Istoricul Școlii de băieţi nr. 2 „Emil Costinescu”

0

În peisajul educaţional din a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi prima jumătate a celui de al XX-lea, un loc important îl ocupă şcoala nr. 2 din Târgu Neamţ, rămasă în memoria târgunemţenilor prin şcoala „Emil Costinescu” sau cea din spatele parcului.

Şcoala a fost înfiinţată în cadrul Mănăstirii Neamţ, în anul 1855 cu patru clase primare. Conform statului de plată pe 1867, îi avea învăţători pe Ioan Gabor, Gheorghe Grigorescu, Gheorghe Teodorescu şi Alecu Vasiliu. Primul ei director a fost Alecu Vasiliu până în 1870, când şcoala este transferată la Târgu Neamţ. În acel an avea un număr de 95 de elevi. Şcoala a funcţionat împreună cu Şcoala nr. 1 de fete, în fosta casă a lui Mihail Kogălniceanu, peste drum de primărie (fosta Judecătorie).

Dintr-o situaţie a primăriei pe 1883 privind şcolile oraşului, aflăm că avea 4 clase primare cu 94 de elevi şi 2 profesori, preotul Haralambie Celus şi Nicolae Albu, director fiind Alecu Vasiliu.

În 1894, a fost înfiinţată o staţie meteorologică, graţie unui proiect al Institutului Naţional de Meteorologie, existând 14 astfel de staţii în tot judeţul, înfiinţate pe lângă şcoli. Învăţătorii care răspundeau de acestea trebuiau să transmită zilnic la ora 8.00,  printr-o telegramă, evenimentele meteo importante şi să întocmească lunar un buletin meteo. Responsabil era chiar directorul şcolii, Irimia Nistor.

În anul 1904, Consiliu Comunal ia în discuţie construirea unui local nou pentru Şcoala nr. 2. Planul şi devizul a fost întocmit de inginerul arhitect al primăriei, Iohann Fokler, însă lipsa banilor şi promisiunile politice amână lucrările până în 1908. În şedinţa consiliului comunal din 2 aprilie 1908, sub conducerea primarului Nica A. Popovici, se decide construirea unui nou local pentru şcoala nr. 2 şi cea din Humuleşti.

În acest sens primăria face un împrumut de 40.000 de lei necesari demarării lucrărilor. Licitaţia este câştigată de Meeier Swartz din Târgu Neamţ, care începe lucrările la 16 aprilie 1909, în prezenta ministrului Costinescu. Clădirea cu 4 săli de clasă, locuinţa directorului, este inaugurată la 11 iunie 1910, în prezenţa patronului, Emil Costinescu, ministrului lucrărilor publice, Vasile Morţun şi a ministrului intrucţiunii publice şi cultelor, Spiru Haret. Terenul a fost donat de colonelul Alcaz, construcţia ridicându-se la suma de 90.000 lei.

În timpul primului război, învăţătorul Gheorghe Popescu a fost mobilizat şi decorat cu ordinul Coroana României în grad de cavaler.

După război, până în 1929, director a fost I. Roban urmat de Al. Vasiliu. Incadrarea în 1937 era următoarea: Ilie Roban, Dumitru Friţescu, Alexandru Pintilie, Nicolae Tomulescu şi Elena Alexandru.

În 1948, şcoala avea 7 clase şi 7 posturi de profesor. După reforma învăţământului, Şcoala nr. 2 este înglobată în Şcoala medie mixtă de 10 ani, având 5 clase primare şi gimnaziale, director fiind Vasile Stângu. În 1961, şcoala medie mixtă devenită Liceul Teoretic mixt, se mută în actualul local străjuit de stejarul multisecular.

Prof. Emanuel Bălan

Surse:

SJAN Neamţ, Fond Revizoratul Şcolar1873, 1895, 1937-1939;

SJAN Neamţ, Fond Primăria Târgu Neamţ, 1874, 1883, 1910;

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate