ÎPS Teofan, la sfințirea paraclisului de la Colegiul Tehnic „Ion Creangă” Târgu Neamț

0

Primele școli românești au fost în biserică, între zidurile ei sau în curtea ei. Acum, numeroșii elevi ai Colegiului Tehnic „Ion Creangă” (CTIC) din Târgu Neamț, dar și cadrele didactice au un punct de reper spiritual și un sprijin moral atât în vremuri bune, cât şi în situaţii de criză, chiar în curtea unității școlare.

Joi, 9 noiembrie, a fost sfințit Paraclisul cu hramul Sfinților Trei Ierarhi Vasile, Grigorie și Ioan.

Slujba a fost oficiată de însuși ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de 18 preoți.

În ciuda vremii ploioase, sute de elevi, părinți și cadre didactice s-au adunat în curtea colegiului pentru a-l întâmpina pe ierarh și pentru a fi martori la acest eveniment deosebit, care demonstrează strânsa relație de colaborare care există între Biserică și Școală, în ciuda vremurilor tulburi pe care le trăim.

Elevii, îmbrăcați în frumoasele costume populare românești, i-au întâmpinat emoționați pe ÎPS Teofan și pe oficialitățile locale și județene care au dat curs invitației de a participa la această bucurie colectivă. Au fost prezenți Ionel Arsene- președintele Consiliului Județean Neamț, Daniel Harpa- primarul orașului Târgu Neamț, inspectorul școlar general Viorel Stan, viceprimarul Vasile Apopei, o parte dintre consilierii locali ai orașului, inspectori școlari ș.a.

„Cunoașterea este esențială, dar devine cu adevărat izvorâtoare de tot lucrul bun dacă este deschisă și spre Dumnezeu. Mă bucur că, cu mulți ani în urmă, pr protopop Dogaru, la asentimentul școlii, al prof. Creangă și al ostenitorilor din vremea aceea și de acum, ați avut această initiativă frumoasă, să așezați aici o capelă.

Cred că se bucură din înălțimea cerului Ion Creangă, pentru că a fost om al bisericii și a rămass în cele din urmă foarte atașat valorilor credinței ortodoxe (…)”, a spus ÎPS Teofan.

ÎnaltPreaSfințitul a oferit două dintre colecțiile Bisericii, File de Filocalie, Iubirea de înțelepciune și de frumos, și unele din înscrierile Sfinților Trei Ierarhi.

Cu acest prilej, au primit Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei prof. Emil Creangă-  cel care a inițiat demersul pentru construirea Paraclisului din curtea CTIC- și prof. Gheorghe Apetrei- directorul CTIC.

De asemenea, cei care au contribuit la zidirea paraclisului (preoți, cadre didactice, cetățeni ai orașului Târgu Neamț) au primit distincţii de vrednicie.

Sfinţirea bisericii în miniatură din curtea CTIC a însemnat un moment de bucurie, de comuniune, de credinţă, de apropiere faţă de lucrurile care cu adevărat contează.

„Mulțumim Domnului că ne aflăm aici împreună și aducem mulțumire pentru cele întâmplate. Acest paraclis nu este doar un dar al nostru către Dumnezeu, ci cred că este, în primul rând, un dar al lui Dumnezeu către noi.

Dezideratele școlii de a forma oameni buni, drepți, cu iubire față de aproape sunt componente ale credinței noastre ortodoxe. Și dacă școala s-a născut în sânul bisericii, iată-ne, cu ajutorul bunului Dumnezeu și al celor care au dat din prinosul lor pentru construirea acestui lăcaș, iată-ne acum în paraclisul nostru, al celor de la CTIC.

Mulțumirea noastră este imensă și oricâte cuvinte am spune, nu putem exprima decât bucurie.

Cel mai important lucru, consider eu, e ca sămânța pe care ați sădit-o (IPS Teofan- n.r.) astăzi în sufletele celor prezenți aici să găsească acel sol fertil și, peste ani, să ne putem revedea aici având roadele lucrului bine făcut”, a spus prof. Gheorghe Apetrei, directorul Colegiului Tehnic din Târgu Neamţ.

Din partea școlii, acesta a dăruit IPS Teofan două simboluri ale învățăturii, o carte și un condei: „Ori de câte ori le veți folosi, să vă aduceți aminte de noi”, a precizat prof. Apetrei. Și un pic din Mierea Zimbrului, directorul fiind apicultor.

Biserica în miniatură de la CTIC

Motivul fundamental pentru care Biserica și școala se presupun reciproc este faptul că amândouă au în vedere omul: Biserica se ocupă de mântuirea omului, iar școala, de educația lui. Dar nu există mântuire fără cunoaștere și cunoaștere fără educație. De la această premisă a plecat în anul 2000 prof. Emil Creangă, când a început demersul construirii acestui paraclis. La vremea aceea, era un singur părinte care preda Religia la CTIC, la 44 de clase de elevi.

În anul 2002, un grup de profesori ai unității și pr. Ioan Dogariu au pus piatra de temelie micului lăcaș. Locul de construcție a fost binecuvântat, iar bisericuța a primit hramul Sfinților Trei Ierarhi.

Finalizarea lucrărilor s-a reușit într-un final, cu râvna creștinilor, preoților, profesorilor si elevilor de la Colegiul Tehnic ,,Ion Creangă” din Târgu Neamț.

„Școala a apărut în pridvorul bisericii.

Evident că și școala trebuie să acorde importanța cuvenită, istorică, educațională și spirituală bisericii. Mi se părea ciudat să faci ora de religie în laboratorul de biologie sau în laboratorul de fizică, locuri în care comportamentul elevilor lăsa uneori de dorit. Aici, este impusă prin construcție o anumită atitudine. Și am dorit ca religia, aceea care ne-a creat pe noi, să aibă locul cuvenit”, ne-a declarat prof. Emil Creangă.

Elevii de la CTIC vor face orele de religie în paraclisul nou construit în curtea unităţii şcolare. De asemenea, lăcașul va fi un loc special de reculegere, de spovedanie, de asistență spirituală. Elevii și cadrele didactice vor putea zăbovi aici pentru o clipă, pentru a cere ajutor și îndrumare lui Dumnezeu, pentru a primi înțelepciune din înțelepciunea Celui de Sus.

Ziua de 09.11.2017 va rămâne, pentru cei ce împletesc simțirea ortodoxă cu educaţia, un moment de frumoasă aducere aminte, binecuvântată de ÎPS Teofan.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate