La Târgu Neamț, lupta împotriva cerșetoriei se dă pe două fronturi

9

Autoritățile din Târgu Neamț luptă pe două fronturi pentru a „curăța” orașul de cerșetorii de etnie rromă, care sunt din ce în ce mai greu de suportat de către târgnemțeni, din cauza atitudinii lor și a faptului că deseori, cerșitul evoluează în tâlhărie și alte infracțiuni.cersetori

Pe de-o parte, Poliția Locală de sub Cetate desfășoară zilnic acțiuni împotriva acestui fenomen, în colaborare cu Jandarmeria.

„De la începutul săptămânii, avem acțiuni zilnice în oraș pentru combaterea cerșetoriei. Luni au fost identificați în jur de 10 copii cerșetori, ieri (miercuri, 13 iulie), am găsit doar trei pe raza orașului. Se informează între ei că sunt acțiuni zilnice… Vom continua în același ritm în următoarele 2-3 săptămâni. Sper să reducem la minim acest fenomen. Măcar să știe că nu pot veni în Târgu Neamț la cerșit fără să suporte vreo consecință! Voi prezenta un raport și domnului primar”, ne-a informat viceprimarul Vasile Apopei.

90% dintre cerșetorii prinși la „muncă” pe raza orașului sunt din comuna Vânători- Neamț, restul având domiciliul în Piatra Neamț sau unele comune din apropierea orașului Roman: „Bănuiesc că sunt aduși de cineva, că nu aveau altfel cum să ajungă aici. Urmează să am o discuție și cu Primăria Vânători, fiindcă cei care vin zilnic la cerșit în orașul nostru aparțin de această comună”, a adăugat viceprimarul.apopei

Lupta cu fenomenul cerșetoriei nu este o noutate pentru Târgu Neamț, însă până acum astfel de acțiuni se organizau sporadic: „Se făceau și înainte acțiuni, însă fără continuitate. Acum sunt zi de zi, la ore diferite, pentru a-i lua prin surprindere, ca să-i dezobișnuim să vină aici la cerșit. Monitorizarea zonelor se face atât cu ajutorul camerelor de supraveghere (acolo unde avem), cât și prin patrulare pe jos.

Marți, de exemplu, cerșetorii care stăteau în zona pieței s-au mutat spre autogara veche, după ce au văzut că n-au șanse să facă bani în fosta locație, din cauza patrulării periodice. Am observat mutarea și am intervenit cu efective de Poliție Locală pentru a verifica și străzile adiacente. Deja efectul se vede și este unul îmbucurător”, a conchis Vasile Apopei.

Pentru o schimbare definitivă a situației actuale, atât cu privire la rromii care fac probleme,  cât și la celelalte grupuri vulnerabile din Târgu Neamț care trăiesc în pragul sărăciei, administrația publică locală încearcă și o abordare:

„În luna decembrie 2015, am inițiat un proiect în cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014-2020, prin care încercăm o abordare pe termen lung, prin crearea unui Centrul Multifuncțional de Integrare a Comunităților Marginalizate. S-a lucrat foarte mult la acest proiect și până la sfârșitul lunii vom reuși să îl depunem.  Este vorba de măsura 4.1. Proiectul se implementează pe o perioadă de trei ani de zile si, in funcție de necesități, vom avea și sustenabilitatea lui minim un an de zile. Sperăm să rezolvăm efectiv anumite probleme care țin de educație, de igienă, de necesitățile de bază ale oamenilor care trăiesc în pragul sărăciei, inclusiv comunitățile rrome, precum cea din zona Humulești- Tăbăcari”, ne-a explicat Geanina Fedeleș.

Cu siguranță, rromii nu se vor lăsa convinși cu una, cu două să accepte un altfel de ajutor decât cel cu care sunt prost obișnuiți la nivel national (ajutoarele sociale). Comportamentul lor denotă faptul că se cred deasupra legii, au doar drepturi în societatea românească, nu și îndatoriri, nu au frică sau respect față de românii „muritori de rând” și, practic, cresc pe marginea bordurii, la cerșit.

627x0„Aceste proiecte sunt foarte greu de implementat. Nu pornim la drum presupunând că va fi doar lapte și miere. Sunt care au reușit, sunt care nu au reușit. Noi am încercat să atragem în acest proiect și membri ai comunității, care vor facilita comunicarea cu restul. Sperăm să reușim să facem ceva pentru copii, să-i integrăm în sistemul educational și să le oferim o altă șansă, o altă perspectivă. Totuși, nu putem face acest lucru fără să încercăm și o integrare a părinților în câmpul muncii. Nu au studii sau experiență, trebuie să găsim niște meserii pe care s-ar putea plia. E muncă multă, dar ne străduim să schimbăm situația în bine”, pe termen lung, a conchis Geanina Fedeleș.

Andreea Trăsnea

9 Comentarii
  1. Grigoras spune

    Punetii la treaba.nu am vazut unu cu o matura în mana ..

  2. Razvan spune

    Care politie locala ? Nu a-m văzut picior de polițist local care să întrebe de sănătate pe țigani care stau în fața la Marcel dau la lidl zilnic.daca fac acțiuni , rezultat 0.dar nu fac nimic

  3. gavril spune

    ar mai fi o problema cu asazisii reprezentanti ai unor fundatii ce pretind ca strang bani pentru copii bolnavi de cancer .sunt foarte sacaitori si in realitate sunt niste smecheri .banii donati nu ajung nicaieri decit in buzunarele lor. vin din alte localitati cu masini de Bulgaria..sunt asteptati de niste zdrahoni dupa colturi. sunt smenari..nu va lasati pacaliti de ei..chiar daca dau chitanta [maculatura].ar trebui interzis ca
    pe raza orasului sa practice asemenea „cersetorie”..

  4. Marius spune

    Daca dispar tiganii din oras, e cea mai mare realizare a primarului si celor care conduc orasul din ultimii 10-20 de ani. O sugestie, ar fi de inlocuit led-urile arse (sunt multe) de pe Mihai Eminescu, din parcul Ion Creanga si din parcarile din spatele blocurilor.

  5. Marius spune

    Da, clar, ieri era plin de tigani de la marcel pana la posta veche.. Ma indoiesc ca se va rezolva ceva 🙁

  6. brustureanu spune

    tiganii sunt sacaitori si indrazneti , parca ai fi dator la ei, cei mai rai sunt la LIDL , trebuie sa se ia masuri urgente,vin si turisti straini si nu e bine , pierdem din imaginea orasului , cat despre politia locala nu sunt la datori e !!!

  7. AR spune

    Cersetoria la tigani are vechime de peste 160-180 ani.Ramura de tigani care cerseste si mananca mortaciuni din gunoaie e diferita de celelalte neamuri tiganesti.Acestia sunt CONSIDERATI TIGANI ATEI,adica nu aveau nici o legatura cu credinta de nici un fel….nu s ebotezau,nu aveau randuieli d einmormantare etc……..traiau in neagra mizerie si mancau hoituri de pisici,caini si gaini moarte ,fiind considerati TIGANI SALBATECI CEI MAI GREU DE INTEGRAT.CAM ASA CEVA SPUN CALATORII STRAINI PE LA 1840 PRIN PRINCIPATELE ROMANE.Crede cineva ca reuseste sa-i dezvete de naravul cersitului??????

  8. Ovidiu spune

    Oameni buni nu vedeti ca la Targu Neamt nu exista politie,ar trebui sa facem o petitie la Bucuresti sa se infiinteze si la noi o sectie de politie cu politisti adevarati.

  9. Vasile spune

    Unde vezi tu politie? Eu vad numai polițiști supraponderali, care nu sunt în stare sa se impună. De exemplu țiganul Dolar l-a amenințat pe fata pe un agent. Și acesta a plecat cu burta între picioare, ca bătea 130kg pe puțin.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate