spectacol realizat în seiul renovat. Formația Distinto, Ianna Novac și actorul Bogdan Caragea au susținut spectacolul „Bucuriile muzicii în culorile toamnei„.

Creangă și Eminescu

Sediul Casei Culturii cuprinde acum, la etajul I, două saloane desprinse parcă din castelele medievale. Este vorba despre Salonul Ion Creangă, unde va funcționa Fundația Culturală „Ion Creangă”, și Salonul Eminescu, situat în spațiul unde înainte funcționa Salonul Francez.

S-a șters praful de pe actul cultural

Dacă până mai ieri, clădirea arată dezolant, astăzi se ridică la standarde europene. La aceeași concluzie au ajuns toți cei care au vizitat ieri Casa Culturii „Ion Creangă”, de dor sau din simplă curiozitate. Expozițiile de sculptură, de pictură, de tradiție populară au încălzit holurile și încăperile, reușind să creeze o atmosferă de „acasă”. Marmura, noul aspect al sălii de spectacol, mirosul de proaspăt văruit, mobilierul care se pliază perfect pe podeaua culturii, florile, zâmbetul directoarei Margareta Mihăilescu – sunt lucruri și certitudini că, deși afară cădea prima ninsoare din această iarnă, înăuntru soarele răsare. După atâta timp în care parcă s-a pus praful pe actul cultural, clădirea arde de nerăbdare să devină locația câtor mai multe manifestări de bun gust.

Nu ne rămâne altceva de făcut decât să profităm din plin de cultură și să venim la spectacolele organizate de acum înainte. Scuza „Nu pot  să văd cultură în crâșmă” nu mai are credibilitate.

Andreea Trăsnea

6 Comentarii
  1. marinescu erna carmen spune

    tatal meu,VICTOR MARINESCU,a lucrat o viata la CASA DE CULTURA TG. NEAMT ,acum cu noua inaugurare s a gandit cineva sa l invite?

  2. brustureanu spune

    la festivitatea de deschidere nu s-a facut pe baza de invitatie ci toata lumea a fost invitata cu anunt public ; deci d-l marinescu putea sa participe , daca va fi un spectacol de natura cu plata , poate va fi invitat !!!!

  3. sd spune

    multumim din inima partidului

  4. alex spune

    „Vizibil emotionat” – cate elogii, ce texte pentru conducatorul mult iubit.

    1. Andreea Trăsnea spune

      Când stau la 5 metri depărtare și observ că i-a transpirat fruntea, că își caută cuvintele deși este obișnuit cu discursurile, că mimica sa nu este cea normală… ca jurnalist îmi permit să-l caracterizez „vizibil emoționat”. Nu este o laudă exagerată.

  5. iqqqq spune

    Domnul Victor Marinescu e un personaj care merita tot respectul.Generatii intregi de copii si-l amintesc.Generatia parintilor si bunicilor nostri au ascultat cu mare placere muzica interpretata de dl Victor Marinescu cu echipa lui Alecu GAetan! MULTA SANATATE SI VIATA INDELUNGATA DOMNULUI MARINESCU VICTOR! Mai exista acum formatie in oras,..ca a lui Alecu Gaetan si Victor Marinescu din anii 60-70???

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate