Ionela Brănișteanu: „Pentru mine, cântecul popular înseamnă tot ceea ce sunt eu astăzi”

9

De 25 de ani, inima ei bate pe ritmurile muzicii populare. Iubeşte cu tot sufletul ceea ce face, iar întreaga sa activitate se învârte într-o horă moldovenească, care se măreşte din ce în ce mai mult. Asta, fiindcă interpreta de muzică populară Ionela Brănişteanu ia de mână copiii nemţeni şi le arată pasul strămoşesc.

Le dezvăluie drumuri populare în cadrul Ansamblului „Ţinutul Zimbrului” Târgu Neamţ, dar nu-şi neglijează nici propria carieră muzicală, nici familia.

Despre evoluţia îndrăgitei interprete şi a tânărului ansamblului folcloric de care se îngrijeşte, aflaţi mai multe în următorul interviu:

R: Pentru tine, de unde începe povestea cântecului  popular?

Ionela Brănişteanu: Ca orice poveste, începe cu A FOST ODATĂ… Și nu demult… cam acum 25 de ani, când am urcat pentru prima oară pe scena Căminului Cultural din Vânători- Neamț (satul meu natal), sub îndrumarea  doamnei mele învățătoare, Maria Zaharia,  interpretând cântecul  Angelei Moldovan ”Mi-am făcut bundiță nouă” la serbarea de sfârșit de an școlar.  

R: Am convingerea că cititorii ZiarTarguNeamt.RO ar vrea să ştie câte ceva despre evoluţia ta în patria cântecului. Așadar, cum ai ajuns în acest punct?

Ionela Brănişteanu: Am fost preluată de soții Angelica și Mihai Iațeșen (fost director al școlii la acea vreme), în cadrul Ansamblului Folcloric de Datini și Obiceiuri ”Șezătoarea” Vânători – Neamț. La doar 5 ani nu puteam decât să legăn o covată cu o păpușă în ea și să cânt alături de colegii mai mari cântecele de grup. Anii au trecut frumos sub îndrumarea doamnei Angelica. Nu era sărbătoare calendaristică la care noi să nu avem spectacol…. Mai apoi, am urmat cursurile Liceului de Artă ”Victor Brauner” din Piatra Neamț unde am avut ca mentor în domeniul cântecului popular pe doamna Mancaș Chelariu Mihaela, de care m-am atașat foarte mult în perioada liceului fiind și prima ei generație de elevi. Drumul a continuat cu  Universitatea de Arte ”George Enescu ” din Iași unde am avut cei mai buni profesori  universitari și menționez aici pe  Gheorghe Duțică, Loredana Iațeșen, Diana Andron, Irina Zamfira Dănilă, Ciprian Chițu și mulți alții care au contribuit fiecare în parte la evoluția mea.

R: Care este cel mai inedit moment pe care l-ai trăit până acum, în cariera ta de interpretă?

Ionela Brănişteanu: Nu pot spune de un singur moment inedit… fiecare eveniment și moment trăit a avut ceva aparte. Sunt emoții în concursuri, sentimente unice pe scenă…

R: De la interpret de muzică populară, la șlefuitor de suflete care să transmită mai departe iubirea pentru dansul și muzica populară.  Cum a început proiectul Ansamblul “Ținutul Zimbrului”? De ce te-ai implicat?

Ionela Brănişteanu: Pentru mine, Ținutul Zimbrului înseamna în primul rând ACASĂ.

Când spun ACASĂ spun port popular, dans popular, zonă geografică. De aici a pornit și denumirea de Ansamblul ”Ținutul Zimbrului” care reprezintă dorința mea de promovare a ceea ce suntem noi.

Recunosc faptul că înființarea acestui ansamblu a fost ca o provocare. Am început  în anul 2016 cu proiectul ”Mândri că suntem nemțeni” realizat cu sprijinul Consiliului Județean Neamț și al Primăriei Orașului Târgu Neamţ, având parte de un real success pe plan local și județean.

Participarea tinerilor  îmbrăcați în port popular la astfel de evenimente şi promovarea dansurilor din zona noastră ajută la consolidarea brand-ului ”ȚINUTUL ZIMBRULUI”, ce ne dorim a fi unul sonor la nivel european.

R: Câți membri are acum  ansamblul coordonat de tine?

Ionela Brănişteanu: În prezent, ansamblul are un număr de 30 de dansatori și doi interpreți vocali, cu vârste cuprinse între 14 și 22 de ani.

R: Într-o lume a tehnologiei, în care este promovat cu precădere kitsch-ul, se mai îndreaptă copiii spre valorile strămoșești? Ce puncte forte are muzica populară, care ar putea să-i atragă pe cei mici?

Ionela Brănişteanu: Când îți dorești să fugi de kitsch începi să cauți în trecut acolo unde sunt rădăcinile neamului nostru românesc. Începi cu lada bunicilor, unde găsești costumul popular împachetat în hartie albă, caiete de cântece cu hârtie galbuie și fotografii alb-negru.  Dorința copiilor de a fi diferiți unul față de celălalt îi poartă spre valorile strămoșești și spre ceea ce ne identifică. Faptul că am supraviețuit tuturor  timpurilor se datorează în mare parte folclorului.

Protejarea indentității nemțene reprezintă pentru mine principala responsabilitate, de aceea acum insuflu în inimile celor mici dragostea pentru câtecul popular.

R: Cum vă daţi seama că un copil de șase– șapte ani poate fi „şlefuit” în aşa fel încât să devină un mare interpret/dansator de muzică populară? Cum sunt selectați tinerii?

Ionela Brănişteanu:  În primul rând, copii care vin la dansuri sau la canto popular vin din proprie inițiativă. Dorința din sufletul lor face ca ”șlefuitul” să devină unul fin. Este ușor să lucrezi cu copii care își doresc cu adevărat să cânte sau să danseze. Când îți dorești ceva, devii conștient că trebuie să muncești.

R: Ce rezultate demne de menționat a obținut până acum Ansamblul “Ţinutul Zimbrului”?

Ionela Brănişteanu: În doi ani de activitate, ne putem mândri cu faptul că suntem gazdele evenimentului județean “Mândri că suntem nemțeni”, că am reprezentat România la Festivalul de Muzică și Dans din Ankara anul acesta. De asemenea, am obținut Premiul I la Festivalul Concurs Național ”Toamna pe meleaguri nemțene”, Premiul I la Festivalul Internațional ”Copilăria – Un poem”, Premiul I la Festivalul Obiceiurilor și Tradițiilor de Anul Nou, categoria CEA MAI BUNA MASCĂ, Premiul III la Festivalul Concurs de Folclor ”Flori în Bucovina”.

R: Cum îi motivaţi pe copii să meargă pe drumuri populare şi câtă muncă se află în spatele performanţelor obținute?  

Ionela Brănişteanu: Bine spus ”drumuri populare”. Drumul popular este deschis pentru toți copii, însă ei aleg dacă îl parcurg sau nu! Pentru cei care au ales deja, eu nu pot decât să îi susțin în efortul lor și să îi coordonez spre performanță. Ca să fiu realistă, e greu și anevoios acest drum la început, dacă nu eşti consecvent.

În Atelierul meu de Canto Popular, copiii deja stiu definiția succesului: Cântă, cântă și iar cântă!

În Atelierul de Dansuri Populare coordonat de colegul meu Eduard Brînzei situația stă puțin diferit: ca să fii un dansator bun trebuie să ai întâi ureche muzicală , să simți ritmul, apoi să fii dispus să muncești alături de echipă. Autenticitatea și sincronizarea  sunt temelia unui dans popular bine definit.

R: Sunt părinţi care insistă ca ai lor copii să devină artişti, deşi acei copii nu au talent în acest domeniu? Ce le spuneţi acelor copii? Dar părinţilor?

Ionela Brănişteanu: Da, bună întrebare.

Sunt și copii aduși forțat de părinți. În primă fază sunt acceptați toți, iar pe parcurs se aleg singuri. În caz contrar, li se explică acelor copii că ei pot fi buni pe alt domeniu: literatură, pictură, informatică etc…. iar părinților li se sugerează să îi îndrume spre altă activitate. Datoria părinților este de a încerca.

R: Poate ne spui ceva despre proiectele tale imediate şi mai îndepărtate.

Ionela Brănişteanu: Un proiect cald este promovarea primului meu  CD  intitulat ”HAI NEMȚENI LA JOC CU TOȚII” ce va apărea până de Anul Nou. Mă pot mândri cu o frumoasă și fructuoasă colaborare cu Orchestra de Muzică Populară ”Mugurel” din Chișinău, condusă de maestrul dirijor Ion Dascăl. Sper din tot sufletul ca acest material să ajungă în sufletele nemțenilor, așa cum eu mi-am propus.

Idei de proiecte îndepărtate sunt multe, dar să dea Dumnezeu să fiu sănătoasă, să le pot pune în practică și să vorbim despre ele la momentul oportun.

R: Pe lângă activitatea profesională, ești soție și proaspătă mămică. Cum te descurci?

Photo by Mihai Afloari Photography

Ionela Brănişteanu: Ai atins un punct sensibil. Trăiesc de trei luni de zile cele mai frumoase sentimente și anume acelea de a fi mamă.  Este greu cu bebelușii, dar și frumos, totodată. Te întărește Dumnezeu. Mă consider privilegiată, pentru că am parte și de ajutorul soțului. Greul devine mai ușor când este împărțit la doi.

R: Cum ai descrie în câteva cuvinte ceea ce faci?

Ionela Brănişteanu: Iubesc cu tot sufletul ceea ce fac atât pe plan profesional cât și personal. Mă simt un om împlinit.

R: Ce înseamnă pentru tine cântecul popular?

Ionela Brănişteanu: Dacă ați putea să îmi ascultați bătăile inimii ați auzi că și ele duc spre ritmurile muzicii populare.

Cântecul popular pentru mine înseamnă tot ceea ce sunt eu astăzi.

R: Un mesaj pentru publicul tău și pentru cititorii ZiarTârguNeamt.RO

Ionela Brănişteanu: Invit toți cititorii ZiarTârguNeamț.Ro și pe toți aceia care simt în adâncul sufletului lor tradiția, folclorul şi istoria acestor locuri să se alăture acțiunilor de promovare din orașul nostru, iar celor care mă îndrăgesc le promit că voi purta cu mândrie emblema nemțeană oriunde voi merge.

a consemnat Andreea Trăsnea

9 Comentarii
  1. Branisteanu iulian spune

    Felicitări, avem de ce,… Sa fim mândri, eu personal, sunt mândru de tine surioara, succes pe mai departe, știu ca e plăcerea și sufletul tău muzica și dansul popular… Dumnezeu sa te ajute în tot ceea ce faci..

  2. eu spune

    FELICITĂ ȘI SUCCES PE MAI DPERTE !

  3. Iatesen Loredana spune

    Bravo, Ionela! Felicitari pentru activitatea pe care o desfasori! Iti urez multa sanatate si putere de munca pentru a continua toate proiectele!
    Te imbratisez cu drag,
    Loredana Iatesen

    1. Ionela Loredana Brănișteanu spune

      Mulțumesc din suflet pentru frumoasele cuvinte. Vă îmbrățișez cu drag și deosebit respect.

  4. Grigoras spune

    Felicitari Ionela ,si mult succes in continuare! Avem nevoie de asemenea exemple,mai ales in aceste timpuri tulburi pentru cultura si spiritul romanesc!

    1. Ionela Loredana Brănișteanu spune

      Vă mulțumesc mult doamna Cornelia. La multi și binecuvântați ani!

  5. Iaţeşen Mihai Cosmin spune

    FELICITĂRI Ionela! SUCCESE depline, pe mai departe!!!
    LA MULŢI ANI şi pentru Ziua de 1 Decembrie !

    Cosmin Mihai Iaţeşen

  6. Ligia Farcasel spune

    Ionela, mă bucur mult sa „aud” despre lucrurile frumoase pe care le faci. Mi-e dor de tine și îmi revii în minte cu vocea atât de calda și lejeritatea cu care cânți (pentru care, trebuie sa recunosc, te invidiez! :D)

  7. Cobuz spune

    Felicitari, felicitari,felicitari, un sincer Bravo Ionela si mult succes pe drumul vietii si cantecului popular.Bravo!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate