Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
Search
luni 18 februarie 2019
 • :
 • :

Jandarmii din Târgu Neamț, îi numeri pe degete! Chemați de acasă pentru a interveni

Situația de urgență apărută în seara de joi, 5 iulie, o dată cu bătaia între romi pe o stradă din Târgu Neamț scoate la iveală o problemă acută. Avem jandarmi profesioniști și bine instruiți, dar prea puțini pentru a interveni cu promptitudine după ora 19.00…

„Unde e Jandarmeria?!”… Ne-am întrebat cu toții, în momentul în care o mână de polițiști de sacrificiu încercau să aplaneze conflictul dintre romi, bătaia cu bâte și topoare la care au participat copiii cerșetori și pirandele, cot la cot cu bărbații din Tăbăcari/ Vînători- Neamț și care a pătat imaginea acestui oraș turistic la nivel național.

Răspunsul ni l-a oferit Vasile Prună, căpitanul Subunității de Jandarmi Târgu Neamț, în cadrul unei ședințe organizată la Primăria orașului:

“Toată lumea întreabă unde e Jandarmeria? Jandarmeria e în sprijinul cetățeanului, dar în momentul în care nu sunt efective în zonă, cu ce să intervenim în câteva minute?

Cu regret o spun, nu avem pe timp de noapte nicio patrulă. Avem echipă de intervenție doar între orele 7.00 și 19.00. Din această cauză, Jandarmeria a intervenit un pic mai târziu, în jurul orei 21.45- 22.00, după ce i-am chemat pe toți de acasă, din timpul lor liber. Am intervenit cinci oameni, am dispersat tot ce a fost la fața locului.

Avem un deficit foarte mare de cadre. Trebuie să găsim soluții, așa că s-a suplimentat cu tot ce am putut, am chemat jandarmi din concedii și pe o perioadă de 30 de zile vom face patrule mixte cu Poliția, schimbul 1, 2 și 3.

Nu este însă o soluție pe termen lung. Nu avem efectiv suficient, suntem puțini. Sper însă ca într-o lună, două, în urma demersurilor, să mai vină și la noi personal, să putem asigura și schimbul 2 și 3.

Din 10 oameni la grupa de supravegere pe raza orașului, avem încadrați 8. Din aceștia, doi sunt în concediul de creștere copil, iar unul este in concediu de odihnă. Nu putem să acționăm 12/24 cu 4 oameni.  La momentul conflictului, repet, am chemt jandarmii din timpul liber. Noi luăm toate măsurile posibile. Facem ce putem, cât ne permite legea, cu ce efectiv avem”.

Realitățile de zi cu zi ne demonează că în fața provocărilor de tot felul acești oameni sunt la datorie chiar și îi timpul liber, iar efortul lor trebuie apreciat ca atare. Sperăm ca situația din joia topoarelor la Târgu Neamț să fie un semnal de alarmă pentru Inspectoratul de Jandarmi Județean și pentru cei de la nivel central. În zilele noastre, simțul civic e pe cale de dispariție, nimeni nu intervine în stradă pentru un român aflat la ananghie. Jandarmeria este mijlocul cel mai eficace pentru menţinerea liniştii și ordinii publice. Cetățenii au nevoie de jandarmi în stradă, ei sunt speranța noastră, alături de polițiști, în situațiile de criză.  Că mascații SAS, atunci când e într-adevăr nevoie, parcă vin cu trenul spre Valea Ozanei…

Lex et Ordo… Lăsați jandarmii să vină la Târgu Neamț!

Andreea Trăsnea

 
9 comentarii la “Jandarmii din Târgu Neamț, îi numeri pe degete! Chemați de acasă pentru a interveni

 1. George

  Eu totuși consider că sunt prea mulți și ar trebui ca o parte din ei să fie trimiși la București să păzească lichelele din parlament.
  Zic rău?

  Raspunde
 2. Manu Manuela

  Pentru acești romi(țigani) nu exista Jandarmerie,dar pentru o bătrânică care vinde flori la colț de stradă acolo se duc jandarmi sa o alunge acasă,și nu se duce 1 jandarm și 5,6 jandarmi,de parca ar fi cel mai mare infractor,dar fără cuvinte trăim într-o țară de…….

  Raspunde
 3. Alex

  Domnule capitan in ultimele 6 luni nu vad nici o sesizare din partea dumneavoastra despre lipsa de efective. Trebuie sa se intample o tragedie ca sa te trezesti din somn??
  Acestea nu sunt scuze plauzibile!!!!
  DEMISIA!!!

  Raspunde
 4. Fane

  In Targu Neamt dupa ora 21:00-22:00 nu vezi nici o masina de politie,jandarmerie, nimic ei stau acasa nu au nici o treaba cu ce se intampla in oras, doar sambata seara ii vezi cu mcv cu polo ca stiu ca se duc tinerii la cluburi si consuma alcool.

  Raspunde
 5. Alex

  Ziar Tg. Neam macar postati comentariu unde se cere demisia capitanului ca de cand e instalat in functie a adormit si s-a trezit ca nu mai are cadre angajate!!!

  Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *