Motivarea arestării lui Ionel Arsene este un semnal foarte clar pentru cine știe să citească

0

Am citit cu atenție motivarea arestării lui Ionel Arsene (click aici pentru cine e interesat să o citească).

Din punctul nostru de vedere mesajul este unul foarte clar: „Atenție venim în Neamț. Cei care se știu politicieni cu probleme, cu impresii de trimisul lui Dumnezeu, cu afaceri pe numele altora, corupți sau care sfidează sau se cred șmecheri pot să își facă bagajele. Cu sau fără probe clare, cu sau fără pericol public clar, cu sau fără flagrante, îi luăm fără prea multe discuții. Cei care sunt nevinovați au posibilitatea să dovedească asta la CEDO sau unde vor ei, până atunci sunt ai noștri.”

Pe principiul „și Al Capone a fost arestat pentru evaziune fiscală, nu pentru crimele sale”, a început sezonul de pescuit la politicienii din Neamț. În dosarul cu Arsene se pare că se mulinează, în dosarul de la stadion se pare că a fost aruncat năvodul, iar în altele distracția abia începe.

Poți să ai avocați aduși de pe Marte, dacă într-o motivare se scrie că ai adus  atingere serioasă imaginii clasei politice care oricum are imaginea distrusă sau se vorbește de faptul că ”rezonanţa socială a unei infracţiuni se raportează la momentul în care este cunoscută opiniei publice” e clar că nu ai nicio șansă. Poate un ”19” să te mai salveze.

Rămân uimit cum se vorbește de rezonanța infracțiunii în mediul public când această rezonanță nu poate fi decât rezultatul infracțiunii prin care se fac publice date dintr-un dosar penal aflat în cercetare.

Noi înțelegem ce vor procurorii și înțelegem clar și de ce dau judecătorii astfel de sentințe atât de ușor. E vorba de un fel de idee justițiară prin care ”corupții trebuie să meargă la pușcărie prin orice mijloace”. La cât de coruptă este România se și justifică pe de o parte un asemenea concept, dar pe cealaltă parte forțarea lui duce în unele cazuri la greșeli și asta nu o spunem noi, ci cei de la CEDO sau de la instanțele superioare.

Cine e prin politică și nu a înțeles clar mesajul, varianta scurtă este ”DNA te vrea tuns, politicianule”.

A început un război ”modern” și neconvențional între DNA și politicieni. DNA e în 2018, politicienii încă 1918. Cei de la DNA au studiat politicienii și știu de unde să-i apuce și cum să-i culce, politicienii nu au studiat nimic și nici nu știu de ce să se apuce când sunt înghesuiți. Cei de la DNA știu exact cum gândește un politician, pe când politicianul habar nu are cum gândește un procuror.
Astfel de războaie cu un câștigător cert, acuzatorul, nu pot fi câștigate convențional decât dacă vin amnistia și grațierea. Totul s-a transformat într-o luptă de imagine pe care cei de la anticorupție o gestionează de o mie de ori mai bine decât orice politician și, culmea, cei de la DNA lucrează numai cu instrumentele, infrastructura și legislația pusă la dispoziție de politicieni.

Așadar ne permitem să opinăm că am intrat în perioada în care lupta contra corupției a trecut de la culesul cu penseta la datul cu coasa. Scapă cine poate, iar politicienii sunt ultimii care au dreptul să se plângă de abuzuri, deoarece ei au inventat sistemul care vede acum în mulți dintre ei câte un pui de Al Capone căruia trebuie să-i găsească ceva ca să îl oprească. În cazul de față Ionel Arsene nu este nici pe departe primul om care ar trebui arestat în Neamț, sunt alții care au jefuit grav acest județ și sunt liberi, dar Arsene ”trebuie dat de exemplu și expus oprobriului public”. Pe vremuri miliția avea în centrul orașului un afișier unde erau puse public pozele unor suspecți care erau dați ca exemplu de ”nu faceți ca ei”. Ce vedem acum e varianta ”modernă” a acelui panou.

I.R.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate