Interviu cu Traian Humulescu

1

Cine este omul Traian Humulescu? humulescu-300x224

Cine sunt eu? Ma numesc Traian Humulescu, m-am nascut in Humulestii lui Creanga in 1958. Am facut scoala primara nr. 3 „Ion Creanga” din Humulesti, apoi am plecat la Piatra Neamt, unde am facut Liceul Silvic intre 1973 si 1977. Am absolvit Liceul Silvic si am dat examen la Facultatea de Silvicultura si Exploatatii Forestiere din Brasov care era singura facultate de profil din tara. Am luat examenul si am continuat studiile 5 ani la zi, dupa care am primit repartitia in ordinea mediilor in judetul Iasi, la Ocolul Silvic Ciurea si am lucrat doi ani acolo.

Cum a continuat firul vietii pentru d-voastra dupa ce ati inceput sa profesati in domeniu?

 Am venit la UFETU Targu Neamt din cadrul IFETU Piatra Neamt si am lucrat la mecanizare. UFETU inseamna Unitate Forestiera de Exploatare si Transport, unitate a carei cladire se afla si acum in curtea Ocolului Silvic Targu Neamt. Era o unitate mare de profil care facea exploatarile si prelucrarea lemnului din zona si avea trei sectoare de exploatare, respectiv: la Roman, la Targu Neamt si la Pipirig si trei fabrici. O fabrica pe foiase la Manastirea Neamt care este castigata de Mitropolia Moldovei si Bucovinei, o fabrica de rasinoase la Vanatori Neamt, care nu mai este acum din pacate, si o fabrica la pe 30 Decembrie. Am lucrat pana in anul 1986 ca sef al mecanizarii si ca inginer tehnolog la fabrica de cherestea Manastirea Neamt, iar din ’86 prin transfer am venit la Directia Silvica Targu Neamt. Din ’86 si pana in 2012 ce am venit la Primaria Targu Neamt pe post de viceprimar, socotiti si dumneavoastra, deci sunt ani buni cat am lucrat la Ocolul Silvic Targu Neamt. Din ’86 pana in 1988 am lucrat ca inginer, dupa care din ’88 cu delegatie pana in mai ’89 si apoi pana in 2012 am fost seful Ocolului Targu Neamt. Am prins ca inginer, numai pe problemede vanatoare in perioada de inaintea Revolutiei, pe cele doua fonduri unde se facea vanatoare cu seful statului de la vremea respectiva, deci cu Nicolae Ceausescu.

Credeti ca exista o diferenta intre tinerii formati in perioada comunista fata de cei scolarizati acum?

 In tineri trebuie sa avem incredere foarte mare si eu am incredere in fiii mei, in tinerii din ziua de astazi, dar sa stiti ca este o diferenta pentru ca in perioda de inainte de ’89 erau acele examene la facultati, examene foarte serioase si bineinteles ca nu puteai trece decat daca invatai foarte bine si daca aveai rezultate foarte bune la meteriile la care dadeai examen. Bineinteles ca dupa, au aparut mai multe posibilitati, la facultate s-a facut mai usor. O facultate chiar de silvivultura in ziua de astazi se face la distanta, de exemplu chiar la Suceava, ceea ce nu concepeam la vremea respectiva… si se vede in productie totusi ca pregatirea si cunostintelele lor mai lasa de dorit.

Cum a fost copilaria d-voastra? Ati fost crescut cu principiul ca „bataia este rupta din rai”?

As putea spune ca am fost un copil bun. Mai faceam si nastrusnicii, dar eram un copil serios care si-a vazut de carte, de treaba. Am crescut la casa. Casa mea parinteasca este si acum la Humulesti. Mama a fost casnica si tata a fost agricultor si negustor si ne-a crescut asa intr-un mod foarte serios si s-a implicat foarte mult in educarea noastra, in special in formarea profesionala. Daca el a fost absolvent de doar 7 clase la vremea respectiva, a vrut  ca toti copiii lui, respectiv eu ca baiat si inca doua surori mai mari, sa faca scoala. Ceea ce am si realizat. Cele doua surori mai mari decat mine au terminat facultati tot in domeniu, economic si horticultura si eu care am absolvit silvicultura. Ca si copii am mai gresit si mai primeam observatii dar tata era atat de serios incat ma chinuiam ca treburile sa le fac bune. Ma implicam in asa fel incat toate atributiunile din gospodarie sa le fac de calitate. Aveam acasa animale, intotdeauna aveam ce face dupa ce imi terminam temele. Si in scoala sa stiti ca la vremea respectiva, in Scoala Nr. 3 am avut dascali foarte buni. Profesori foarte buni de matemetica, Dumnezeu sa-i odihneasca, astazi nu mai sunt Gicu Ghiba si doamna Virginica Cozma cu care faceam sezatoare la Humulesti. Aveam program special de colinde, eram si in acele benzi care se faceau „Bujor”, „Jianu” cu domnul profesor Lungu. Se traia intens viata satului de la Humulesti. Nastrusnicii am mai facut si intr-adevar nu am luat niciodata bataie de la mama sub nicio forma, dar nici de la tata. Chiar as putea spune un caz particular. Tata avea nevoi de cal si de caruta sa aduca fan si coceni din tarla, iar eu am luat calul si cu cativa copii ne-am dus sa-l calarim in capatul satului, la joaca. Aveam un cal belgian, frumos, o rasa speciala, nu erau cai in Humulesti ca acela. Tata s-a intors acasa si avea nevoie de cal, ce sa faca? A venit dupa mine si eu cand l-am vazut, am descalecat de pe cal si am fugit, tocmai ca sa nu primesc papara.

Cum de ati imbratisat silvicultura? Asta v-ati dorit din copilarie?

Stiti la vremea respectiva era moda liceelor de specialitate. Ca urmare eu nu am absolvit Liceul „Stefan cel Mare” din Targu Neamt, intentia mea era sa dau la seminarul teologic „Veneamin Costache” de la Manastirea Neamt, dar pentru ca acel examen se sustinea in septembrie, eu eram plecat din luna iunie, dupa absolvirea clasei a VII-a  la Piatra Neamt si am intrat la Liceul Silvic. Nu-mi pare rau, m-am atasat de aceasta meserie de mic copil, de cand mergeam cu tata la lucrari silvice, la lemne. Mi-au placut foarte mult natura, padurea, mi-au placut slujitorii padurii.

Care a fost primul pas in politica si ce v-a determinat sa intrati in viata politica?

Foarte greu am intrat in viata politica pentru ca eu sunt mai mult tehnocrat, imi place profesia. Am intrat in viata politica in 2006 si m-a convins domnul senator Mocanu Toader, care era fostul presedinte al Organizatiei PNL Targu Neamt, fiindca dumnealui plecase pe postul de prefect al judetului si atunci am fost convins sa preiau conducerea Partidului National Liberal. Stiti dupa aceea evenimentele, o parte au plecat la PD si apoi au facut PD-L, insa eu am ramas consecvent la PNL pana in ziua de astazi. Am fost consilier in mandatul 2008-2012, am considerat ca este bine sa ma implic si in viata orasului nostru, sa facem ceva si pentru cetatenii orasului si cred ca am reusit. Iar din 2012, cred eu, ca viceprimar ales in cadrul USL-ului cred ca ma implic in viata comunitatii, fac politica cetateanului alaturi de domnul primar Daniel Harpa.

Cum va petreceti timpul liber si ce pasiuni aveti?

Da, omul pe langa serviciu mai are si anumite pasiuni. Nu stiu daca mai avem noi timp de toate asa, dar va spun ca gospodar sunt si la primarie sunt si acasa. Abia astept dupa terminarea programului sa ajung la ora 5:00, sa ma imbrac in haine de munca si sa mai fac ceva pe langa casa. Avem teren, avem livada, avem cateva pasari si cateva animalute pe langa casa pe care le ingrijim cu drag. Avem flori, avem straturi si bineinteles, gradinaritul este una dintre indeletniciri. Avem o viata activa atat eu cat si sotia mea care lucreaza la Spitalul Orasenesc din Targu Neamt. Da, citim, lectura in masura in care se poate in special beletristica si istorie. Mai citesc si carti religioase. Avem duhovnicul nostru parintele Teoctist care tot timpul imi da carti traduse de dumnealui si pe care incerc sa le citesc cu drag, mai ales ca eu sunt si epitrov la Biserica Sf. Haralambie. Pentru ca atunci cand mergem la biserica parintele ne invita dupa slujba la o cafea si mai socializam, iar intre timp ne canta Corul „Ingerilor” si asta inseamna foarte mult. Imi place muzica, merg la cate o piesa de teatru sau la Opera la Iasi. Pentru ca s-a deschis acum Teatrul National, chiar pentru luna noiembrie am rugat copiii sa i-a bilete la „Barbierul de Sevilla”. Cam astea sunt, mai fac deplasari, miscare in aer liber. Imi place sa mai revad natura si sa mai merg pe potecile pe care am fost odata in cadrul profesiei pe care am avut-o.

V-ati dorit vreodata sa plecati definitiv din Romania si sa va stabiliti in alta tara?

Nu. Am vazut un pic Europa pentru ca am avut ocazia sa merg atat timp cat am lucrat la Directia Silvica Targu Neamt. Am mers in Franta, am vazut Parisul, in Germania. Am avut ocazia cu liderii de sindicat sa merg la Bruxelles si iarasi am parcurs o parte din Europa. Am avut ocazia sa merg pe linie profesionala intr-o excursie in Suedia chiar in primavara 2012, inainte de alegerile locale si am vazut cum sunt gospodarite padurile de acolo. De asemenea tot in plan profesional am vazut Spania. Am mai fost intr-o vizita la finii nostri care sunt profesori universitari la o facultate tehnica din Olanda si am stat 12 zile la ei. Din ce-am vazut am ramas profund impresionat, de felul cum se poate trai si in alte locuri frumoase, dar de fiecare data am revenit cu drag acasa si am cautat ca, o parte din gandurile bune, din ideile bune sa le aducem aici cu noi si sa le implementam. Cred ca mai bine ca acasa nu-i nicaieri. Acelasi lucru cred ca il inspir si copiilor mei. Am doua fete. Cea mai mare este casatorita si amandoi sunt avocati. Si cea mica este studenta in anul IV la farmacie.  Nu-mi doresc sa plece din tara pentru ca aici au fost formati si as vrea sa munceasca aici. Speram ca vor fi si vremuri mai bune si sa isi faca profesia cu drag.

Ce va displace cel mai mult in viata?

In primul rand sa va spun ce-mi place mie. Imi place sa fiu un om vertical, un om corect, sa-mi pastrez cuvantul dat, sa-mi iubesc semenii mei, sa fac tot ce pot pentru ei si de aici se vede ca imi displac oamenii care nu-si pastreaza cuvantul, oamenii care nu sunt seriosi. 

Daca ati avea puterea unui Superman ce ati schimba in bine si pentru cine?

Pai daca as avea puterea unui Superman… dar asta nu se poate. Nu neaparat Supermanii fac minuni. Si oamenii care au experienta si care au cele mai bune intentii pot sa faca foarte multe si aici sa ne referim la orasul nostru. Vedeti ca suntem o echipa tanara si am pornit pe un drum bun. Sunt cateva schimbari care sunt apreciate de locuitorii orasului si vrem sa materializam si sa continuam pana la sfarsitul mandatului cat mai multe lucruri bune pentru orasul nostru.  Am vrea sa ne implicam in toate domeniile de activitate si anume in sanatate, in educatie, in cultura si pentru asta vedeti ca s-au inceput lucrari la spitalul orasenesc care vor fi continuate. Niciodata nu avem totul, dar incetul cu incetul se pot face in ordinea prioritatilor. Trebuie sa avem dotari corespunzatoare si s-au facut schimbari in sensul asta, nu? S-au renovat cladiri, dotari cu aparatura medicala si bineinteles cu personalul de acolo se poate vedea un plus de calitate. De asemenea, in educatie toate scolile noastre sunt autorizate, sunt pregatite, sunt deschise elevilor curate, ingrijite la fiecare inceput de an scolar.  Bisericile noastre de asemenea, sunt primitoare, s-au facut multe investitii. Vrem intr-adevar sa facem turism stabil si nu pasager. Vedeti d-voastra ca toate proiectele pe care le avem tintesc spre a atrage cat mai multi turisti in orasul Targu Neamt. Infrastructura, verdeata, florile, obiectivele turistice din zona: Cetatea Neamt, care a fost un proiect maret de reabilitare, Casa Veronica Micle, Casa Creanga, Muzeul de Istorie, manastirile din imprejurimi, Casa Sadoveanu. Avem aici Parcul Natural Vanatori Neamt, avem si o gradina zoologica „Dragos Voda” toate sunt constructive si educative, mai ales pentru copii.

Faptul ca ati intrat in viata politica v-a afectat vreodata pe plan personal?traian-hulumescu-3

N-as considera ca ma afecteaza pe plan personal pentru ca fiecare face in viata numai ce vrea. Adica, eu am vrut asa ceva, am vrut sa ma implic in viata politica. Si aici la Primarie nu poti sa faci ceva, decat daca vii cu placere. Ei, am discutat atunci la inceput cu domnul primar Harpa sa formam o echipa si venind apoi si domnul city manager, acum suntem un trio care sa realizeze cat mai multe pentru orasul Targu Neamt. Nu mai contabilizez acum… cand faci ceva cu placere… oricum ma mai afecteaza, dar cand am avut nevoie de o zi libera in interes personal nu s-a pus niciodata problema. In rest, de dimineata pana seara suntem aici.

Viorela Gherasim

1 Comentariu
  1. Ionela spune

    E clar ca inginerul Humulescu va fi urmatorul primar! SE AUDE DOAMNA MIHAELA MARIAN ,DL ARSENE,dl Apopei,dl.Arnautu ,dl Luculescu(.si alti domni DE CARE NU MAI SCAPA TARGU…. )SI DL BALTATESCU DE La PDL?Vedeti ca de dl Primar Harpa nu am ce zice!! EL NU E CA VOI!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate