Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
Search
luni 22 octombrie 2018
 • :
 • :

Vânători- Neamţ: Amendat cu 800 lei după ce a jignit un polițist pe Facebook

Numeroase persoane comentează în mediul online cu expresii vulgare și cuvinte jignitoare, obișnuiți fiind să nu pățească nimic.

Puțini sunt însă cei care știu că, dacă jignesc public o persoană, folosindu-se de contul de pe rețeaua de socializare Facebook, riscă să fie sancționați cu amendă de până la 1000 lei, pentru lezarea demnității și onoarei acesteia, potrivit legislației actuale.

Așa s-a întâmplat și în cazul nemțeanului Ioan Blebeanu, din comuna Vânători- Neamț.

Acesta s-a trezit cu o amendă de 800 lei după ce a postat pe facebook următoarele comentarii la adresa șefului postului de poliție Vânători-Neamț. Cuvintele au fost scrise pe fondul unei postări în care se vorbea despre faptele antisociale comise de anumiți cetățeni de etnie rromă din aceeași localitate și soluțiile care întârzie să apară din partea autorităților:

 

Printr-un Proces-verbal încheiat la data de 11 ianuarie a.c., Ionuț Blebeanu a fost amendat cu suma de 800 lei, pentru contravenția prevăzută de art. 2, pct 1 din Legea nr.61/1991 și sancționată de art 3, alin.1 lit b. din aceeași lege.

Potrivit art. 2 pct. 1 din Legea nr. 61/1991 constituie contravenție săvârșirea în public (inclusiv facebook- n.r.) de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenințări cu acte de violență împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea și liniștea publică sau să provoace indignarea cetățenilor ori să lezeze demnitatea și onoarea acestora sau a instituțiilor publice.

În cazul prezentat, se susține că, prin comentariile sale pe facebook, Ionuț Blebeanu ar fi lezat atât demnitatea și onoarea șefului de post din  Vânători- Neamț, cât și a instituției pe care o reprezintă- Poliția.

Nu este singurul român amendat după ce  postat pe facebook cuvinte și expresii jignitoare. S-a întâmplat și în Făgăraș, București, Iași etc. În alte cazuri, petenții au atacat procesul-verbal de contravențe în instanță, pentru nelegalitate și netemeinicie, solicitând anularea amenzii. De exemplu:

Cazul 1:

O persoană din comuna brașoveană Șoarș a fost amendată cu suma de 1.000 de lei după ce a postat pe Facebook o serie de jigniri la adresa polițiștilor din localitate (cuvinte folosite: ,,jegoși”, „fraieri” etc.), La fel ca și în cazul tânărului din Vânători- Neamț, polițiștii s-au autosesizat.

Instanța de judecată a respins însă plângerea formulată de petentă menținându-se procesul-verbal ca fiind legal și temeinic (Sentința civilă nr. 1323/2015, Judecătoria Făgăraș).

Cazul 2: În 2014, Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut o hotărâre dată de Curtea de Apel Târgu Mureș în 2013, prin care aceasta din urmă a stabilit că profilul personal de Facebook este un spațiu public. În acea cauză era vorba de un mesaj cu caracter discriminatoriu publicat de un fost angajat al Prefecturii Mureș, potrivit avocatnet.ro.

Că polițistul din Vânători- Neamț sau orice altă localitate își face corect meseria sau nu, e o altă poveste.

Însă asta nu dă dreptul nimănui să jignească public o persoană. Mai ales că acum acest lucru atrage și amenzi de până la 1000 lei, în cazul în care există vreo plângere adresată organelor competente, din partea celui vizat. Menționăm că o astfel de sesizare poate face orice persoană după ce altcineva postează expresii vulgare/jignitoare la adresa ei, pe facebook. Se consideră jignire în public și este sancționată deoarece lezează demnitatea și onoarea acesteia. Așa zice legea. Legea nr.61/1991.

Andreea Trăsnea

*Amintim aici și că, pentru instigare la agresiune sau ură pe facebook sau în orice alt spațiu public, persoana în cauză riscă dosar penal. Libera exprimare este un drept prevăzut de articolul 30 din Constituţia României. Totuşi, alineatul 7 al acestui articol prevede expres că: „Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri”.
4 comentarii la “Vânători- Neamţ: Amendat cu 800 lei după ce a jignit un polițist pe Facebook

  1. Valy

   Nici eu nu sunt de acord cu jigniri si injurii publice la adresa persoanelor.mai ales al celor ce au functii publice.Iti spui pasul,dar in termeni civilizati.

   Raspunde
 1. razvan dediu

  nu inteleg care sunt expresile jignitoare la adresa militianului?ca il doare in dos e expresie jignitoare.,?

  Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *