Orașul Târgu Neamț a aderat la Asociația Localităților și Zonelor Istorice și de Arta din România

0

Orașul Târgu Neamț a aderat la Asociația Localităților și Zonelor Istorice și de Arta din România (A.L.Z.I.A.R.), o organizație non- guvernamentală ce are ca scop principal conservarea, protejarea și valorificarea patrimoniului prin punerea în practică a unor mijloace și acțiuni specifice.

„Președintele asociației este Mircea Hava, primarul orașului Alba Iulia. A.L.Z.I.A.R. este membră a Biroului de conducere al Asociației Europene a Orașelor și Regiunilor Istorice cu sediul în Norwich, Anglia. La întâlnirea de la Alba Iulia, am aderat noi și alte patru orașe: Piatra Neamț, Târgu Mureș, Moreni și Săliștea. Fiind un oraș cu încărcătură istorică, se pretează la o astfel de asociație. Important e A.L.ZI.A.R ne oferă posibilitatea de a accesa fel și fel de fonduri pentru conservarea patrimoniului și explorarea unor vestigii, cum ar fi  acum cele descoperite pe strada Cetății. Membrii asociației, primării precum Alba Iulia sau Târgoviște, au multă experiență, au accesat diverse fonduri, iar experința lor ne poate fi de un real ajutor. Este o oportunitate pentru promovarea orașului, a zonei la nivel international”, afirmă Vasile Apopei, city – managerul orașului Târgu Neamț.

Aderarea la A.L.Z.I.A.R. nu presupune  costuri semnificative din partea Primăriei Târgu Neamț, care va trebui să cotizeze doar cu aproximativ 380 lei/ anual. Orașul de la poalele Cetății Neamț are acum numeroase beneficii, precum posibilitatea de a participa la simpozioane pe teme istorice și conferințe internationale, de a face proiecte în parteneriat cu alte orașe și de a accesa fonduri pentru domeniul cultural/ istoric/ turistic.

„Orașul Târgu Neamț se află într-o zonă cu o încărcătură istorică și culturală, care ne conferă nouă, ca autoritate ublică locală, o mare responsabilitate. Un ținut cu o istorie fabuloasă, centru de inspirație pentru scriitorii români, cu Valea Ozanei străjuită de Cetatea Neamț și cu satul Humulești în vecinătate, orașul nostru a format o comunitate puternică, omogenă prin tradiții pitorești și obiceiuri vechi. Obiectivele de interes turistic, istoric și cultural, din Târgu Neamț sunt nenumărate.

Cetatea Neamț, construită la sfârșitul secolului al XIV-lea de către Petru I Mușat, este unul dintre cele mai frumoase, cunoscute și vizitate muzee. Tradiția învățământului a început aici odată cu inaugurarea Școlii Domnești în anul 1853. Școala este transformată în Muzeul de Istorie și Etnografie, un loc pe care orice localnic îl recomandă oaspeților orașului. Aici au urmat cursurile personalități precum Vasile Conta, Ion Creangă (Ștefănescu) sau Gheorghe Atanasiu. Valoroaselor monumente de cult enumerate li se adaugă obiective memorialistice, precum casele memoriale Ion Creangă și Veronica Micle. Dintre acestea, muzeul memorial care atrage cei mai mulți turiști este cel al povestitorului moldovean Ion Creangă. Muzeul reproduce cu măiestrie un ambient arhaic unic în lume, care amintește vizitatorilor poveștile de neuitat ale copilăriei.

Fondul patrimonial impresionant al muzeelor a determinat, în timp, ca Târgu Neamț să fie unul dintre cele mai vizitate locuri, atât de către turiști naționali, cât și de către cei de peste hotare. Se justifică astfel interesul nostru, ca oraș, de a adera la Asociația Localităților și Zonelor Istorice și de Artă din România, în perspectiva conjugării eforturilor de conservare și promovare a identității istorice și culturale a zonei pe care o reprezint, într-un context unitar național”, spune Daniel Harpa, primarul orașului Târgu Neamț în mesajul de aderare la A.L.Z.I.A.R.

A.L.Z.I.A.R. a fost creată în 2004, la inițiativa Ministerului Transportului, Construcțiilor și Turismului (actual MDRT), a Asociației Naționale Franceze a Orașelor și Ținuturilor de Artă și Istorie și a Orașelor cu Zone Protejate împreună cu municipiile Alba Iulia și Târgoviște.  Momentan, este formată din 37 de membri (14 Consilii Județene și 23 de primării), cum ar fi CJ Argeș, Brașov, Mureș și primăriile orașelor istorice Sighișoara sau Târgoviște.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate