Interviu cu Iulian Pişta, un artist în devenire

0
Nu este o necunoscută faptul că orașul Târgu Neamț deține numeroase talente gata să fie descoperite, promovate și oferite drept hrană pentru minte sau suflet întregii țări.

Unul dintre tinerii talentați născuți în orașul de pe Valea Ozanei este Iulian Pișta.

Are 23 ani și este absolvent al Universitatii din Bucuresti, Facultatea de administraţie şi afaceri, specializarea Marketing. Însă.. cel mai bine se definește prin pasiunea pentru muzică. În paralel cu educația, lucrează continuu pentru a evolua pe traseul muzical, fiind calea pe care dorește s-o urmeze în viață. Cel mai recent premiu adăugat în palmaresul său este Trofeul categoriei de vârstă 19+, la Festivalul Internațional de Muzică Ușoara „Volare” Piatra Neamț.

Reporter: Cine este Iulian Pișta?

Iulian Pișta: Sunt un om pasionat de artă, dar mai ales de muzică. Și mă identific cu trăsături precum perseverența, dedicarea si seriozitatea.

Călătoria pe drumul muzicii, modelată de oameni speciali

R: Cum ți-ai descoperit pasiunea pentru muzică?

Iulian Pișta: Pasiunea pentru muzică a fost prezentă încă de când eram la grădiniță unde, făcând parte din corul grădiniței, eram pus să cânt destul de des în rolurile principale de la serbări, de către doamnele educatoare. În școala primară, sfătuit de mama mea, am început să iau si lectii de chitară. Astfel, chitara a devenit în timp o a doua pasiune, pe lânga arta vocală, dar care aveau să se îmbine perfect puțin mai târziu.

La început de liceu am avut șansa să fac parte din trupa de folk „Johny Breanch”  a Colegiului Tehnic „Ion Creangă” (componenți inițiali: Mădălina Drăgănescu, Cristian Tănase, Ciocîrlan Valentin și Iulian Pişta, iar în ultima perioadă- Valentin Ciocîrlan și Iulian Pişta), unde am fost elev. Cu această trupă am avut multe reprezentații în cadrul evenimentelor din Târgu Neamț.

Despre studiul muzicii aș putea spune că, încă din generală (Liceul „Vasile Conta” Târgu Neamț), i-am avut ca și profesori la clasă pe distinșii domni profesori de muzică Eugenia Tiugea și Joe Tiugea, persoane care m-au ajutat să descopăr cât de frumosă poate fi acestă pasiune la orele de muzică.

Apoi, spre sfârșit de liceu, o perioadă am mai descoperit lucruri importante din arta vocală, cu ajutorul deosebitei doamne profesoare de canto Pavel Narcisa, profesor al Liceului de arte „Victor Brauner” Piatra Neamț.

M-am mutat în capitală pentru a urma cursurile facultății. În anul II, la Școala de Artă București, am cunoscut-o pe domnișoara profesoară de canto Alexandra Moroiu, o soprană foarte talentată și, totodată, un om deosebit. La cursurile Alexandrei, treptat am descoperit multe taine ale acestei pasiuni.

Acum aproximativ cinci luni, cu ocazia unei sesiuni de înregistrări la LoopStudio, la recomandarea lui Daniel Nicolae (sound engineer și fondatorul LoopStudio, component al unei trupe bine-cunoscute în România – White Mahala), am cunoscut o persoană foarte specială pentru mine. Este vorba despre soprana Anca Pârlog, o voce deosebită și distinsă, profesoară și fondatoare a uneia dintre cele mai cunoscute școlii de canto din România,  „Next Star Studio”.

Încă din anii studenției, soprana Anca Pârlog întruchipează o serie de personaje importante pe scena Operei Naționale, ajungând să aibă un repertoriu extrem de bogat chiar înainte de finalizarea studiilor universitare. În același timp, participă la concursuri de canto de prestigiu atât în România cât și în străinătate, dar susține frecvent recitaluri de muzică de cameră și concerte vocal-simfonice.

De-a lungul carierei muzicale, colaborează cu prestigioase teatre de operă și filarmonici din România, Italia, Franța, Suedia, Germania, Portugalia, Spania.

Pe lângă activitatea scenică intensă, Anca a fost atrasă de pedagogia vocală, chiar pe când era încă studentă. Având un talent pedagogic aparte, a descoperit în foarte scurt timp bucuria de a modela voci, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Astfel a început o preocupare și mai mare în a înțelege pe deplin tainele vocii și misterul formarii sunetelor.

În 2011 lansează școala de canto Next Star Studio, unul din proiectele care îi aduce cele mai mari satisfacții profesionale. Gândit ca un punct de avangardă în planul învățământului muzical românesc, Next Star Studio aduce pentru prima data în România conceptul lecțiilor de canto prin Skype, concept care a fost preluat rapid și de alte școli sau profesori de canto, ceea ce nu a făcut decât să confirme faptul că ideea a fost un succes.

Aceasta doamna deosebita îmi dă cele mai bune sfaturi. Are grijă ca, pe zi ce trece, să îmi placă din ce în ce mai mult muzica și arta vocală. Studiul cu dumneaei este ușor de asimilat, dar și distractiv și relaxant, fiind o profesoară care se face foarte uşor înțeleasă.

Tot la îndrumarea și sfaturile doamnei profesoare de canto Anca Pârlog, din luna aprilie a acestui an am început să particip la festivaluri de muzică, tip concurs, unde am obținut diverse premii.

Drumul spre celebritate începe cu dreptul 

R: Ți-a oferit Târgu Neamț condițiile necesare pentru lansarea în acest domeniu?

Iulian Pișta: Este oraşul unde m-am născut și mi-am descoperit vocația şi unde am avut șansa să am primele reprezentații artistice, deci pot spune că da.

R: „Volare” a fost cel mai recent festival la care ai participat. Cum a fost competiția?

Iulian Pișta: Am participat cu piesa ” Portami via”, o piesă în limba italiană lansată anul acesta în cadrul prestigiosului festival muzical Sanremo. Am făcut această alegere pentru că este una dintre piesele mele preferate și rezonează mult cu felul meu de a fi și cu ceea ce îmi doresc să transmit pe scenă, adică o poveste din care fiecare spectator să rămână cu un sentiment aparte.

Competiția a fost mare, toti colegii concurenți de la toate grupele au fost foarte talentați. Cred că noi, ca țară, avem oameni extraordinar de talentati.

R: La ce alte concursuri ai obținut rezultate demne de menționat?

Iulian Pișta:

  • Festivalul Național de Muzică Ușoară și Muzică Populară pentru copii și tineret „Magia Muzicii” 2017 Focşani: Premiul II
  • Festivalul Național de Interpretare Artistică ARMUSIK FEST 2017 Arad: Premiul I
  • Festivalul Internațional De Muzică Ușoară „Stars of Song” 2017 Câmpulung Muscel: Premii speciale
  • Concursul Internațional de Interpretare Matei Bucur Mihaescu 2017 Bucureşti: Premiul Special „Petre Mihaescu”
  • Bran Music Fest 2017: Premiul I
  • Festivalul Național „Voce de artist” 2017 Craiova- Premiul I

Cu talent, muncă, sacrificii şi răbdare, visele se împlinesc

R: Te axezi doar pe cariera muzicală sau iei în calcul și alte opțiuni?

Iulian Pișta: Mă axez doar pe cariera muzicală. Îmi doresc ca în timp să fac performanță, prin multă muncă și dăruire.

R: Ce planuri de viitor ai?

Iulian Pișta: Pentru viitorul apropiat, îmi doresc să particip în continuare la concursuri de muzică, atât din țară, cât și din străinătate, pentru a oferi publicului în timp un act artistic cât mai bun și profesionist. Iar pentru viitorul puţin mai îndepărtat, îmi doresc să mă număr printre artiștii de top, naționali și internaționali, ai muzicii pop rock.

R: Care este cel mai mare vis al tău?

Iulian Pișta: Cel mai mare vis al meu este să reușesc să mă întrețin doar din muzică, să devin, în timp, un artist demn de apreciat, atât în țară, cât și în plan internațional.

R: De ce anume crezi că e nevoie pentru a obține succes în acest domeniu?

Iulian Pișta: Pe lângă faptul că trebuie să ai anumite calități artistice, cel mai important este să îți dorești foarte mult și să muncești foarte mult, pentru că este un domeniu unde se fac multe sacrificii.

Iulian Pişta va susţine un moment artistic sâmbătă, 9 septembrie, în Parc Cetate, cu ocazia Zilelor oraşului Târgu Neamţ. Dacă vreţi să ascultaţi o voce deosebită, nu trebuie să rataţi această ocazie. Peste ani, probabil un bilet la concertul susţinut de acest târgnemţean va avea o valoare semnificativă. Succes, Iulian!

 a consemnat Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate