Memoria Demnității Românești, adusă în prim-plan la Oglinzi (comuna Răucești- Neamț)

0

Vineri 27 mai, la Liceul Tehnologic Oglinzi din comuna Răucești s-a desfășurat a doua ediție a Simpozionului Național Memoria Demnității Românești, manifestare organizată în onoarea veteranilor de război și pentru cinstirea eroismului, jertfelor și memoriei celor căzuți în lupte pentru întregirea națională, a eroilor din cele două Războaie Mondiale, dar și în memoria rezistenței anticomuniste din țara noastră, a eroilor Revoluției din Decembrie 1989, a oricărui român ce a luptat pentru valorile naționale

Sub coordonarea prof. de istorie Gigel Bîrliba, proiectul  a reunit invitați de seamă, precum prof. univ. Ion Berghia- președintele Asociației Pro Basarabia și Bucovina, filiala Iași, arhim. Vichentie Amariei- starețul Mănăstirii Secu- Neamț, comandorul (r) Gheorghe Vartic (scriitor, cercetător științific, redactor la Revista Viața militară), prof. Mihai Zeamă din Soroca- Republica Moldova, insp Elena Preda, Dumitru Stan- autorul cărții Război Blestemat și președintele Asociației Cultul Eroilor- filiala Răucești, prof. Mihaela Pravicencu Gheorghiță – artist plastic, veteran de război, profesori de istorie, elevi și alți parteneri educaționali.

În deschidere, publicul a fost încântat de acordurile Fanfarei de Copii Răucești, coordonată de prof. Gheorghe Smău, după care a urmat un scurt program artistic pregătit de Ansamblul Folcloric Oglinduța. O prezență inedită a fost tanti Maria Grigoraș, care, la 92 de ani, a interpretat o baladă dedicată soțului ei căzut ca martir în Al Doilea Război Mondial.

După deschiderea manifestărilor, a urmat prezentarea comunicărilor științifice.

Simpozionul Memoria Demnității Românești desfășurat la Liceul Tehnologic Oglinzi și-a propus și a reușit să readucă în prim-plan faptele de vitejie, sacrificiul și patriotismul eroilor căzuți pe câmpul de luptă pentru binele neamului românesc. Lucrările prezentate în cadrul manifestării vor alcătui o carte, menită să insufle Memoria Demnității Românești celor care vor avea plăcerea de a o lectura.

Andreea Trăsnea

Operator imagine/ Editor montaj: Dacian Aniței

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate