Măsurile obligatorii care trebuie aplicate în perioadele caniculare de către crescătorii de animale

0

      Pe timpul verii și mai ales în zilele caniculare nu doar oamenii suferă din cuaza discomfortului termic, ci și animalele. Pentru a asigura protecție necuvântătoarelor, proprietarii și deținătorii de animale au obligația de a respecta o listă întreagă de măsuri, care să asigure bunăstarea acestora.

    oite Conform Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, crescătorii de animale vor asigura un adăpost corespunzător, care să poată oferi protecţie faţă de acţiunea directă a razelor ultraviolete nocive, cantităţi suficiente de apă şi furaje cantitativ și calitativ: în funcţie de specie, talie, prospeţime și raport energetic. În cazul în care animalele sunt ţinute afară este important să existe umbrare, precum şi jgheaburi de apă potabilă, iar dacă sursele de apă sunt greu accesibile sau blocate, trebuie administrată apa manual în mod regulat, pentru a reduce riscul de deshidratare. De asemenea, fermierii au obligația de a verifica buna funcţionare a echipamentelor de adăpare, de furajare şi a sistemelor de ventilaţie. În caz de caniculă, inspectorii ANSVSA recomandă ca animalele folosite pentru tracţiune sau alte activităţi de povară să nu fie exploatate în intervalul de timp 12.00 – 18.00, dacă temperatura exterioară, la umbră, depăşeşte 25ºC. Crescătorii de animale trebuie să fie atenți la orice modificare suspectă a stării de sănătate a animalelor precum şi la aparitia unor modificări comportamentale și să anunţe urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sănătate al animalelor din localitatea respectivă.

    ANSVSA  se adresează și administraţiilor locale cu o serie de prevederi. Consiliile locale şi fermierii trebuie să se asigure că există posibilităţi de colectare şi neutralizare a deşeurilor animaliere și locuri prestabilite pentru retragerea animalelor în cazuri excepţionale.

     caini si pisici O atenţie deosebită trebuie acordată și animalelor de companie. În cazul în care patrupedele, cum ar fi câinii, pisicile, iepurii, etc., sunt ţinute afară, este important să se asigure o sursă de apă potabilă, precum şi adăpost corespunzător împotriva razelor solare. O grijă în plus o au cei care își plimba prietenii necuvântători cu mijloacele de transport. Este indicat să nu fie ţinute excesiv în autovehicol expuse în mod direct şi pe o perioadă îndelungată la radiaţiile ultraviolete şi la temperaturi ridicate.

      Și transportatorii de animale vii sunt obligați să respecte câteva condiții speciale în perioadele caniculare. Aceștia, înainte de a pleca la drum trebuie să verifice microclimatul oferite de mijlocul de transport, să reducă cu cel puţin 25% din capacitatea maximă de încărcare autorizată  în funcţie de specie, talie, varstă şi stare fiziologică, să opteze pentru cel mai scurt traseu pentru călătorie și să nu transporte animalele într-un mod care le-ar putea provoca răni sau suferinţe inutile.

transport animale

     Cel mai mare risc pentru animale pe timp de caniculă este lipsa apei care duce la deshidratarea animalului şi poate provoca suferinţă şi chiar moarte. Pentru a reduce acest risc trebuie să se acorde prioritate animalelor care nu au acces la sursele de apă de orice fel. Animalele tinere, animalele hrănite preponderent cu furaje uscate şi animalele care alăptează prezintă risc deosebit de deshidratare.

Viorela Gherasim

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate