Oile nebune de la TCE 3 BRAZI ?

0

3brazi

Cativa oameni politici si ulterior jurnalisti de la trei publicatii locale si o televiziune ne-au informat in legatura cu un focar de scrapie, sau cum se spune popular, “boala oii nebune” la ferma TCE 3 BRAZI din comuna Girov .
In primul rand apreciem profesionalismul jurnalistilor care din diverse motive si interese nu au putut dezbate subiectul la locul lor de munca, dar realizand gravitatea au facut tot posibilul ca opinia publica sa afle de cele peste 700 ovine din Neamt , infestate cu “boala oii nebune” .
Am cercetat informatia de care nimeni nu vorbeste nimic desi a fost mare zarva la fata locului cu ISU , Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor si alte autoritati care au considerat ca informarea opiniei publice nu primeaza . Desigur ca directorul de la Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor care este si unicul purtator de cuvant al institutiei a facut tot ce a fost omeneste posibil sa se ascunda de noi dar daca asa intelege el sa ascunda un lucru probabil va veni imediat si momentul inlocuirii sale .
In realitate se pare ca boala a inceput sa se extinda de prin luna decembrie si s-a dezvoltat pana ce a cuprins un efectiv de peste 700 de oi care acum trebuie sacrificate si proprietarul despagubit de catre stat si din ce spun gurile rele, deoarece boala este una ce afecteaza sistemul nervos, e foarte probabil ca animalele sacrificate sa meaga la consumul uman sau habar nu avem caci domnul director Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor nu vrea sa spuna nimic .
Desigur ca am intrebat cum sta situatia si la nivelul cel mai inalt al TCE 3 BRAZI dar ni s-a spus ca nu este adevarat .
Concluzionam informandu-va ca la ferma TCE 3 BRAZI sunt peste 700 de oi bolnave de scrapie, denumita popular, “boala oii nebune” iar presa tace malc , Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor se ascunde , nici TCE 3 BRAZI nu prea stie nimic, iar unii jurnalistii carora li se rupea sufletul de sanatatea veterinara a judetului ne-au plasat noua subiectul ca sa se supere pe noi presedintele CJN, ca daca publicau ei nu mai puteau sefii lor sa cerseasca bani pe la TCE 3 BRAZI sau pe la CJN .
Probabil dupa acest articol vor incepe toti sa comunice pe acest subiect si veti afla de la autoritati si implicati variantele oficiale . Noi din pacate nu am reusit sa obtinem oficial decat minciuni si tacere .

PARTEA II – OILE NEBUNE SUNT DE FAPT DOAR SUSPECTE CA SUNT NEBUNE  – 04.04.2013

Dupa articolul de mai sus am fost contactati de conducerea Directiei Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Neamt care a reconsiderat componenta de comunicare si chiar a dat dovada de bunavointa in vederea lamuriri acestui subiect .
Conducerea DSV ne-a explicat cum stau lucrurile si acum putem sa va dam o opinie autorizata din partea acestei institutii .
In luna 10-2012 la o ferma ce apartine grupului de firme mai sus mentionat a murit o oaie . La analizale efactuate s-a dovedit ca ovina decedase din cauza scrapiei, sau cum se spune popular, “boala oii nebune” . Ulterior s-au prelevat analize de la tot colectivul de ovine , analize ce au evidentiat faptul ca un numar de peste 700 de ovine reprezinta risc de contactare a bolii sau mai concret nu au rezistenta la aceasta boala . Deoarece boala nu se poate trata , toate ovinele depistate ca fiind cu probleme de imunitate la scrapie vor fi sacrificate dar nu inainte de a fata deoarece unele sunt deja gestante, stadiu in care nu pot fi sacrificate .
O data ce a fost depistata boala , DVS a luat masurile legale ce se impun deoarece este primul caz de scrapie din judetul Neamt si nu s-a facut rabat de la nici o norma sanitar-veterinara .
Tot de la conducerea Directiei Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Neamt am aflat ca boala ataca sistemul nervos al animalului si nu este transmisibila la om .
Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Neamt a procedat ca la carte in acest caz respectand cu strictete fiecare pas din punct de vedere veterinar si legal .
Multumim pentru lamuririle mai mult decat necesare din partea Directiei Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Neamt si speram ca pe viitor sa nu mai apara probleme de comunicare care pot dauna corectei informari a cetatenilor .

O A TREIA OPINIE

Tot pentru o informare corecta si completa a cititorilor nostri am luat si parerea unui specialist care a dorit sa isi pastreze anonimatul si care ne-a declarat :

Scrapia este o boala neurodegenerativa , transmisibila si mortala pentru caprine si ovine .
Desi pana in prezent nu a fost demonstrata posibilitatea transmiterii bolii la om, ea nu poate fi data la o parte .
Realitatea crunta este ca o data aparut un focat de infectie, boala se transmite intr-un mod “perfid” si neexistand un tratament , finalitatea este decesul animalului . Spun “perfid” deoarece in cazul prezentat de dumneavoastra sunt cateva elemente de care nu se vorbeste si am sa le iau pe rand :
1. Dupa cum va spuneam , au mai fost boli ale animalelor de care se zicea ca nu se transmit la oameni si am avut cu totii surprize soldate cu decese umane iar la ora actuala nimeni nu poate garanta 100% ca aceasta boala extrem de periculoasa si aproape necunoscuta nu se poate transmite si la om .
2. Ovinele si caprinele depistate ca fiind nerezistente la scrapie e posibil sa fie toate infestate sau sa se descopere ca si alte oi sau capre din zona au contactat boala pentru ca nu intamplator am folosit cuvantul “perfid” caci boala debuteaza dupa o perioada de incubatie de peste un an de zile cand incep sa apara primele simptome dupa care trece alta perioada nedefinita de timp pana la decesul animalului .
Din punctul meu de vedere si al multor colegi de specialitate din U.E. la un astfel de caz ar trebui carantinata o zona de cel putin 50 Km , testate toate ovinele si caprinele iar cele care prezinta risc ar trebui sacrificate si in nici un caz carnea rezultata nu ar trebui data in consum pentru ca dupa cum va spuneam se cunosc prea putine despre aceasta boala iar perioada de incubatie este la fel de incerta .
Din cate cunosc eu , in cazul de fata  nu s-a instaurat nici un fel de carantina iar daca boala a apucat sa infesteze si alte animale care la randul lor  intra in contact cu alte animale, tinand cont si de perioada in care suntem , perioada ce coincide cu gestatia ovinelor dupa care va urma o alta perioada de aglomerari oviniere in targuri si oboare cu ocazia sarbatorilor Pascale exista riscul ca peste un an de zile sa avem un dezastru veterinar in judetul Neamt , dezastru care sa afecteze foarte grav toata tara si sa se ajunga la embargouri alimentare daca e sa ne uitam in trecut la isteria creata de boala vacii nebune .
Trebuie totusi sa observam ca din cazuistica sansele sa ajungem peste un an la un dezastru pentru neinstaurarea carantinei sunt extrem de reduse dar din pacate sunt iar trimiterea animalelor suspecte la abator fara analizele de rigoare pentru a intra in consumul uman prezinta un risc si mai redus si cu tot respectul pentru colegii de la DSV cand e vorba de viata oamenilor riscul nu trebuie sa fie foarte redus el trebuie sa cunoasca doar valoarea ZERO .
Eu , ca opinie personala, in locul conducerii DSV Neamt preferam sa imi dau demisia decat sa imi asum orice risc intr-un caz in care e vorba de o boala despre care nu stiu mai nimic, nu am mai avut cazuri in judet , nu am nici o posibilitate de a o trata , o vad in simptomele animalului deabia peste un an si nici atunci sigur caci simptomele de multe ori coincid cu a altor boli, deci mai pe scurt nu mi-as fi asumat nici cel mai mic risc de a scapa de sub control o boala cu un grad crescut de periculozitate . Probabil cei de la DSV au anumite reglementari si norme pe care de obicei le respecta cu sfintenie , din cate am inteles au primit si ordine precise sa gatuiasca comunicarea pentru a nu se ajunge la isterii cum a fost cea recenta legata de lapte dar asta nu-i scuza in cazul in care scrapia ar scapa de sub control in Neamt sau si mai rau, daca vom constata peste un an ca si in cazul altor boli , ca impotriva parerilor specialistilor se pot  transmite si la oameni .
Poate m-am repetat de prea multe ori pe acest lucru dar concluzionez ca avem de-a face cu o boala despre care stim prea putine ca sa ne permitem si cel mai mic risc .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate