Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
Search
luni 18 februarie 2019
  • :
  • :

Joia Topoarelor/ De ce-ai tras, măi Busuioc?!

… trebuia să vii cu flori!

B1 TV a făcut public un document la pachet cu supoziții cum că Ovidiu Busuioc- polițistul devenit erou printre locuitorii orașului Târgu Neamț după ce a intervenit singur în scandalul din Joia Topoarelor, este propus spre sancționare disciplinară de M.A.I., în loc să fie recompensat.

Potrivit respectivului raport întocmit de Corpul de Control al MAI, se pare că agentul Busuioc- cel care a intervenit primul și de unul singur în scandalul dintre rromi- nu ar fi acționat în conformitate cu procedurile interne.

Amintim că, „În vederea dispersării persoanelor angrenate în conflict (peste 60 de romi furioși- n.r.), unul dintre primii polițiști ajunși la fața locului (Busuioc- n.r.) a tras în plan vertical 5 focuri de avertisment, fără a rezulta rănirea vreunei persoane. În continuare, s-a solicitat intervenția luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale și a jandarmilor”, ne declara la data de 6 iulie purtătorul de cuvânt al IPJ Neamț.

Mai amintesc, fiindcă am fost martor ocular, că din sensul giratoriu de la Intim se vedea pe strada Radu Teoharie puzderie de romi furioşi, înarmaţi cu bâte şi topoare. Cetăţenii priveau înfricoşaţi de pe marginea trotuarului cum se dezlănţuie iadul. Ovidiu Busuioc a fost eroul lor. A fost poliţistul curajos care s-a băgat între cetele de agresori pentru a opri conflictul, riscându-şi propria integritate corporală. Romii implicați în scandal nu s-au speriat nici de gloanţe… Cum să spui că trebuia să folosească bastonul de cauciuc şi spray-ul iritant-lacrimogen?!

Totusi, „La nivelul IPJ Neamț nu există o cercetare de asemenea natură, referitoare la colegul Busuioc. Ceea ce a apărut în mass-media e o activitate desfășurată de Corpul de Control al ministrului și nu ne-au fost comuicate detalii, întrucât nu este activitatea noastră”, ne-a declarat Robert Costan, purtător de cuvânt al IPJ Neamț.

Pe hârtia publicată de B1 TV, se mai precizează că Busuioc nu  avut în vedere „respectarea în intervenție a principiilor proporționalității și gradualității” și nu a respectat regula tactică privind luarea „măsurilor pentru dirijarea la eveniment a unui număr suficient de polițiști”.

Mă întreb ce-a făcut colegul lui, ag. Zăhăleanu, care sprijinea mașina de serviciu în timp ce Busuioc risca să-și ia un topor în cap? Zăhăleanu, colegul de patrulă. Au ajuns amândoi la intervenție, primul echipaj. Oare nu era normal ca Zăhăleanu să  se ocupe măcar de anunțarea situației găsită la fața locului? Ori el a procedat corect și-o să fie recompensat cu salariu de excelență?!

Mai știu un polițist care a venit în sprijinul lui Busuioc la scurt timp după celebra filmare, în loc să se uite de la balcon cu o pungă de popcorn în mână, căci era în timpul său liber. Oare e cercetat și el de „specialiști”, că a îndrăznit să îl ajute pe Busuioc? Nechita îi zice. Purta pantaloni scurți, deci a încălcat normele privind uniforma

ag Busuioc, foto arhivă ZiarTarguNeamt.RO

„A apărut o descurajare, o demotivare… am considerat că tot ce am făcut era de natură să îndepărteze acele două grupuri numeroase. Situația era deja degenerată. Vă dați seama că nici folosirea graduală a echipamentului din dotare nu mai avea efect acolo.

Ajuns la fața locului, văzând că situația a degenerat puternic, am căutat ca să nu fie, ferească Dumnezeu, alte pierderi de vieți omenești, că se putea întâmpla așa ceva (…) Existau persoane, femei, copii in zona imediat apropiată. Așa am considerat, că este imperios necesar pentru a acționa ca situatia să nu degenereze”, a spus agentul șef principal de poliție Ovidiu Busuioc prin apel telefonic, la B1 Tv.

Documentul cu pricina prezintă concluziile în urma controlului efectuat la Neamt de specialiștii din capitală. Rămâne de văzut dacă polițistul Busuioc se va alege sau nu cu o sancțiune disciplinară și cât de drastică va fi ea. Potrivit legislației în vigoare, poate pleca de la o mustrare scrisă și poate ajunge până la destituirea din poliție. 

Uite-așa, cu sancțiuni disciplinare, poliţiştii români aflaţi în pericol ezită să mai folosească armele de foc din dotare. Le uzează doar la poligon, căci într-o situație reală bastonul de cauciuc și spray-ul e „baza”. Și-atunci, pe noi, cetățenii de rând, cine ne mai apără?!…

Chiar dacă va fi sancționat disciplinar, polițistul Ovidiu Busuioc nu are cum să piardă aprecierea întregii comunități. De altfel, Daniel Harpa- primarul de Târgu Neamț- declara că va supune spre aprobare Consiliului Local un proiect privind acordarea titlului de „Cetățean de onoare” agentului Busuioc. 

Andreea Trăsnea
2 comentarii la “Joia Topoarelor/ De ce-ai tras, măi Busuioc?!

  1. wally

    bai nenerocitilor..acel politist trebuia sa aiba in spate minim 10 politisti locali ..jandarmi.. si din politia romana pentru ca in tg.neamt exita aprox..100 de angajati ..inclusiv agenti privati care primesc bani pentru functiile date de asa zise societati de paza.DIN ACE LMOMENT BRAVUL POLITIST CARE A EXECUTAT primul foc in plan vertical ..ERA IN DEPLINA LEGALITATE daca impusca in picioare toti acei romi care sar fi apropiat de el nerespectind DISTANTA care asigura siguranta agentului de politie. daca un glont nimerea si in ceafa acelor tigani..nu era nici o paguba.ACEASTA ESTE DEMOCRATIA spre care mergem. SAU DORITI sa facem acele impaciuri comuniste? NU MAI ESTE CUM..

    Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *